Δεινή κατάσταση των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή: "ο θάνατος έχει γίνει κάτι κοινότυπο"

Στις 26 Φεβρουαρίου, την κατάσταση των Χριστιανών και άλλων θρησκευτικών ομάδων στη Μέση Ανατολή συζήτησαν σε κοινή ακρόαση η υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η αντιπροσωπεία του ΕΚ για το "Μασρέκ", για την ελευθερία της θρησκείας και της πίστης στην Μέση Ανατολή. Τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Elena Valenciano (Σοσιαλιστές, Ισπανία), περιγράφοντας την ανεξιθρησκία ως "κάτι που η στο οποίο προσβλέπει απο αμνημονεύτων ετών η ανθρωπότητα".

©BELGA/AFP/Y.Karwashan.
©BELGA/AFP/Y.Karwashan

Μιλώντας στην η ημερίδαο Πολωνός ευρωβουλευτής Andrzej Grzyb (ΕΛΚ), περιέγραψε ως αδιανόητη την τραγωδία που διαδραματίζεται στη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι "είναι πολύ σημαντικό να καταγραφούν αυτά που γίνονται για να μπορέσει να αποδειχθεί το μέγεθος των εγκλημάτων. Διαφορετικά οι υπεύθυνοι δεν θα λογοδοτήσουν".


Ο Josef Weidenholzer (Σοσιαλιστές, Αυστρία), επέστησε την προσοχή στην κράτηση των 200 Ασσυρίων χριστιανών στη βορειοανατολική Συρία και ρώτησε "θέλουμε πραγματικά να δούμε την περιοχή αυτή του κόσμου άδεια από Χριστιανούς;".


Ο Charles Tannock (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Μ.Βρετανία), δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι "οι εξτρεμιστές, Ισλαμιστές και οι ομάδες τζιχαντιστών έχουν στο πρόγραμμά του της απελευθέρωση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής από τις θρησκευτικές μειονότητες".


Στην πρώτη γραμμή ο πατήρ Nawras Sammour, προσκεκλημένος ομιλητής στην ακρόαση, από την Υπηρεσία Ιησουιτών Προσφύγων στη Συρία είπε ότι "ο θάνατος είναι πλέον κάτι κοινότυπο" στην περιοχή, ενώ η έξαρση του ριζοσπαστισμού και ο φονταμενταλισμός "είναι παράγοντες αβεβαιότητας και ανησυχίας εντός της χριστιανικής κοινότητας".


Ο Daniel Hoffmann, από την οργάνωση Ανησυχία για τη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε στον πρόσφατο αποκεφαλισμό του 21 Αιγύπτιων Κοπτών στη Λιβύη και τόνισε ότι "οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των χριστιανών και άλλων κοινοτήτων δεν ξεκίνησαν με αυτές τις βίαιες συγκρούσεις και δεν θα σταματήσουν με το τέλος τους ή με μια ήττα ομάδων όπως η Daesh".


Ο William Spencer, από το Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επεσήμανε ότι "η κατάσταση των μειονοτήτων στο Ιράκ ήταν ήδη πολύ επισφαλής" πριν ακόμα από την εμφάνιση του ISIS.


Η Alison Smith, από το Διεθνές Πρόγραμμα Ποινικής Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι τα εγκλήματα στο Βόρειο Ιράκ συνοδεύονται από κράτηση ομήρων, εκτελέσεις, επιθέσεις κατά θρησκευτικών κτιρίων, υποδούλωση και βιασμούς. ΠεριέγραψεταεγκλήματατουISIS ως "striking in their scope, brutality, systematic nature, and most of all in the brazenness in which they are carried out".


Η Esther Kattenberg, από τις Διεθνείς Ανοιχτές Πόρτες, πρόσθεσε ότι "είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να καταδικάζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η θρησκευτική ελευθερία".










Σύνδεσμοι