Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019 Campaign Tracker 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Προς διευκόλυνση των ΜΜΕ που παρακολουθούν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, η Υπηρεσία Τύπου του ΕΚ παρέχει καθημερινά στοιχεία για δράσεις, διαδικασίες και εξελίξεις σε όλα τα κράτη μέλη.

Το παρόν είναι ένα ανεπίσημο μήνυμα με σκοπό την ενημέρωση των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν αποτελεί ούτε επίσημο ανακοινωθέν τύπου, ούτε πλήρη καταγραφή συνεδρίασης.

26 Μαΐου 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν σε Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, και Σουηδία. Τα πρώτα συγκεντρωτικά προσωρινά αποτελέσματα θα δημοσιευθούν περίπου στις 23:15 (ώρα Βρυξελλών) μετά το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού κέντρου στην Ιταλία.

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ. Στο blog του Κοινοβουλίου που ενημερώνεται ζωντανά μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις εξελίξεις. Για επικαιροποιημένες προβολές και αποτελέσματα, επισκεφθείτε τον ιστότοπο των αποτελεσμάτων που είναι διαθέσιμος σε 23 γλώσσες. Το χρονοδιάγραμμα δημοσιεύσεων παρέχει περισσότερες πληροφορίες.

25 Μαΐου

Προς διευκόλυνση των ΜΜΕ που παρακολουθούν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, η Υπηρεσία Τύπου του ΕΚ παρέχει καθημερινά στοιχεία για δράσεις, διαδικασίες και εξελίξεις σε όλα τα κράτη μέλη.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ. Δεύτερη μέρα των εκλογών στην Τσεχία, ενώ στις κάλπες προσέρχονται και οι ψηφοφόροι στη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία. Τα πρώτα συγκεντρωτικά επίσημα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν περίπου στις 23:15 της Κυριακής (ώρα Βρυξελλών).


ΒΡΑΔΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ. Οι περισσότεροι κορυφαίοι υποψήφιοι θα βρίσκονται στο Κοινοβούλιο τη βραδιά των εκλογών, συμπεριλαμβανομένων των Manfred Weber (ΕΛΚ), Frans Timmermans (Σοσιαλιστές), Margrethe Vestager (Φιλελεύθεροι), Ska Keller και Bas Eickhout (Πράσινοι), Nico Cué (Αριστερά).


ΕΕ28. Η Google αυξάνει την ορατότητα των υποψηφίων, των κομμάτων και του ιστότοπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίοδο των εκλογών, προσαρμόζοντας τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα των αναζητήσεων. Το Facebook, το Snapchat, το Twitter, η εφαρμογή γνωριμιών Tinder και η King (δημιουργός του Candy Crush) έχουν επίσης προσαρμόσει τις υπηρεσίες τους για να ενθαρρύνουν τους Ευρωπαίους να ψηφίσουν. Διαβάστε περισσότερα.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. Η δημοφιλής διαδικτυακή κοινότητα «Κόσμος της Σόφια», σε συνεργασία με το Γραφείο του ΕΚ στη Βουλγαρία, δημοσιεύει προσωπικές ιστορίες από τέσσερις ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, οι οποίοι εξηγούν γιατί θεωρούν ότι είναι σημαντική η ψήφος στις Ευρωπαϊκές Εκλογές στις 26 Μαΐου #ThisTimeImVoting #αυτητηφοραψηφιζω.


ΚΥΠΡΟΣ. Ο τηλεπαρουσιαστής και influencer Ανδρέας Γιόρτσιος στηρίζει ενεργά την εκστρατεία κινητοποίησης των πολιτών: η καθημερινή του εκπομπή «Happy Hour» ξεκινά κάθε απόγευμα με ένα λόγο για τον οποίο η συμμετοχή είναι σημαντική, ενώ διάσημοι καλεσμένοι υπόσχονται να ψηφίσουν στις 26 Μαΐου. Το βίντεο «Αποφάσισε για το Μέλλον σου» παίζεται στο τέλος της εκπομπής κάθε μέρα κατά την περίοδο των εκλογών.


