Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Journalists seminar_gr.jpg 

Το μέλλον της ΕΕ υπό το πρίσμα των γεγονότων της επικαιρότητας βρέθηκε στο επίκεντρο σεμιναρίου το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Ενημέρωσης του ΕΚ στην Ελλάδα και από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στις 17 Μαρτίου 2017, στην Αθήνα. Είκοσι νέοι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι δεκατεσσάρων μέσων ενημέρωσης, είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και παρατηρήσεις με ευρωβουλευτές.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιo του κύκλου σεμιναρίων για νέους δημοσιογράφους, με αφορμή τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.


Τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε ο Αχιλλέας Μητσός, Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, διακηρύσσοντας ότι η ΕΕ είναι κατασκευασμένη μέσα από τις κρίσεις. Εν συνεχεία, κατέγραψε τρείς τομείς σε κατάσταση κρίσης στη σημερινή Ευρώπη, τον οικονομικό, τον προσφυγικό-μεταναστευτικό και τον τομέα της ασφάλειας. Εξακολούθησε, τονίζοντας την αναγκαιότητα για επίλυση των εν λόγω ζητημάτων με ενεργό συμμετοχή του συνόλου των κρατών-μελών.


Τη σκυτάλη έλαβε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του ΕΚ, σχολιάζοντας τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα υπό το πρίσμα του διεθνούς γίγνεσθαι. Υπογράμμισε ότι επικρατεί αυξανόμενη ανασφάλεια, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύοντας την επιτακτικότητα παραμονής της Ελλάδας στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ.


Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στα κράτη μέλη της Ένωσης τα οποία είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν. Ένα σενάριο το οποίο θα συμπεριλάμβανε μόνο τους ικανότερους το χαρακτήρισε καταστροφικό.


Ανάμεσα στις κύριες θεματικές του σεμιναρίου, οι ομιλητές τοποθετήθηκαν επί του επικείμενου δημοψηφίσματος στην Τουρκία και επί του αποτελέσματος των Ολλανδικών εκλογών. Ακολούθησε μια σύντομη ανάλυση της Ευρώπης σε επίπεδο κρατών-μελών.


Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβαν ο Κώστας Τσουτσοπλίδης, Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης.