Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')

Φόρος στις συναλλαγές

Αλλα θέματα Άρθρο - Φορολογία25-04-2012 - 10:07
 
Με πορτοκαλί η συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων   Με πορτοκαλί η συνολική φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων

Σε ψηφοφορία για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές προχωρεί την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 16:00 ώρα Ελλάδος η επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ με βάση εισήγηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ κ. Αννυς Ποδηματά. Στόχος δεν είναι άλλος από το να αποτραπούν οι των πιο ακραίες μορφές κερδοσκοπίας στις αγορές και να επιτευχθεί ουσιαστική συμβολή του τομέα στην αντιμετώπιση της κρίσης.


Η κρίση έχει ήδη οδηγήσει το συνολικό χρέος των κρατών μελών της Ένωσης από το 60% στο 80% του ΑΕΠ, μεταξύ άλλων λόγω των 4,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ που έδωσαν για να σώσουν τις τράπεζες. Την ίδια ώρα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας απολαμβάνει προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης με την εξαίρεση των συναλλαγών από το ΦΠΑ να του αποφέρει ήδη περί τα 18 δισεκατομμύρια ετησίως.


Η οικονομία...

Με πρότασή της που παρουσιάσθηκε πέρσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την επιβολή φόρου στις συναλλαγές από τα κράτη μέλη, ο οποίος θα επιβάλλεται σε κάθε συναλλαγή μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όταν τουλάχιστον ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη  βρίσκεται στην ΕΕ.


Πιο συγκεκριμένα οι αγοραπωλησίες μετοχών και ομολογιών προτείνεται να φορολογούνται με 0,1%, τα δε παράγωγα με 0,01%, με συνολικό όφελος περίπου 57 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.


Στόχος είναι να συμβάλλει και ο χρηματοπιστωτικός τομέας στις προσπάθειες εξόδου της ΕΕ από την κρίση, ιδίως καθώς ο Ευρωπαίος φορολογούμενος έχει ήδη πληρώσει βαρύτατο τίμημα για τη διάσωση των τραπεζών.


Ταυτόχρονα, η εσωτερική αγορά θα βγει κερδισμένη από έναν τέτοιο φόρο καθώς θα βοηθήσει να περιορισθούν οι στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, να περιορισθεί η κερδοσκοπία και να ενισχυθούν τα κανονιστικά μέτρα αποτροπής μελλοντικών κρίσεων.


...και ο προϋπολογισμός

Η πρόταση προβλέπει επίσης ότι τα έσοδα από το φόρο θα μοιρασθούν τα κράτη μέλη και η ΕΕ συνολικά, καθώς μέρος τους θα χρησιμεύσει για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ένωσης, μειώνοντας αντίστοιχα τις ετήσιες εθνικές εισφορές των κρατών μελών.


Εισηγήτρια του ΕΚ είναι η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών (ΠΑΣΟΚ), κ. Άννυ Ποδηματά.

Αναφ.  : 20120316STO41072