Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')

Η εβδομάδα στο ΕΚ: 2-8 Απριλίου

Αλλα θέματα Άρθρο - Θεσμικά όργανα02-07-2012 - 16:51
 
Στο Στρασβούργο συνεδριάζει η ολομέλεια του ΕΚ   Στο Στρασβούργο συνεδριάζει η ολομέλεια του ΕΚ

Στην τελευταία ολομέλεια πριν από το καλοκαίρι, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της περασμένης εβδομάδας και θα ψηφίσουν για την ACTA. Παράλληλα, θα κάνουν τον απολογισμό της απερχόμενης δανικής προεδρίας και θα ακούσουν από τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια τις προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας. Σε ψηφοφορία θα τεθεί επίσης το νέο ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και το σύστημα κλήσης εκτάκτου ανάγκης για αυτοκίνητα, e-call.


Την Τρίτη, η ολομέλεια του ΕΚ θα συζητήσει τη σύνοδο κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου και τα σχέδια για την οικοδόμηση οικονομικής και πολιτικής Ένωσης, καθώς και τον προϋπολογισμό 2014-2020 με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy και της Επιτροπής, José Manuel Barroso.


Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, θα παρουσιάσει την Τετάρτη στην ολομέλεια τις προτεραιότητες της Κύπρου για το εξάμηνό της, που μόλις άρχισε, στο τιμόνι του Συμβουλίου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ευρωβουλευτές . Την προηγουμένη, η Δανέζα πρωθυπουργός, Helle Thorning-Schmidt, θα κάνει τον απολογισμό της προεδρίας της χώρας της το εξάμηνο που πέρασε.


Η εφαρμογή στην ΕΕ της διεθνούς συμφωνίας για την καταπολέμηση των πλαστών εμπορευμάτων και της πειρατείας στο ίντερνετ ACTA τίθεται σε αποφασιστική ψηφοφορία στην ολομέλεια την Τετάρτη. Ένα "όχι" του ΕΚ, όπως έχουν εισηγηθεί πέντε επιτροπές του, θα σημάνει το τέλος της συμφωνίας, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ενωμένη Ευρώπη.


Μετά δεκαετίες κυοφορίας, το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γίνεται πραγματικότητα στα περισσότερα κράτη μέλη, με τη συζήτηση στο ΕΚ την Τρίτη και την ψηφοφορία την Τετάρτη.


Προϋπολογισμός 2013: εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό του 2013 στις 9 Ιουλίου, οι ευρωβουλευτές ζητούν από τα κράτη μέλη να μην προβούν σε "τεχνητές" περικοπές  στις πληρωμές και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κανένα σφάλμα στα αιτήματά τους για κονδύλια της ΕΕ. Το ΕΚ θα εξουσιοδοτήσει τη διαπραγματευτική του ομάδα να επιδιώξει αναπτυξιακό προϋπολογισμό για το 2013. Η ψηφοφορία είναι την Τετάρτη.


Η απειλή επαναφοράς των ελέγχων διαβατηρίων μεταξύ των κρατών μελών του χώρου Σένγκεν θα συζητηθεί με Συμβούλιο και Επιτροπή την Τετάρτη.


Το σύστημα e-call που επιτρέπει στο αυτοκίνητο να καλέσει σε βοήθεια μόλις εμπλακεί σε σύγκρουση πρέπει να γίνει υποχρεωτικό, σημειώνει ψήφισμα που το ΕΚ θέτει σε ψηφοφορία την Τετάρτη μετά από συζήτηση τη Δευτέρα.


Συρία, Αίγυπτος και Γεωργία: Την Τετάρτη, η ολομέλεια του ΕΚ συζητά τη βία στη Συρία, τις  προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο και την κατάσταση στη Γεωργία εν όψει των δικών της εκλογών

Αναφ.  : 20120628STO47886