Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

20170303_Mnews_Fevruariu.pdf - Adobe Reader.bmp 

Στις 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε προσομοίωση λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις» (EPAS), με την υποστήριξη του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα.

Η προσομοίωση διεξήχθη στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη στην Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή 11 λυκείων από την Βόρειο Ελλάδα. Σημαντική για την επιτυχία της εκδήλωσης ήταν η ενεργή παρουσία περίπου 130 μαθητών και των δασκάλων τους, στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούν με θέματα της επικαιρότητας και να καταλάβουν στην πράξη την λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου.


Πριν την έναρξη της διαδικασίας, χαιρετισμό απηύθυναν ο ευρωβουλευτής του ΕΚ Κώστα Χρυσόγονος, ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Βουλής Τάσος Κουράκης και ο Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.


Η προσομοίωση είχε σκοπό τόσο την κατανόηση της λειτουργίας της Ολομέλειας όσο και των διάφορων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ασχολήθηκε με την  «Βιολογική Παραγωγή και τον περιορισμό των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρώπη». Για την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας, οι μαθητές συζήτησαν πάνω στις «Πολιτισμικές διαφορές στα κράτη της ΕΕ και δημιουργία πλαισίου ενός κοινού ευρωπαϊκού Συστήματος». Η προσομοίωση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ασχολήθηκε με την «Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Μετανάστευση και προσπάθεια διαφύλαξης του κοινοτικού κεκτημένου», ενώ η αντίστοιχη εισήγηση για την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υπηρεσιών αφορούσε την «Απασχόληση ως Μοχλό ανάπτυξης και ως μέσο περιορισμού των κοινωνικών ανισοτήτων στην ΕΕ».


Την επόμενη μέρα, στις 18 Φεβρουαρίου, αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ελληνογαλλική Σχολή «Καλαμαρί» της Θεσσαλονίκης, με κύριες θεματικές το προσφυγικό ζήτημα και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κεντρική ομιλία ήταν του Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Λεωνίδα Αντωνακόπουλου.