Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Viviane Reding (ΕΛΚ, Λουξεμβούργο)- ©European Union 2016 - ΕΚ 

Η Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών, είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και 22 ακόμα χωρών, που αποτελούν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου υπηρεσιών. Τα μέλη του ΕΚ απαίτησαν να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία καθώς και να παρακολουθούν στενότερα τις διαπραγματεύσεις. Στις 18 Ιανουαρίου, η επιτροπή Εσωτερικού Εμπορίου ψηφίζει τη θέση της και η εισηγήτρια V. Reding, περιγράφει τις ιδιαιτερότητες των διαπραγματεύσεων και τι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την έγκριση της συμφωνίας.

Η Διεθνής Συμφωνία για το Εμπόριο (TISA), είναι το αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε 23 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, που επιθυμούν την περαιτέρω απελευθέρωση του εμπορίου στο τομέα των υπηρεσιών μεταξύ τους. Η ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υπηρεσιών στον κόσμο, αναμένει ότι καθιστώντας ευκολότερη την εξαγωγή και την εισαγωγή υπηρεσιών, θα δημιουργήσει μεγαλύτερη αγορά για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αλλά και για τους καταναλωτές. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2013 και μέχρι το τέλος του 2015, πραγματοποιήθηκαν ήδη 15 γύροι συνομιλιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ηγείται των διαπραγματεύσεων εξ ονόματος της ΕΕ.


Πώς αξιολογείτε τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία για το εμπόριο υπηρεσιών (TISA) μέχρι τώρα; Συμφωνείτε ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια τώρα από υπήρχε σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών;

Οι διαπραγματεύσεις για την TISA, είναι πραγματική επανάσταση. Ζητήσαμε περισσότερη διαφάνεια και την πήραμε. Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων. Οι πολίτες μπορούν να βρουν την εντολή διαπραγμάτευσης, το χρονοδιάγραμμα ανάληψης υποχρεώσεων και άλλα έγραφα στο διαδίκτυο και θα συνεχίσουμε να ζητάμε ακόμα περισσότερη διαφάνεια.


Επίσης είπαμε ότι το ΕΚ δεν θα περιμένει μέχρι να είναι έτοιμο το τελικό κείμενο. Θέλουμε να συμμετέχουμε κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας, προκειμένου να επηρεάσουν την πορεία των διαπραγματεύσεων. Το 2014, δημιουργήσαμε μια ομάδα που παρακολουθούσε στενά κάθε στάδιο των διαπραγματεύσεων και συνεχώς ανέλυε όλα τα έγγραφα της διαδικασίας. Έχουμε όλες τις πολιτικές ομάδες να κάθονται μαζί, πριν και μετά από κάθε διαπραγματευτικό γύρο και να συζητούν με τον επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Επίσης, συνομιλούμε έντονα με την κοινωνία των πολιτών. Αυτή η ομάδα παρακολούθησης λειτουργεί εξαιρετικά.


Τώρα, είναι δική μας ευθύνη, ως μέλη του ΕΚ, να ορίσουμε σαφείς οδηγίες για τη συμφωνία που θέλουμε -τις γραμμές μας- αλλά και τη συμφωνία δεν θέλουμε και αν δεν οι προτάσεις μας δεν συμπεριληφθούν στην τελική συμφωνία, τότε το ΕΚ θα ασκήσει βέτο.


Ποιές είναι οι προτάσεις που καταθέτει το ΕΚ προκειμένου να πετύχει μια ισορροπημένη συμφωνία; Ποιές είναι οι κόκκινες και οι μπλε γραμμές;

Σίγουρα δεν θέλουμε η συμφωνία να υπονομεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες μας, το πολιτισμό μας, το εργατικό δίκαιο, τα περιβαλλοντικά πρότυπα, την προστασία του καταναλωτή, την προστασία των δεδομένων, με άλλα λόγια τον τρόπο που ζούμε στην Ευρώπη. Αυτά όλα είναι απαραίτητα. Το πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό μας μοντέλο αποτελεί περιουσία και όχι βάρος. Τα πρότυπά μας δεν πρόκειται να αλλάξουν για καμία συμφωνία. Διαφορετικά το ΕΚ θα πει όχι στο τέλος. Πρέπει να είμαστε απολύτων ξεκάθαροι. Το δικαίωμα ρύθμισης θα πρέπει να διατηρηθεί. Τίποτα δεν πρέπει να εμποδίζει τις ευρωπαϊκές, εθνικές και τοπικές αρχές από τη προστασία, τη βελτίωση και την εφαρμογή των νόμων τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.


Έτσι, η ΕΕ ως παγκόσμιος πρωταθλητής στις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της. Η Συμφωνία είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση, να εξασφαλίσουμε περισσότερη αμοιβαιότητα, στον τομέα της πρόσβασης σε ξένες αγορές και να παρέχουμε περισσότερα δικαιώματα στους καταναλωτές, τόσο όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό όσο και όταν αγοράζουν από το διαδίκτυο.


Οι διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, δημιουργούν πολλές ανησυχίες. Πώς μπορεί να αποφευχθεί αυτό στην Διεθνή Συμφωνία για Υπηρεσίες (TISA);

Μέσα από μια ευρύτατη κοινοβουλευτική συμφωνία. Όλοι κάθονται γύρω από το τραπέζι και έχουν τη γνώμη τους. Στο τέλος συμφωνήσαμε σε αυτά που θέλαμε. Αυτή η συναίνεση μας κάνει δυνατούς και μπορούμε να επιβάλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον τρόπο με τον οποίο θα διαπραγματευτεί αυτή τη συμφωνία.


Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι τα άμεσα εκλεγμένα μέλη του ΕΚ, εργάζονται για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους όχι μόνο για το σήμερα αλλά και για το αύριο. Πρέπει να είναι βέβαιοι ότι είναι σε καλά χέρια. Αυτό θέλει πολύ δουλειά αλλά αξίζει τον κόπο και νομίζω ότι αυτό είναι που περιμένουν οι πολίτες από εμάς.


Από τις ευρωεκλογές του 2014 τα πράγματα στην εμπορική πολιτική της ΕΕ, αλλάζουν. Με αυτή την έκθεση θα έρθουν ακόμα περισσότερες αλλαγές.

Access to video: Τι είναι η TiSA; 
Καθώς οι ευρωβουλευτές ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, θα πρέπει η ΕΕ να θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές για συγκεκριμένες υπηρεσίες;        
Καθώς οι ευρωβουλευτές ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών, θα πρέπει η ΕΕ να θέσει κάποιες κόκκινες γραμμές για συγκεκριμένες υπηρεσίες;  
Οι χώρες που συμμετέχουν 
  • Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ταϊβάν, Κολομβία, Κόστα Ρίκα ΕΕ, Χονγκ Κονγκ Κίνα, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κορέα, Λιχτενστάιν, Μαυρίκιος, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Παναμάς, Περού, Ελβετία, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες