Το μέλλον της ΕΕ: o λόγος στους πολίτες

Πριν από 60 χρόνια υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία της EE των 500 εκατομμυρίων κατοίκων και οδήγησε στη μακροβιότερη ειρήνη στην Ευρώπη. Τις τελευταίες εβδομάδες η συζήτηση για το μέλλον την ΕΕ βρίσκεται στο επίκεντρο της ατζέντας του ΕΚ, ωστόσο τα μέλη θέλουν και τη γνώμη των πολιτών. Έτσι, στις 21 Μαρτίου, πολίτες από όλη την Ευρώπη επισκέπτονται το ΕΚ, παίρνουν τις θέσεις των ευρωβουλευτών στην αίθουσα της ολομέλειας και συζητούν για το μέλλον της Ένωσης.

60 Rome: citizens' Οι πολίτες για το μέλλον της Ένωσης .
Οι πολίτες για το μέλλον της Ένωσης

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά από την ιστοσελίδα του ΕΚ.  


Σχεδόν 751 πολίτες της ΕΕ θα γεμίσουν την αίθουσα της ολομέλειας στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τι λειτουργεί και τι όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τι θα μπορούσε  να αλλάξει προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές προκλήσεις. Τ θέματα που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανεργία στους νέους, την παγκοσμιοποίηση, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και την Ένωση μετά την έξοδο της Βρετανίας.


Τη συνεδρίαση θα ανοίξει ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και θα συντονίσει η αντιπρόεδρος του ΕΚ Μάρεντ ΜακΓκίνες


Κομμάτι μεγαλύτερης συζήτησης

Η συνεδρίαση των πολιτών στην αίθουσα της ολομέλειας είναι μέρος σειράς εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 60 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης της Ρώμης. Στόχος των εκδηλώσεων είναι ο απολογισμός των επιτευγμάτων την Ενωμένης Ευρώπης αλλά και η εξέλιξή της στο μέλλον.


Οι ευρωβουλευτές άνοιξαν τη συζήτηση ήδη από τον Φεβρουάριο, όταν ενέκριναν τρεις εκθέσεις στις οποίες παρουσίασαν το όραμά τους για το μέλλον της Ένωσης. Ένα μήνα αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πέντε σενάρια για το μέλλον της Ένωσης κατά την ολομέλεια του ΕΚ στις Βρυξέλλες.


Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση τη συνεδρίαση των πολιτών στην αίθουσα της ολομέλειας του ΕΚ, που πραγματοποιείται την Τρίτη από τις 16:00(ώρα Ελλάδος) και πάρτε μέρος στη συζήτηση στο Twitter με το #EU60.