ΔΑΝΙΑ. Με σύνθημα «κάνε τις εκλογές ψηφοφορία για το κλίμα», δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στην πορεία για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη μία μέρα πριν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές. Η Greta Thunberg θα βρίσκεται στην πορεία και θα συνομιλήσει με άλλους συμμετέχοντες. Η κλιματική αλλαγή είναι το πιο σημαντικό θέμα για αυτές τις εκλογές σύμφωνα με τους Δανούς (68%, έναντι του μέσου όρου της ΕΕ στο 43%) σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Ευρωβαρόμετρο.


ΕΣΘΟΝΙΑ. Περισσότεροι άνθρωποι ψήφισαν ήδη, σε σύγκριση με το 2014: λίγοι περισσότεροι από το ένα τέταρτο (25.4%), των ψηφοφόρων, ή αλλιώς 223.870 πολίτες ψήφισαν μέσω του διαδικτύου και σε 444 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Οι αριθμοί αυτοί σηματοδοτούν αύξηση 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο στις προηγούμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές. Η προθεσμία της «πρόωρης ψηφοφορίας» έληξε στις 22 Μαΐου. Το τελευταίο debate των κορυφαίων υποψηφίων αναμεταδόθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου, μόλις εξέπνευσε η διορία.


ΓΑΛΛΙΑ. Η κυβέρνηση δημοσίευσε βίντεο που παροτρύνει τους πολίτες να ψηφίσουν.


ΕΛΛΑΔΑ. Ο ΣΕΒ ενθαρρύνει τη συμμετοχή στις εκλογές λέγοντας πως η ΕΕ έχει καθοριστικό, θετικό ρόλο να παίξει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της χώρας. Η εκστρατεία #Thanks2Europe #SEV4Europe εστιάζει στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως κράτος μέλος. Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχει δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο, δημοσιεύθηκε άρθρο σε εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας και διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου η οποία προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ στο Γραφείο του ΕΚ στην Αθήνα, με στόχο την κινητοποίηση της ευρύτερης επιχειρηματικής κοινότητας.


ΠΟΛΩΝΙΑ. Ηθοποιοί και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών παροτρύνουν τους Πολωνούς να ψηφίσουν: η εκστρατεία «η μοίρα των γυναικών, η ψήφος των γυναικών» της οργάνωσης «Akcja Demokracja» (Δημοκρατική Δράση) στοχεύει συγκεκριμένα στην κινητοποίηση των γυναικών σε εθνικό επίπεδο. Η εκστρατεία «Είναι καλύτερα να διαλέγεις» («Lepiej wybierz») του Ιδρύματος Batory χρησιμοποιεί σειρά βίντεο με σύντομες, αστείες ρίμες που αφηγούνται ηθοποιοί όπως οι Jerzy Radziwiłłowicz, Olga Bołądź, Piotr Machalica και Mateusz Damięcki.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ. Το βίντεο «η γιαγιά λέει» του vlogger Mircea Bravo έγινε viral, με πάνω από πέντε εκατομμύρια views. Στο βίντεο, μια ηλικιωμένη κυρία με παραδοσιακή φορεσιά εξάρει τα θετικά της δημοκρατικής συμμετοχής, δυνατότητα την οποία η ίδια δεν είχε παλιότερα, σε δύο νέους που της ζητάνε λεφτά. Ο ένας νεαρός μετά εξηγεί σε φίλο του γιατί θα ψηφίσει: «γιατί έτσι είπε η γιαγιά»!


ΙΣΠΑΝΙΑ. Τη βραδιά των εκλογών το Γραφείο του ΕΚ θα παρέχει τη δυνατότητα στους εθελοντές του και σε όσους εγγραφούν, τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών ζωντανά, τόσο στη Μαδρίτη όσο και στη Βαρκελώνη. Η παρακολούθηση των εκλογών θα περιλαμβάνει συζητήσεις μεταξύ ειδημόνων, καθώς και κάποιους εορτασμούς με ζωντανή μουσική και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

24 Μαΐου

Προς διευκόλυνση των ΜΜΕ που παρακολουθούν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, η Υπηρεσία Τύπου του ΕΚ παρέχει καθημερινά στοιχεία για δράσεις, διαδικασίες και εξελίξεις σε όλα τα κράτη μέλη.

