Οι πειρατές απειλούν και πάλι 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Ατενίζοντας το πέλαγος, ευκαιρίες για μερικούς, θάνατος για άλλους ©Belga/AFP 

Τρείς αιώνες έχουν περάσει από τότε που ο Μαυρογένης έγινε θρύλος αλλά οι πειρατές είναι πάλι εδώ, πολύ διαφορετικοί όμως πάντα τρομερά επικίνδυνοι για τους ναυτικούς και για την παγκόσμια οικονομία. Οι πειρατές της Σομαλίας έχουν γίνει σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή και όσο η Σομαλία βρίσκεται στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται βελτίωση είναι δύσκολο να υπάρξει. Στις 10 Μαΐου, η ολομέλεια του ΕΚ υιοθέτησε ψήφισμα με προτάσεις.

Μόνο το 2011, 28 πλοία έπεσαν θύματα πειρατών, 470 ναυτικοί απήχθησαν και 15 δολοφονήθηκαν ενώ σήμερα επτά πλοία και 191 ναυτικοί βρίσκονται στα χέρια των πειρατών μέχρι να καταβληθούν τα λύτρα που έχουν απαιτήσει.


Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η ΕΕ έχει εγκαινιάσει από τον Δεκέμβριο του 2008 τη ναυτική επιχείρηση Atalanta η διάρκεια της οποίας πρόσφατα επεκτάθηκε μέχρι το τέλος του 2014.


Το ψήφισμα του ΕΚ, σημειώνει ότι οι όμηροι και τα πλοία που έχουν αρπάξει οι πειρατές πρέπει να επιστραφούν και οι ίδιοι οι πειρατές να βρεθούν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, όμως προχωρεί και σε συγκεκριμένες προτάσεις.


Πρώτη είναι η διεθνής συνεργασία για τον εντοπισμό και την κατάσχεση των περιουσιών που οι πειρατές δημιουργούν από τα κλοπιμαία και τα λύτρα, ιδίως καθώς έτσι χρηματοδοτούν και την ίδια τη δράση τους. Παράλληλα, το ΕΚ επισημαίνει ότι τα μέσα των χωρών της περιοχής θα πρέπει να βελτιωθούν για να αντιμετωπίσουν και τα ίδια αποτελεσματικότερα την πειρατεία, ενώ ζητά και την περαιτέρω ενίσχυση σε κονδύλια και μέσα της επιχείρησης Atalanta.

Πειρατεία 
  • Το 80% του παγκόσμιου εμπορίου περνά από τη θάλασσα 
  • Οι Σομαλοί πειρατές λυμαίνονται μια από τις κρισιμότερες θαλάσσιες αρτηρίες, από και προς τη διώρυγα του Σουέζ 
  • 100.000 πλοία περνούν από την περιοχή κάθε χρόνο