Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, σημαντικό βήμα για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή

Η συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν μέσα στο 2015, στην οποία η ΕΕ έπαιξε σημαντικό ρόλο, αποτελεί ορόσημο για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων της χώρας με τη Δύση. Σήμερα η ολομέλεια συζητά σχέδιο έκθεσης για την στρατηγική της ΕΕ απέναντι στο Ιράν. Η έκθεση καλεί να καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ριάντ αλλά και για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Περισσότερες πληροφορίες στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο εισηγητής της έκθεσης Richard Howitt.

Συνέντευξη με τον  εισηγητής της έκθεσης Richard Howitt..
Συνέντευξη με τον εισηγητής της έκθεσης Richard Howitt.

Τι έχει αλλάξει στις σχέσεις της ΕΕ με το Ιράν; Θα λέγατε ότι έχουν βελτιωθεί;

Πριν από τρία χρόνια δεν υπήρχε καμία επαφή μεταξύ Ιράν και Ευρώπης. Πολλοί πίστευαν ότι η χώρα ανέπτυσσε πυρηνικό πρόγραμμα, κάτι που το ίδιο το Ιράν αρνείται. Επίσης, υπήρχαν εχθρικές δηλώσεις για το Ισραήλ και άλλες χώρες, ενώ η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, ήταν τραγική.


Δεν έχουν βελτιωθεί τα πάντα. Ωστόσο, το Ιράν βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Έχουν αρχίσει να εκλέγονται πρόσωπα με μεταρρυθμιστικές ιδέες. Υπήρξε η συμφωνία για τα πυρηνικά, που αποτελεί κορυφαία νίκη για την ευρωπαϊκή διπλωματία και για την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι προσωπικά αλλά και μια ευκαιρία για να ξαναγίνει το Ιράν μέλος της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.


Η συμφωνία αποτελεί ένα τεράστιο βραβείο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ειδικά τη στιγμή που υπάρχει μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή στη Συρία και την Υεμένη. Η επαναφορά του Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για την επίλυση αυτών των συγκρούσεων, αποτελεί σημαντικό κομμάτι αυτής της νέας στρατηγικής.


Τι άλλο χρειάζεται τώρα για να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις ΕΕ-Ιράν;

Χρειαζόμαστε πρακτικές προτάσεις για συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επίσης, θα πρέπει να ανοίξουμε αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τεχεράνη αλλά και να επανεκκινήσουμε τον διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 15 κράτη μέλη έχουν ήδη στείλει εμπορικές αντιπροσωπείες στην Τεχεράνη. Υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες εκεί από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές. Ωστόσο, ο σεβασμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να είναι μέρος κάθε νέας συμφωνίας για επενδύσεις.


Είναι πιθανό να υπάρχουν κέρδη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυνάμεις μέσα στο Ιράν, πιέζουν για τον σεβασμό τους και ελπίζουμε ότι η έκθεσή μας θα αποτελέσει και αυτή μοχλό πίεσης προς την ίδια κατεύθυνση. Είμαστε ξεκάθαρα ενάντια στη θανατική ποινή και η μόνο ο τερματισμός των εκτελέσεων για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εκτελέσεων έως και 80%.


Τι θα λέγατε σε εκείνους που έχουν καταδικάσει τη συμφωνία με το Ιράν;

Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν το Ιράν να είναι αδύναμο και απομονωμένο.

Αν χαλάσει η συμφωνία, το αποτέλεσμα θα είναι το Ιράν να επιστρέψει στην παραγωγή πυρηνικών και να αποτελέσει άμεση απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή του Κόλπου και στο Ισραήλ. Δεν θα υπάρχει διάλογος για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τελικά, ο ιρανικός λαός θα χάσει πολύ περισσότερα από όλους.

 

Ο Richard Howitt, είναι Βρετανός ευρωβουλευτής, μέλος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών.

Το Ιράν:

  • • είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή της Μ.Ανατολής και η πρώτη μεγαλύτερη εκτός ΠΟΕ
  • • το 60% του πληθυσμού του υπολογίζεται ότι είναι κάτω των 30 ετών
  • • φιλοξενεί τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων (μετά την Τουρκία, το Πακιστάν και το Λίβανο)
  • • είναι δεύτερο σε αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και τέταρτο σε αποθέματα πετρελαίου
  • • πρώτο στον κόσμο σε εκτελέσεις θανατικής ποινής

Σύνδεσμοι