24 Μαΐου

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ. Οι κάλπες ανοίγουν στην Τσεχία και την Ιρλανδία σήμερα, όπου εκλέγονται 21 και 11 ευρωβουλευτές αντίστοιχα. Αύριο προσέρχονται στις κάλπες οι ψηφοφόροι στην Τσεχία (δεύτερη μέρα), τη Λετονία, τη Μάλτα και τη Σλοβακία.

ΕΥΡΩΠΗ. Οι κορυφαίοι υποψήφιοι ταξιδεύουν σε όλη την ήπειρο για να ψηφίσουν. Η Violeta Tomic (Αριστερά) ψήφισε ήδη από την Τρίτη στη Λιουμπλιάνα, ενώ ο Frans Timmermans (Σοσιαλιστές) ψήφισε την Πέμπτη στο Heerlen, την πόλη στην οποία βρίσκεται το κολλέγιό του, ενώ ο Bas Eickhout (Πράσινοι) ψήφισε στην Ουτρέχτη. Την Κυριακή, ο Manfred Weber (ΕΛΚ) ψηφίζει στο χωριό του, στο Landshut της Βαυαρίας, η Margrethe Verstager (Φιλελεύθεροι) στην Κοπεγχάγη, η Ska Keller (Πράσινοι) στο Βερολίνο και ο Jan Zahradil (Συντηρητικοί) στην Πράγα. Ο Oriol Junqueras θα ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου. Δωρεάν φωτογραφίες και βίντεο στο κέντρο πολυμέσων.

EE28. Νέα πλάνα από την προσέλευση των κορυφαίων υποψηφίων στις κάλπες, από τα εκλογικά κέντρα και από τις διεργασίες στο Κοινοβούλιο είναι διαθέσιμα σε καθημερινή βάση για δωρεάν διαμοίραση από το κέντρο πολυμέσων.

BΟΥΛΓΑΡΙΑ. Ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν 525 καθηγητές, δάσκαλοι, καλλιτέχνες, ερευνητές και δημοσιογράφοι παροτρύνουν τους πολίτες να ενεργοποιηθούν, να ενημερωθούν και να ψηφίσουν υποψηφίους που στηρίζουν τις αξίες της ΕΕ. Η επιστολή, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την παραμονή της ημέρας για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και τη Σλαβική Λογοτεχνία στη Βουλγαρία (24 Μαΐου) και λίγες μέρες πριν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές (26 Μαΐου), καλεί τους πολίτες να υπερασπιστούν σθεναρά τις δημοκρατικές αρχές και τις φιλελεύθερες αξίες όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις Συνθήκες της ΕΕ.

ΚΡΟΑΤΙΑ. Η «περίοδος σιωπής» που σηματοδοτεί το τέλος των προεκλογικών εκστρατειών ξεκινά τα μεσάνυχτα στις 25 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαΐου στις 19:00. Η επιτροπή που είναι αρμόδια για τη διενέργεια των εκλογών (DIP) έχει προειδοποιήσει τα κόμματα, τους υποψηφίους και τα ΜΜΕ ότι θα πρέπει να απέχουν από κάθε είδους πολιτική εκστρατεία ή αναφορά σε εκλογικές εκστρατείες κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Η απαγόρευση περιλαμβάνει τη δημοσίευση φωτογραφιών, δηλώσεων ή συνεντεύξεων των υποψηφίων, όπως και τη δημοσίευση οποιασδήποτε πρόβλεψης για τα αποτελέσματα. Η DIP απηύθυνε κάλεσμα επίσης προς τους εργοδότες να οργανώσουν το πρόγραμμα των επιχειρήσεών τους ευέλικτα την Κυριακή ώστε οι εργαζόμενοί τους να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ. Το YLE, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Φινλανδίας, κυκλοφόρησε ένα «election bot», μια διαδικτυακή εφαρμογή δηλαδή που βοηθά τους νέους ψηφοφόρους να διαλέξουν τον υποψήφιο της επιλογής τους. Η εφαρμογή στηρίζεται στα δεδομένα που χρησιμοποιεί ο πολιτικός χάρτης του YLE αλλά είναι σχεδιασμένη ειδικά για τους νέους ψηφοφόρους μεταξύ 18 και 29 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά.

ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ. «Ποιο θα είναι το ταίρι σου για τα επόμενα 5 χρόνια;» Για όσους ενδιαφέρονται στη Γαλλία και τη Γερμανία, η εφαρμογή διαδικτυακών γνωριμιών Tinder θα περιέχει διαφημιστικό μήνυμα μέχρι την Κυριακή για να βοηθήσει τους χρήστες του να βρουν το καλύτερο ταίρι - τουλάχιστον όσον αφορά την ψήφο τους. Όταν οι χρήστες «σκρολάρουν» προς τα πάνω οδηγούνται στον ιστότοπο του #thistimeimvoting #αυτητηφοραψηφιζω.

Ποιο είναι το ταίρι σου για τα επόμενα 5 χρόνια; Η διαφήμιση του Tinder για να ασκήσουν οι ψηφοφόροι το εκλογικό τους δικαίωμα. 

ΙΡΛΑΝΔΙΑ. Πέρα από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις τοπικές εκλογές, δύο ακόμα ψηφοφορίες θα πραγματοποιηθούν στην Ιρλανδία στις 24 Μαΐου. Η πρώτη αφορά το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας έκδοσης διαζυγίου. Η άλλη αφορά το συμβουλευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα στο οποίο συμμετέχουν οι πολίτες του Cork, του Limerick και του Waterford, στο οποίο οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν προτιμούν την απευθείας εκλογή των δημάρχων τους.

ΙΤΑΛΙΑ. Ιταλοί ποδοσφαιριστές παρουσίασαν τις προτεραιότητές τους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει των εκλογών. Η Assocalciatori, ο φορέας εκπροσώπησης των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο παρουσιάζει σήμερα (24 Μαΐου) στη Ρώμη δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας ζητούν από την ΕΕ να αναλάβει δράση για την εκπροσώπηση των γυναικών στο ποδόσφαιρο, καθώς και την καταπολέμηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών και εναντίον της βίαιης συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια αθλητικών διοργανώσεων.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ. Το πρώτο εκλογικό κέντρο της χώρας στην οποία οι εκλογές ολοκληρώθηκαν χτες (23 Μαΐου) άνοιξε τις πόρτες του τα μεσάνυχτα στο σταθμό του τραίνου στο Castricum. Στη Χάγη, οι πολίτες μπορούσαν να ρίξουν την ψήφο τους στο τραμ νούμερο 9. Η σημαία της ΕΕ ανέμιζε στους ανεμόμυλους του Schiedam (βλ. φωτογραφία). Εκλογικά τμήματα άνοιξαν σε εκκλησίες, πισίνες, το αεροδρόμιο του Lelystad, μουσεία, εστιατόρια και αθλητικά κέντρα.

