Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')

Ειδήσεις

Δελτία Τύπου

 
 
 
 
Conference of Presidents after the UK government’s triggered of Article 50 TEU  

Η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε πρόταση ψηφίσματος που συνέταξαν οι ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών ομάδων και η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, στην οποία καθορίζονται οι όροι τους για την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οποιασδήποτε συμφωνίας αποχώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το σχέδιο ψηφίσματος θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την επόμενη Τετάρτη. (Διαβάστε τη συνέχεια: Brexit: Οι ευρωβουλευτές καθορίζουν τους όρους για την έγκριση της συμφωνίας )

 

Η Βρετανία ενεργοποίησε το άρθρο 50 για την αποχώρησή της από την ΕΕ

Αλλα θέματα Μέλλον της Ευρώπης/Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση / Σύνταγμα / Θεσμικά όργανα / Συνθήκες29-03-2017 - 13:31
infographic illustration  

Η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποίησε το μεσημέρι της 29ης Μαρτίου το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, κοινοποιώντας έτσι επίσημα την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ένωση. ΕΕ και Βρετανία έχουν πλέον δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης. Επίσης, οι δύο πλευρές θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις.Περισσότερα για τη διαδικασία και τον ρόλο του ΕΚ στο άρθρο που ακολουθεί. (Διαβάστε τη συνέχεια: Η Βρετανία ενεργοποίησε το άρθρο 50 για την αποχώρησή της από την ΕΕ )

 
Ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σάντικ Καν.  

«Αν και φεύγουμε από τηνΕΕ, δεν φεύγουμε από την Ευρώπη», είπε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν στην επίσκεψη του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 28 Μαρτίου. «Σε ζητήματα από την ασφάλεια μέχρι την άμυνα, την οικονομία και τον πολιτισμό, θα συνεχίσουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας». Ο δήμαρχος του Λονδίνου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΚ για να συζητήσουν για σημαντικά ζητήματα όπως η ασφάλεια και το Brexit. «Δεν ωφελεί κανένα να τιμωρηθεί το Λονδίνο ή η Βρετανία» είπε ο κ. Καν. (Διαβάστε τη συνέχεια: Σάντικ Καν: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας» )

 

Πως θα βελτιώσουμε την ασφάλεια στην Ευρώπη;

Αλλα θέματα Ασφάλεια και Άμυνα28-03-2017 - 15:36
LIBE committee  

Λίγες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, ο Γερμανός υπουργός εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ και ο Γάλλον ομόλογός τους Ματίας Φέκλ, συζήτησαν με τα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για την ασφάλεια στην ΕΕ. Με μια φωνή οι δύο υπουργοί τόνισαν την ανάγκη για ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων, για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των κ-μ και για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης και της τρομοκρατίας. (Διαβάστε τη συνέχεια: Πως θα βελτιώσουμε την ασφάλεια στην Ευρώπη; )

 

Plans to make it easier to move money around within the EU’s long-run budget, to help tackle urgent challenges such as the migration crisis, strengthening security, boosting growth and creating jobs, were backed by the Budgets Committee on Monday. Parliament has long fought for greater flexibility within the Multi-annual Financial Framework (MFF), which would apply for the remainder of the 2014-2020 MFF. (Read more: Budgets MEPs back flexibility: €6bn more for jobs, growth and tackling migration )

 

MEPs vote to close loopholes for exploiting EU and third country tax differences

ECON Economic and monetary affairs27-03-2017 - 18:29

Economic and Monetary Affairs Committee MEPs have voted to close loopholes which allow some of the world’s largest corporations to avoid paying tax on profits by exploiting differences in the tax systems of EU and third countries. (Read more: MEPs vote to close loopholes for exploiting EU and third country tax differences )

 
Ο πρόεδρος Τουσκ και ο πρόεδρος Ταγιάνι κρατούν την υπογργραμμένη Συνθήκη της Ρώμης  

«Το όνειρο της ενωμένης Ευρώπης έβαλε τέλος στον εφιάλτη του πολέμου και τον άφησε πίσω μας», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ κατά την επίσκεψη του στη Ρώμη, μαζί με άλλους ευρωβουλευτές, όπου παραβρέθηκε για τους εορτασμούς για την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, στις 24-26 Μαρτίου. Ο Αντόνιο Ταγιάνι, υπέγραψε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη «Διακήρυξη της Ρώμης». (Διαβάστε τη συνέχεια: A. Ταγιάνι:«Nα είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά που αφήνουμε στα παιδιά μας» )

 

Η εβδομάδα στο ΕΚ

Αλλα θέματα Θεσμικά όργανα27-03-2017 - 14:39
Η εβδομάδα στο ΕΚ.  

Αυτή την εβδομάδα οι ευρωβουλευτές συζητούν με τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ασφάλεια στην ΕΕ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ο δήμαρχος του Λονδίνου επισκέπτονται το ΕΚ, ενώ η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας από την Ένωση. Επίσης, η επιτροπή Οικονομικών ψηφίζει την ενδιάμεση αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιρειών. (Διαβάστε τη συνέχεια: Η εβδομάδα στο ΕΚ )

 

Security: committee debate with French and German ministers on Monday at 17.00

LIBE Justice and home affairs27-03-2017 - 13:13

German federal Minister of the Interior Thomas de Maizière and French Minister of the Interior Matthias Fekl will debate EU measures to improve the security situation in Europe and future challenges in the field with the Civil Liberties Committee on Monday from 17.00 to 19.00. (Read more: Security: committee debate with French and German ministers on Monday at 17.00 )

 

60 χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλα θέματα Θεσμικά όργανα / Συνθήκες24-03-2017 - 13:08
Φωτογραφία από τη Συνθήκη της Ρώμης  

Πριν από 60 χρόνια οι ηγέτες των έξι ιδρυτικών κ-μ, έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε η «Κοινή Αγορά». Η δημιουργία της ΕΕ οδήγησε στην μακροβιότερη ειρήνη στην ιστορία της Ευρώπης και σε έξι δεκαετίες σταθερότητας και ευημερίας. Αυτό το σαββατοκύριακο ευρωβουλευτές και ηγέτες των κ-μ συμμετέχουν στους εορτασμούς που πραγματοποιούνται στην ιταλική πρωτεύουσα και συζητούν για τα το μέλλον της Ένωσης. (Διαβάστε τη συνέχεια: 60 χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση )