Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')

Ειδήσεις

Γεωργία και αλιεία

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλλιέργεια ΓΤΟ στην ΕΕ

Αλλα θέματα Γεωργία / Περιβάλλον / Ασφάλεια των τροφίμων02-09-2014 - 15:33
Αραβόσιτος  

Η ΕΕ έχει από τους αυστηρότερους κανονισμούς στον κόσμο στο ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και η καλλιέργειά τους επιτρέπεται έπειτα από ενδελεχείς ελέγχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση στις εκκλήσεις των κρατών μελών να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην απαγόρευση καλλιέργειας ΓΤΟ στην επικράτειά τους, προτείνει την τροποποίηση των κανόνων που ισχύουν. Έτσι, στις 3 Σεπτεμβρίου η επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ συζητά τη θέση του Συμβουλίου σε αυτό το ζήτημα. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την καλλιέργεια ΓΤΟ στην ΕΕ )

 
 

Όχι στο τροποποιημένο καλαμπόκι

Σύνοδος Ολομέλειας Γεωργία / Περιβάλλον / Ασφάλεια των τροφίμων16-01-2014 - 17:25
Interview with Dagmar Roth-Behrendt  

Οι Ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην επιτρέψει την κυκλοφορία του γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου Pioneer 1507, στην αγορά της ΕΕ. Έκθεση που ψηφίστηκε την Πέμπτη υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια, που λειτουργεί και ως εντομοαπωθητικό, αποτελεί κίνδυνο για αβλαβείς πεταλούδες. Η Dagmar Roth-Behrendt (Σοσιαλιστές, Γερμανία) μαζί με πολλούς άλλους ευρωβουλευτές καταψήφισε την έγκρισή του. (Διαβάστε τη συνέχεια: Όχι στο τροποποιημένο καλαμπόκι )

 
 

Common Fisheries Policy reform

Fisheries09-12-2013 - 17:34
Belga/Eyevine/J.Tallis  

Despite several improvements after the 2002 overhaul of the common fisheries policy (CFP), there was a general consensus that the CFP urgently needed further reform, because it had failed to make fishing sustainable, as EU member states’ fleets still catch far more than marine ecosystems can replace. (Read more: Common Fisheries Policy reform )

 
 
Φωτογραφία της Ulrike Rodust  

Το ψάρι αρέσει σε πολλούς. Όμως τα ψάρια λιγοστεύουν και πρέπει να πάρουμε μέτρα για να το βρουν στο πιάτο τους και τα παιδιά μας… Το ΕΚ ψηφίζει στις 10 Δεκεμβρίου 2013 την αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της Ένωσης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η θέσπιση από τα κράτη μέλη αυστηρών ποσοστώσεων με επιστημονικά κριτήρια βασισμένα στη βιωσιμότητα των αποθεμάτων. Η εισηγήτρια του ΕΚ, UlrikeRodust, δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. (Διαβάστε τη συνέχεια: Συνέντευξη: Για να βρουν και τα παιδιά μας ψάρι στο πιάτο τους )

 
 

Μια καλύτερη αγροτική πολιτική

Αλλα θέματα Γεωργία11-11-2013 - 17:59
Sunflowers bloom on a field ©BELGA/DPA  

Σωστές τιμές για το τραπέζι των Ευρωπαίων αλλά ταυτόχρονα και σωστό εισόδημα για τους αγρότες ώστε να ζήσει η ύπαιθρος είναι κεντρικοί στόχοι της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που εγκρίθηκε στις 20 Νοεμβρίου από την ολομέλεια του ΕΚ. Στο αφιέρωμά μας περισσότερα για την αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής της Ένωσης. (Διαβάστε τη συνέχεια: Μια καλύτερη αγροτική πολιτική )

 
 
Θεριζοαλωνιστική μηχανή σε δράση στη Γαλλία ©BELGA/AFP/J.F.MONIER  

Η νομοθεσία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ένωσης εγκρίθηκε από την επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ στις 30 Σεπτεμβρίου μετά την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στις διαπραγματεύσεις ΕΚ, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο τέλος Οκτωβρίου ή το Νοέμβριο αναμένεται και η τελική ψηφοφορία από την ολομέλεια του ΕΚ (Διαβάστε τη συνέχεια: Η επιτροπή Γεωργίας εγκρίνει τη μεταρρύθμιση της Αγροτικής Πολιτικής )

 
 

Προϋπολογισμός στα μέτρα της ΕΕ

Αλλα θέματα Γεωργία / Προϋπολογισμός23-07-2013 - 17:12
Euro bills  

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός χρηματοδοτεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές της ΕΕ για τα έτη 2014-2020, από τη γεωργία μέχρι τον πολιτισμό, τη στήριξη των φτωχότερων περιοχών και τις σχέσεις με χώρες εκτός ΕΕ. Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο εγκρίθηκε από το ΕΚ στις 19 Νοεμβρίου. Στο Κύριο Άρθρο μας, μία συνολική εικόνα του προϋπολογισμού και των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΚ και Κρατών Μελών. (Διαβάστε τη συνέχεια: Προϋπολογισμός στα μέτρα της ΕΕ )

 
 

Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Αλλα θέματα Γεωργία28-06-2013 - 17:39
Η ΚΑΠ σε αριθμούς  

Οι αγροτικές δαπάνες εκπροσωπούν περίπου το 40% των συνολικών δαπανών της ΕΕ και βρίσκονται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της. Για να συμβαδίζει με τους καιρούς, η πολιτική έχει εκσυγχρονισθεί αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη την αναθεώρηση του 2003, ωστόσο η ένταξη των νέων κρατών μελών κατέστησε άλλη μια αναθεώρηση αναπόφευκτη. Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα εφαρμοσθεί από το 2014 και, στις 26 Ιουνίου, ΕΚ, Επιτροπή και κυβερνήσεις συμφώνησαν στην ουσία των αλλαγών. (Διαβάστε τη συνέχεια: Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής )

 
 
Στιγμιότυπο της συνέντευξης Τύπου  

Καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος, περισσότερη στήριξη των νέων παραγωγών, καλύτεροι συνεταιρισμοί και λιγότερη γραφειοκρατία για τα κονδύλια της ΕΕ είναι οι κεντρικές επιδιώξεις της μεταρρύθμισης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής *ΚΑΠ( μετά τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες συμφώνησαν στις 26 Ιουνίου ΕΚ, κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο τα πάντα ακόμα εξαρτώνται από την επίτευξη συμφωνίας για το μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2014-2020 της Ένωσης. (Διαβάστε τη συνέχεια: Αγροτική Πολιτική: συμφωνία ΕΚ, κυβερνήσεων και Επιτροπής για τους νέους κανόνες )

 
 

EU farm policy reform as approved by Parliament

Agriculture28-06-2013 - 16:20

Following the political agreement on EU farm policy reform struck by Parliament, the Council and the Commission in two steps - in June and September 2013, MEPs approved the final form of the post-2013 common agricultural policy (CAP) on Wednesday. Most of the new rules will enter into force on 1 January 2014. (Read more: EU farm policy reform as approved by Parliament )

 
 
 
Επόμενη σελίδα