Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

protagon.gr.jpg 

Το μέλλον της Ευρώπης και η θέση της Ελλάδας στην Ένωση, αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην επετειακή εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Protagon με την υποστήριξη του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, με αφορμή τη συμπλήρωση εξήντα ετών από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 20 Μαρτίου 2017, στην Αθήνα με τη συμμετοχή τεσσάρων ευρωβουλευτών και την παρέμβαση; μέσω βίντεο του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, αναφερόμενος στο επώδυνο παρελθόν της ευρωπαϊκής ηπείρου, στα επιτεύγματα της Ένωσης καθώς και στο ενδεχόμενο μιας Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.


Στο κεντρικό μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε συζήτηση με κύριους ομιλητές τέσσερις ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν σε ζητήματα της διεθνούς επικαιρότητας, στην πορεία της ΕΕ σε διαφορετικές ταχύτητες, στη βιωσιμότητα του εγχειρήματος αυτού καθώς και στην έξοδο του ΗΒ από την Ένωση. Μια δεύτερη θεματική αποτέλεσε η θέση της Ελλάδας σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων καθώς και το περιεχόμενο των θεσμικών και πολιτικών πρωτοβουλιών οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν σε εθνικό επίπεδο.


Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Aντιπρόεδρος του ΕΚ, σημείωσε την ανάγκη να τεθεί ως προτεραιότητα της Ελλάδας η παραμονή της στην πρώτη ταχύτητα και παράλληλα τόνισε τον κίνδυνο τον οποίο θα επέφερε μια κατάσταση στασιμότητας στην Ευρώπη.


Η Μαρία Σπυράκη, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης μιας κοινής εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.


Από την πλευρά του, ο Μίλτος Κύρκος τόνισε ότι πρέπει να επικρατήσει ενότητα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο δίχως αυτό να αποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ συνταγή της επιτυχίας, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στη συζήτηση για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, υπογράμμισε ότι το σύνολο των κρατών-μελών της ένωσης θα πρέπει να συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των αποφάσεων.


Εν συνεχεία στη συζήτηση παρενέβη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μέσω βίντεο, Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος εγγυητής ασφάλειας και δημοκρατίας για την Ελλάδα. Ο Χρήστος Μεμής, εκδότης-διευθυντής του Protagon, ανέλαβε τον ρόλο του συντονιστή της συζήτησης.