Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')

Τι μάθαμε στην ολομέλεια - 2-5 Ιουλίου 2012

Αλλα θέματα Άρθρο - Θεσμικά όργανα10-07-2012 - 13:49
 
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Helle Thorning-Schmidt και ο πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας   Η πρωθυπουργός της Δανίας, Helle Thorning-Schmidt και ο πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας

Όχι στην ACTA, ναι στο eCall· αντίο Δανία, καλημέρα Κύπρος· Όχι στην καταστρατήγηση του Σένγκεν, ναι στην καλή μεταχείριση των ζώων... Στην τελευταία ολομέλεια πριν από το καλοκαίρι, το ΕΚ συζήτησε επίσης τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Ιουνίου αλλά προειδοποίησε ότι χρειάζεται δράση τώρα και ζήτησε λεπτομερές σχέδιο μέχρι το Σεπτέμβριο...


Η ACTA δεν θα γίνει νόμος της Ένωσης μετά την απόρριψή της με συντριπτική πλειοψηφία από το ΕΚ. Άλλωστε οι ανησυχίες που γέννησε η συμφωνία για τις επιπτώσεις της στην προσωπική ζωή των πολιτών οδήγησαν σε τεράστια καμπάνια στο ίντερνετ και την επίδοση αναφοράς με 3 εκατομμύρια υπογραφές στο Κοινοβούλιο.


Την 1η Ιουλίου, η Δανία παρέδωσε την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου στην Κύπρο, με τους ευρωβουλευτές να χαρακτηρίζουν τη θητεία της «ρεαλιστική, δυναμική και καλά οργανωμένη» αν και την επέκριναν για την απόφαση να αποκλείσει το ΕΚ από τις αποφάσεις για το Σένγκεν.


Οι κύριες προτεραιότητες της κυπριακής προεδρίας, όπως ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014-2020 και το Άσυλο παρουσιάσθηκαν από τον πρόεδρο |Δ. Χριστόφια στην ολομέλεια την Τετάρτη.


Αργότερα την ίδια ημέρα, οι ευρωβουλευτές καλωσόρισαν την εκπεφρασμένη θέληση των ηγετών της Ένωσης να αντιμετωπίσουν την κρίση με αναπτυξιακές πολιτικές αλλά ζήτησαν συγκεκριμένα μέτρα εντός του Σεπτεμβρίου.


Καλύτερη εφαρμογή των κανόνων για την μεταχείριση των ζωων ζήτησαν την Τετάρτη με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας τη διπλή ωφέλεια της μείωσης των επιζωοτιών και τη μείωση της αντίστασης του ανθρώπου στα αντιβιοτικά λόγω της «κρυμμένης» κατανάλωσής τους με το κρέας.


Καμία αναίτια περικοπή στον προϋπολογισμό της Ένωσης για το 2013 δεν πρέπει να γίνει τόνισε το ΕΚ την Τετάρτη, εγκρίνοντας τη θέση του για τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο. Με δεύτερο ψήφισμα θύμισαν το πάγιο άιτημα του ΕΚ να έχει μία και μόνο έδρα.


Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τη διατήρηση του Σένγκεν και κάλεσαν την Επιτροπή να υπερασπισθεί τη δυνατότητα διέλευσης των συνόρων μεταξύ των κρατών μελών χωρίς διαβατήριο.


Την Τρίτη, το Εκ διευκρίνισε τους κανόνες ανταγωνισμού για τους σιδηροδρόμους εντός ενός μελλοντικού ενιαίου σιδηροδρομικού χώρου της Ένωσης, με στόχο μεγαλύτερο ανταγωνισμό και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.


Απελευθέρωση του εμπορίου με τις γειτονικές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες ζήτησε το ΕΚ με ψήφισμά του για την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Λευκορωσία.


Τέλος η εβδομάδα είδε και τη γέννηση του Newshub του ΕΚ, του πραγματικά πρωτοποριακού εργαλείου του που συγκεντρώνει σε μια και μόνο ιστοσελίδα όλη τη διαδικτυακή δράση των μελών του, των πολιτικών ομάδων και της υπηρεσίας Επικοινωνίας και ενημέρωσης του Κοινοβουλίου. Η ιστοσελίδα ανανεώνεται διαρκώς.

Αναφ.  : 20120628STO47905