Οι σημαντικές ημερομηνίες στο διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Η όγδοη νομοθετική περίοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκε στις 18 Απριλίου 2019. Οι ψηφοφόροι σε όλα τα κράτη μέλη θα ψηφίσουν για τους ευρωβουλευτές του νέου Κοινοβουλίου στις 23-26 Μαΐου.

timeline_EL.jpg 

Τέλος της νομοθετικής περιόδου

Η διακοπή των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων ξεκίνησε στις 19 Απριλίου. Οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη για τρέχουσες νομοθετικές προτάσεις  είχαν ήδη σταματήσει νωρίτερα. Εάν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορούσε να ψηφίσει επί της αρχής για τις θέσεις του και να κλείσει τη διαδικασία πρώτης ανάγνωσης, ώστε η επόμενη σύνθεσή του να συνεχίσει το έργο του. Διαβάστε περισσότερα στο κεφάλαιο «Επιτεύγματα».

Αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ

Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ στις 10 Απριλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου το αργότερο. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου να συμμετάσχει στις Ευρωπαϊκές Εκλογές αν δεν επικυρώσει τη συμφωνία αποχώρησης πριν τις 23 Μαΐου 2019.

Ο τερματισμός της ιδιότητας του κράτους μέλους για το Ηνωμένο Βασίλειο (και συνεπώς των θητειών των 72 Βρετανών ευρωβουλευτών) αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου του 2019. Σε περίπτωση έγκρισης της συμφωνίας αποχώρησης πριν από αυτή την ημερομηνία, αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία αποχώρησης μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας θα χρειαστεί την έγκριση του ΕΚ, η οποία απαιτεί απλή πλειοψηφία μεταξύ των ψηφισάντων. Διαβάστε περισσότερα για τις συζητήσεις και τα ψηφίσματα του Κοινοβουλίου σχετικά με το Brexit.

Debate των κορυφαίων υποψηφίων για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές 2019

Στις 21.00 (τοπική ώρα) στις 15 Μαΐου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διοργανώνει σε πανευρωπαϊκή μετάδοση το debate μεταξύ των επικεφαλής υποψηφίων, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της ολομέλειας στις Βρυξέλλες. Τη διοργάνωση και αναμετάδοση του debate έχει αναλάβει η Eurovision - Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (European Broadcasting Union). Διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν το debate από την ίδια την αίθουσα αλλά και από δωμάτια ακρόασης που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό. Διαβάστε περισσότερα στην ιστοσελίδα για τους κορυφαίους υποψηφίους. Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευθείτε την πλέον πρόσφατη ενημέρωση για τα ΜΜΕ.

Η μέρα των εκλογών στις Βρυξέλλες

Εγκαταστάσεις για τον Τύπο και οπτικοακουστικά μέσα θα είναι ανοιχτά για εγγεγραμμένους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και την επόμενη μέρα των εκλογών, δηλαδή από τις 23 έως και τις 27 Μαΐου. Την Κυριακή 26 Μαΐου, η αίθουσα ολομέλειας θα αποτελέσει το επίκεντρο της εκλογικής δραστηριότητας για εθνικά exit polls, προσωρινά αποτελέσματα και δηλώσεις των υποψηφίων. Θα χρειαστεί ειδική διαπίστευση για την πρόσβαση στα κτήρια του ΕΚ.

Η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Από τις 27 Μαΐου, οι νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία των πολιτικών ομάδων. Απαιτούνται 25 ευρωβουλευτές από τουλάχιστον το ένα τέταρτο των κρατών μελών για τη δημιουργία μιας ομάδας. Οι πολιτικές ομάδες θα πρέπει να ανακοινώσουν τη σύνθεσή τους μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Η 9η νομοθετική περίοδος θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου. Οι ευρωβουλευτές θα παρευρεθούν στην εναρκτήρια συνεδρίαση στο Στρασβούργο και θα εκλέξουν τον πρόεδρο, τους 14 αντιπροέδρους και τους πέντε κοσμήτορες. Θα αποφασίσουν επίσης για τον αριθμό και τη σύνθεση των μόνιμων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα κράτη μέλη θα προτείνουν τον υποψήφιο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη τους τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με απόλυτη πλειοψηφία – οι μισοί ευρωβουλευτές της σύνθεσής του συν ένας (δηλ. 376). Αν ο υποψήφιος δε συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προτείνουν άλλο υποψήφιο μέσα σε ένα μήνα, με ενισχυμένη πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Οι προτεινόμενοι Επίτροποι, κατόπιν των σχετικών εισηγήσεων των κρατών μελών, και ο εκλεγείς Πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να αποσπάσουν την έγκριση του Κοινοβουλίου πριν η Επιτροπή αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Νοεμβρίου. Δείτε το σχετικό γράφημα (στα αγγλικά).

Θέματα ενδιαφέροντος για το 2019 (Ενημερωτικό σημείωμα από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ στα αγγλικά)

Οικονομικές προβλέψεις για το 2019 (Ενημερωτικό σημείωμα από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ στα αγγλικά)