Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')

Τι μέλλον έχει το Αφγανιστάν;

Αλλα θέματα Άρθρο - Εξωτερικές σχέσεις13-06-2012 - 16:26
 
Στρατιώτες του ΝΑΤΟ και ντόπιοι στα ερείπια του Baghlan βόριεα της Καμπούλ μετά σεισμό που έπληξε την περιοχή στις 11 Ιουνίου ©Belga/AFP   Στρατιώτες του ΝΑΤΟ και ντόπιοι στα ερείπια του Baghlan βόριεα της Καμπούλ μετά σεισμό που έπληξε την περιοχή στις 11 Ιουνίου ©Belga/AFP

Αναποτελεσματική χαρακτήρισαν την στρατηγική της ΕΕ για το Αφγανιστάν πολλοί ευρωβουλευτές σε συζήτηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο Catherine Ashton στην ολομέλεια στις 12 Ιουνίου. Το 2014 το ΝΑΤΟ φεύγει από το Αφγανιστάν και πολλοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον η Καμπούλ θα είναι σε θέση να αναλάβει την ασφάλεια της χώρας, ενώ τόνισαν επίσης τη διαφθορά, τη φτώχια και, φυσικά, το πρόβλημα των Ταλιμπάν. Η κ Ashton σημείωσε ότι παρόλα αυτά υπάρχει βελτίωση σε πολλά πράγματα.


Εκ μέρους του ΕΛΚ, η Eija-Riitta Korhola (Φινλανδία) σημείωσε ότι μόλις το 20% της βοήθειας της ΕΕ προς το Αφγανιστάν φθάνει στο λαό της χώρας και ζήτησε έτσι την αναμόρφωση της όλης διεθνούς βοήθειας, με παράλληλη εκρίζωση των ναρκωτικών και καλύτερη εκπαίδευση στρατού και αστυνομίας." Η 10ετής στρατηγική της ΕΕ για το Αφγανιστάν δεν έχει βοηθήσει όσο θα έπρεπε και η ήδη τραγική κατάσταση της χώρας δεν παύει να επιδεινώνεται".


"Θα μπορέσει η χώρα να χαράξει ειρηνικά το δρόμο της όταν φύγουν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ το 2014;" ρώτησε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΕΚ για το Αφγανιστάν, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Thijs Berman, για να απαντήσει μόνος του "δεν φαίνεται κάτι τέτοιο" και να επισημάνει προβλήματα με την κυβέρνηση Καρζάι, το στρατό και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των επαρχιών της χώρας.


Για τους Φιλελεύθερους, η Norica Nicolai (Ρουμανία) τόνισε πως "οποιοδήποτε μπορεί να μιλήσει για κάποιες επιτυχίες. Επαρκούν όμως οι επιτυχίες αυτές για να θεωρήσουμε ότι το Αφγανιστάν είναι μια σταθερή και δημοκρατική χώρα. Είναι μια χώρα με δημοκρατικό μέλλον";


Από την πλευρά του τέλος, ο Willy Meyer (Ισπανία) της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, σημείωσε ότι "είναι γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε σε ποιό σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ειρηνευτική διαδικασία, δεν γνωρίζουμε αν το Αφγανιστάν θα είναι υπό τους Ταλιμπάν το 2015 ή αν θα υπάρχει περισσότερη ή λιγότερη φτώχια".


Ανταπαντώντας, η Catherine Ashton επεσήμανε ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία πως πρόκειται για συχνά δύσκολη αποστολή η οποία απαιτεί να συνεχίσουμε να σπρώχνουμε για να υλοποιηθούν εκείνα που θεωρούμε ότι οφείλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και για να βεβαιωθούμε ότι οι πόροι που αφιερώνουμε δεν πάνε χαμένοι".


Υπάρχουν όμως, σημείωσε, και καλά νέα: "η περίθαλψη βελτιώθηκε, η βρεφική θνησιμότητα μειώνεται και πολλά κορίτσια πάνε τώρα σχολείο για να μορφωθούν. Όλα αυτά δεν είναι μικροπράγματα"....

Αναφ.  : 20120608STO46485
 
 
   
Για περισσότερες πληροφορίες