Η σημαία της ΕΕ στον ανεμόμυλο της ολλανδικής πόλης Schiedam’s καθώς οι Ολλανδοί ψηφίζουν στις 23 Μαΐου 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ. Η Ομοσπονδία Νέων στο Bacău δημιούργησε ένα δίκτυο 50 αφοσιωμένων μαθητών και καθηγητών Λυκείου οι οποίοι διοργάνωσαν πλήθος δράσεων και συναντήσεων με τα σχολεία τους για την ενημέρωση των συναδέλφων τους για το ρόλο του ΕΚ και τη σημασία της ψήφου τους. Έτσι ξεκίνησαν πριν 2 μήνες και έτσι πήγε το ταξίδι τους.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ. «Είμαστε 28» είναι ο τίτλος του τραγουδιού που ηχογράφησαν οι μαθητές της τάξης που κέρδισε το διαγωνισμό της ΕΕ Euroscola για τη σημασία των εκλογών. Το τραγούδι παροτρύνει τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις Ευρωπαϊκές Εκλογές και εκφράζει την επιθυμία το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος μιας δυνατότερης ΕΕ.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ. Σημαντικοί επιχειρηματίες στη Σλοβακία δημοσίευσαν μήνυμα σε μορφή βίντεο για τα οφέλη της συμμετοχής της χώρας τους στην ΕΕ. Η διακήρυξη «οι επιχειρήσεις νοιάζονται για την Ευρώπη» απευθύνει κάλεσμα για μια παγκοσμίως ανταγωνιστική Ευρώπη που θα υπερασπίζεται τα δημοκρατικά ιδεώδη και το κράτος δικαίου. Τονίζεται ότι η Σλοβακία ως κράτος μέλος της ΕΕ αυξάνει την παγκόσμια επιρροή της.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ. Η προθεσμία για όσους επιθυμούσαν να ψηφίσουν πριν την επίσημη ημέρα των εκλογών παρήλθε χθες (23 Μαΐου). Σύμφωνα με τα δεδομένα της εθνικής επιτροπής εκλογών, τις πρώτες δύο μέρες ψήφισαν 20.408 άνθρωποι (1.2% του εκλογικού σώματος). Στις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2014 ψήφισαν 11.826 στην ίδια περίοδο (0.70%). Αρκετοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Borut Pahor ψήφισαν με αυτό τον τρόπο, ενώ ο τελευταίος απηύθυνε κάλεσμα στους Σλοβένους να ψηφίσουν. Το Γραφείο του ΕΚ στη Λιουμπλιάνα κάνει το ίδιο μέσω του Twitter.

ΕΥΡΩΠΗ. Καλλιτέχνες, ακτιβιστές και οργανισμοί έχουν δημιουργήσει τις δικές τους εκδοχές της πλατφόρμας του ΕΚ Τι Κάνει η Ευρώπη για Μένα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τους Ολλανδούς αρχιτέκτονες Rem Koolhaas και Stephan Peterman με το «η Ευρώπη σου κοστίζει όσο το Netflix», το εθελοντικό φιλμ από τη Ρουμανία με ιδέες για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πόροι της ΕΕ και η ανάρτηση «Βραδινό χωρίς την ΕΕ» από τους νέους ερευνητές/bloggers You&EU. Περισσότερα σχετικά με τα επιτεύγματα του Κοινοβουλίου στο φάκελο για τα ΜΜΕ.

23 Μαΐου

Προς διευκόλυνση των ΜΜΕ που παρακολουθούν τις Ευρωπαϊκές Εκλογές, η Υπηρεσία Τύπου του ΕΚ παρέχει καθημερινά στοιχεία για δράσεις, διαδικασίες και εξελίξεις σε όλα τα κράτη μέλη.

23 Μαΐου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Δωρεάν φωτογραφίες και βίντεο από την ψηφοφορία σε διάφορα κράτη μέλη είναι διαθέσιμα από σήμερα.

ΝΥΧΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ. Οι ανανεωμένες ενημερώσεις για τις ημέρες των Ευρωπαϊκών Εκλογών περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για τη δημοσίευση στατιστικών προβολών και αποτελεσμάτων, οπτικοακουστική τεχνική υποστήριξη για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καθώς και πληροφορίες για τις εκλογές ανά χώρα, τις διαπιστεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή και τις θέσεις εργασίας μέσα στο Κοινοβούλιο.

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΗΜΕΡΑ. Τα εκλογικά κέντρα στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανοίγουν σήμερα. 53 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο ΗΒ μπορούν να ψηφίσουν για τους 591 υποψηφίους που διεκδικούν 73 έδρες. Αν η χώρα είναι ακόμα μέλος της ΕΕ στις 2 Ιουλίου, η υφιστάμενη δομή του Κοινοβουλίου με 751 έδρες θα παραμείνει σε ισχύ. Στην Ολλανδία, περίπου 13.5 εκατομμύρια Ολλανδοί ψηφοφόροι θα επιλέξουν 26 από τους 308 υποψηφίους που κατεβαίνουν στις εκλογές. Ψηφοφορίες αύριο (24 Μαΐου): Τσεχία και Ιρλανδία. Επίσημα αποτελέσματα μπορούν να ανακοινωθούν μόνο μετά το κλείσιμο της τελευταίας κάλπης στις 23:00 (ώρα Βρυξελλών) της Κυριακής.

