Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

  • Η δεύτερη από μια σειρά συζητήσεων μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και των ευρωβουλευτών για το μέλλον της Ευρώπης
  • Η αλληλεγγύη πρέπει να παραμείνει ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ευρωπαϊκής δράσης
  • Οικοδόμηση ενός μέλλοντος που θα βασίζεται στην ισότητα μεταξύ κρατών, πολιτών και ευκαιριών

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, ήταν ο δεύτερος ηγέτης της ΕΕ που συμμετείχε στη σειρά συζητήσεων του ΕΚ για το μέλλον της Ευρώπης.

Ο κ. Πλένκοβιτς δήλωσε τα εξής: «Η πορεία μας πρέπει να οδηγεί μπροστά, χωρίς οπισθοδρομήσεις. Η Κροατία μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να οικοδομήσει και να αναπτύξει το ευρωπαϊκό σχέδιο μαζί με τους εταίρους μας, να οικοδομήσει ένα μέλλον βασισμένο στην ισότητα μεταξύ κρατών,  πολιτών και ευκαιριών.»

Ο Κροάτης πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να παραμείνει «ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους των ενεργειών μας» και ότι η ενωμένη Ευρώπη είναι το κλειδί καθότι «μπορούμε να προχωρήσουμε εμπρός μόνο αν είμαστε ενωμένοι».

Ο κ. Πλένκοβιτς τόνισε επίσης τη σημασία της ανάπτυξης και της συνοχής ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται όλα τα μέλη της να προχωρούν μπροστά με τον ίδιο ρυθμό.  «Οι πολίτες μας πρέπει όλοι να αισθάνονται τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ. Θα πρέπει να αγκαλιάσουν και να συμμετάσχουν ενεργά στη συνέχιση της κατασκευής του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα, στην έρευνα και την ανάπτυξη, παρέχοντας ταυτόχρονα οικονομική σταθερότητα που θα εγγυάται την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενες χρηματοπιστωτικές κρίσεις.

Η πλειοψηφία των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ επαίνεσε τη δέσμευση του κ. Πλένκοβιτς για μία πιο δημοκρατική Ευρώπη, και αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κροατίας, μιας χώρας  που αν και γνώρισε πολλές ταραχές στη σύγχρονη ιστορία της αποτελεί ένα επιτυχημένο παράδειγμα χώρας που κατάφερε με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα να δημιουργήσει ένα φωτεινό μέλλον εντός της ΕΕ.

Χαιρετίζοντας τον πρωθυπουργό της Κροατίας, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε τα εξής: «Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Πλένκοβιτς παρουσίασε ένα θετικό και προοδευτικό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης στο οποίο η Κροατία και η ΕΕ θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν μια πιο αποτελεσματική Ένωση. Παρουσίασε εξαιρετικά επιχειρήματα υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και των τρόπων με τους οποίους επωφελήθηκε από αυτήν η Κροατία. Ταυτόχρονα, δικαίως επεσήμανε μερικές από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, όπως η ασφάλεια, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και η ανεργία των νέων».

Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας των πολιτών της ΕΕ, σε συνδυασμό με μια ισχυρή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Άλλοι επανέλαβαν την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και μιας Ευρώπης που αναλαμβάνει μεγαλύτερη κοινωνική ευθύνη. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης να υπάρξουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όπως η καθιέρωση μιας πανευρωπαϊκής εκλογικής περιφέρειας. Επανέλαβαν ακόμη τη σταθερή δέσμευσή τους για στήριξη των λοιπών χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ, εφόσον επιλυθούν όλες οι διασυνοριακές διαφορές και οι χώρες αυτές πληρούν τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Ιστορικό

Αυτή ήταν η δεύτερη από μια σειρά συζητήσεων μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και των ευρωβουλευτών σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των ομιλητών (κάντε κλικ στο όνομα)

Andrej PLENKOVIC Πρωθυπουργός της Κροατίας, μέρος 1ο

Andrej PLENKOVIC Πρωθυπουργός της Κροατίας, μέρος 2ο

Jean Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Manfred WEBER (ΕΛΚ, Γερμανία) 

Josef WEIDENHOLZER (Σοσιαλιστές, Αυστρία)

Ruža TOMAŠIĆ, (ΕΣΜ, ΗΒ)

Guy VERHOFSTADT (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο)

Νεοκλής ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣ  (Ευρ. Ενωτ. Αρ., Κύπρος)

Ska KELLER (Πράσινοι, Γερμανία)

Rolandas PAKSAS, (ΕΕΑΔ, Λιθουανία)

Matteo SALVINI (ΕΕΕ, Ιταλία)

Andrej PLENKOVIC, Πρωθυπουργός της Κροατίας, δευτερολογία