Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Το σχέδιο δράσης "Πάρε Θέση" των ΜΚΟ "Έλιξ" και AEGEE (Κίνηση Φοιτητών για την Ένωση της Ευρώπης) θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην τελική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού για το βραβείο νεότητας "Καρλομάγνος 2009".

Αυτή είναι η απόφαση της κριτικής επιτροπής για την Ελλάδα, η οποία αποτελείται από την Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, τους Ευρωβουλευτές Γιώργο Παπανικολάου και Ιωάννη Τσουκαλά, καθώς και από τον εκπρόσωπο της Ένωσης Φοιτητών Διεθνών Υποθέσεων (SAFIA) Κωνσταντίνο Γεώργαλο.


Η επιτροπή επέλεξε μεταξύ 6 υποψηφιοτήτων το σχέδιο δράσης "Πάρε Θέση", το οποίο αποσκοπούσε στην ενημέρωση της ελληνικής νεολαίας για τη σημασία και το διακύβευμα των Ευρωπαϊκών Εκλογών του Ιουνίου του 2009. Το ευρωπαϊκό βραβείο "Καρλομάγνος" συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ίδρυμα "Καρλομάγνος" του Άαχεν. Έχει ως στόχο να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ευρωπαϊκής συνείδησης μεταξύ των νέων και τη συμμετοχή τους σε δράσεις ευρωπαϊκού χαρακτήρα που προάγουν την κοινή αντίληψη για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και δίνουν το παράδειγμα για τη συμβίωση των Ευρωπαίων ως κοινότητα.


Η δράση "Πάρε Θέση" διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως των Ιούνιο του 2009 στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης με θέμα "Ψηφίζοντας Κερδίζεις". Πρωταρχικός στόχος του ήταν να ενθαρρύνει τους νέους να συμμετάσχουν μαζικά στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του Ιουνίου του 2009, παρέχοντας πληροφορίες για τη διεξαγωγή αλλά και τη σημασία της εκλογικής αυτής αναμέτρησης. Η εκστρατεία ενημέρωσης έγινε με την υποστήριξη των Ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ρόδου, Λάρισας και άλλων ελληνικών πόλεων και στόχευσε στην ανατροπή της εικόνας αδιαφορίας των νέων για τα ευρωπαϊκά θέματα και για τις Ευρωεκλογές ειδικότερα.


Ιδιαίτερος στόχος της εκστρατείας ήταν νέοι χωρίς ιδιαίτερη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα. Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: εκπομπή μηνυμάτων στα ΜΜΕ (σποτ), διαδραστικά παιχνίδια, ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, προβολή βίντεο και τηλεοπτικών σποτ, ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και ένα τριήμερο συνέδριο. Το σχέδιο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απόκτηση γνώσης για τα ευρωπαϊκά θέματα μέσω της ενεργού συμμετοχής, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της συμμετοχικής δημοκρατίας. Τα κύρια θέματα ήταν : Περιβάλλον, απασχόληση και ανεργία, ρόλος των ΜΜΕ και πληροφόρηση, ελεύθερος χρόνος και περιήγηση.


Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα εξεταστούν 27 σχέδια δράσης (ένα από κάθε χώρα), από κεντρική κριτική επιτροπή που θα αποτελεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 3 Ευρωβουλευτές και 4 εκπρόσωποι του Ιδρύματος "Καρλομάγνος" του Άαχεν. Οι τρεις νικητές του βραβείου θα λάβουν και χρηματικό έπαθλο 5000 ευρώ ο πρώτος, 3000 ευρώ ο δεύτερος και 2000 ευρώ ο τρίτος.


Η απονομή του βραβείου θα γίνει στις 11 Μαΐου στο Άαχεν της Γερμανίας, όπου θα προσκληθούν και οι 27 υποψήφιοι.