EΕ28. Το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία, οι νέοι κανόνες για τα πνευματικά δικαιώματα, η συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης του 2017 και η εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani ήταν τα θέματα που καλύφθηκαν περισσότερο από τα ΜΜΕ όσον αφορά το έργο του απερχόμενου Κοινοβουλίου, με το ενδιαφέρον να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου. Κατά μέσο όρο δημοσιεύθηκαν 1.100 άρθρα σε κάθε σύνοδο της ολομέλειας. Μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερα δεδομένα εδώ.

Το ενδιαφέρον για ειδήσεις σχετικά με το ΕΚ και τους ευρωβουλευτές αυξήθηκε προς το τέλος της νομοθετικής περιόδου 

ΚΡΟΑΤΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Στην εκστρατεία για την ενημέρωση των ψηφοφόρων στο Instagram και το Facebook την παραμονή των εκλογών, οι ακτιβιστές θα ενθαρρύνουν όσους βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους στο Όσιγιεκ (Osijek) της Κροατίας να βγάλουν φωτογραφίες τα κατοικίδιά τους στα εκλογικά τμήματα και να τις ανεβάσουν στα social media με τα hashtag #izađiglasajprošetaj (#getouttakeawalkvote) στις 26 Μαΐου. Στην Φρανκφούρτη, εθελοντές με φυλλάδια θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στους ανθρώπους, τους οποίους θα παροτρύνουν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ΤΣΕΧΙΑ. Το μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι της τσεχικής τηλεόρασής TV NOVAθα μεταδώσει την αυριανή (24 Μαΐου) πρωινή εκπομπή του ζωντανά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να σηματοδοτήσει την έναρξη της διήμερης (24 - 25 Μαΐου) ψηφοφορίας στην Τσεχία. Στην τρίωρη εκπομπή θα συμμετάσχουν ένας πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας και ένας πολιτικός αναλυτής, για να συζητήσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα επιτεύγματά του αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, καθώς και τις Ευρωπαϊκές Εκλογές.

ΔΑΝΙΑ. Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην έκθεση που πραγματοποιείται σε ολόκληρη τη χώρα, με τίτλο «Είναι Επείγον!», η οποία σχολιάζει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση μέσω γιγαντοαφισών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Στην έκθεση έχει συνεισφέρει και ο Δανοϊσλανδός καλλιτέχνης Olafur Eliasson. Μεμονωμένα έργα θα εκτίθενται σε όλη τη Δανία μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ η ολοκληρωμένη έκθεση είναι ανοιχτή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Heartland από τις 30 Μαΐου μέχρι τη 1 Ιουνίου και μετά στο προαύλιο του μουσείου τέχνης Charlottenborg από τις 18 Ιουνίου μέχρι τις 11 Αυγούστου.

ΓΑΛΛΙΑ. Η Valérie Thatcher, εθελόντρια από τη Λυών για την εκστρατεία #thistimeimvoting #αυτητηφοραψηφιζω η οποία περπάτησε από τη Λυών μέχρι τις Βρυξέλλες (757 χλμ.) από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Απριλίου για να ενθαρρύνει τον κόσμο να ψηφίσει στις Ευρωπαϊκές Εκλογές, θα βρίσκεται στο Παρίσι αύριο (24 Μαΐου) ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Greta Thunberg για τη διοργάνωση μιας Πορείας για το Κλίμα. Εθελοντές της εκστρατείας του ΕΚ θα τη συναντήσουν το μεσημέρι (τοπική ώρα) μπροστά στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Παρίσι πριν ξεκινήσει η πορεία.

