Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Epas Thessaloniki.jpg 

Γόνιμος προβληματισμός για ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και μεθόδων για την ανάπτυξη των θεμάτων αυτών στη σχολική ζωή ήταν τα στοιχεία της ημερίδας στην οποία συμμετείχαν 80 καθηγητές λυκείου από 30 σχολεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στις 17 Μαρτίου 2017, στη Θεσσαλονίκη.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS) », η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε από τον Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλο.


Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος (GUE/NGL) και ο Παναγιώτης Ανανιάδης, Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας την ανάγκη ενημέρωσης για ζητήματα τα οποία αφορούν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.


Η επιμορφωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη και συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του Υπουργείου Παιδείας και κάλυψε θέματα τα οποία απασχολούν τον ευρωπαίο πολίτη.


Η πρώτη παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Έδρα Jean Monnet, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς αναλύοντας το ευρωπαϊκό θεσμικό σύστημα της ΕΕ και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και την σχέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα εθνικά Κοινοβούλια δίνοντας έμφαση στην αντιπροσωπευτική, συμμετοχική και διακοινοβουλευτική δημοκρατία και διπλωματία.


Στη συνέχεια η Ελευθερία Μαρκοζάνη, Υπ. Διδάκτωρ, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς ανέπτυξε το θέμα «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και νέοι».


Ακολούθησε η ομιλία της Δρ. Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις Ψηφιακές δημιουργίες στο σχολείο.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις και παρεμβάσεις από τους εκπαιδευτικούς.