ΙΤΑΛΙΑ. Εθελοντές έστησαν πάγκους σήμερα (23 Μαΐου) στα πανεπιστήμια που σπουδάζουν (Πανεπιστήμιο της Γένοβας, Καθολικό Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και Πανεπιστήμιο του Τορίνου) στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές για να διευκολύνουν την ανταλλαγή απόψεων με τους συμφοιτητές τους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας των εκλογών (Κυριακή 26) οι εθελοντές θα μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. #thistimeimvoting στην Ιταλία

ΛΕΤΟΝΙΑ. Οι κρατούμενοι σε εννιά σωφρονιστικά καταστήματα της Λετονίας ήταν μεταξύ των πρώτων ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα χτες (22 Μαΐου). 1.357 άνθρωποι, περισσότεροι από τους μισούς κρατούμενους που έχουν δικαίωμα ψήφου, είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Οι εγγραφές παραμένουν ανοιχτές, επιτρέποντας και σε άλλους κρατούμενους να ψηφίσουν.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ. Γιατί ψηφίζουν οι Ολλανδοί την Πέμπτη 23 Μαΐου και όχι την Τετάρτη που είναι η καθιερωμένη μέρα για τις εκλογές; Οι ευρωπαϊκοί κανόνες ορίζουν ότι οι εκλογές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στο διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής. Κατά συνέπεια, η Τετάρτη δεν ήταν διαθέσιμη για τη διοργάνωση των εκλογών, ενώ η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή αποκλείστηκαν γιατί αποτελούν ημέρες ανάπαυσης για διάφορες θρησκείες. Μάθετε ποιοι είναι οι υποψήφιοι στην Ολλανδία.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ. «Μην αφήσεις αυτούς που δεν ενδιαφέρονται για την Ευρώπη να μας την πάρουν» είναι το κύριο μήνυμα στο προεκλογικό βίντεο στο οποίο συμμετέχουν ηθοποιοί, κωμικοί και ένας ράπερ από τη Σλοβακία το οποίο έδωσαν στη δημοσιότητα οι ακτιβιστές της ομάδας «Youth against fascism». «Η ΕΕ αποφέρει πολλά οφέλη, ωστόσο πριν πέντε χρόνια το 87% από εμάς δεν ψήφισε. Αν αυτό επαναληφθεί, μία στις δύο ψήφους θα μπορούσε να καταλήξει υπέρ των ακραίων στοιχείων. Μην το αφήσεις να συμβεί,» λένε. Μάθετε περισσότερα για τις λεπτομέρειες της ψηφοφορίας σε διάφορες χώρες.

ΙΣΠΑΝΙΑ. Η Ana Carrasco, η πρώτη γυναίκα αναβάτης μοτοσυκλέτας που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, κάποιες από τις Ισπανίδες μπασκετμπολίστριες που κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελο του 2018, και η Carolina Navarro, εννιά φορές νικήτρια του World Padel Tour και παγκόσμια πρωταθλήτρια στο διπλό αλλά και με στο τουρνουά εθνικό ομάδων, συμμετέχουν στο νέο βίντεο για την ενημέρωση των ψηφοφόρων που δημοσίευσε το γραφείο του ΕΚ στη Μαδρίτη.

ΣΟΥΗΔΙΑ. Το τελευταίο debate των επικεφαλής των ψηφοδελτίων στο σημαντικότερο δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι SVT 1 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 20:00 (τοπική ώρα). Σε αυτό θα συμμετέχουν οι «πρωτάρηδες» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Heléne Fritzon (Σοσιαλιστές), Tomas Tobé (ΕΛΚ), Alice Bah Kuhnke (Πράσινοι), Karin Karlsbro (Φιλελεύθεροι), Sara Skyttedal (ΕΛΚ) καθώς και οι «βετεράνοι» Peter Lundgren (Συντηρητικοί), Fredrick Federley (Φιλελεύθεροι), Malin Björk (Αριστερά) and Soraya Post (Σοσιαλιστές).

ΕΥΡΩΠΗ. Περιοδικά μόδας όπως το Vogue στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Πολωνία, το L’Uomo Vogue, το Elle στην Πολωνία και το Glamour στην Ουγγαρία καλούν τους αναγνώστες τους να ψηφίσουν, με δηλώσεις από μοντέλα και μεγάλα ονόματα του χώρου της μόδας, όπως η Vanessa Paradis και ο Joel Kinnaman. Η εκστρατεία τρέχει και στο Instagram #WeloveEU – όπου έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κοινοβουλίου Jaume Duch

Στο ανοιξιάτικο τεύχος Vogue Uomo εμφανίζονται επτά καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και η Vanessa Paradis, με τίτλο Love Letters to Europe.