Κορυφαίοι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

 
 

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας: 

Το debate των υποψηφίων για την Προεδρία της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της ολομέλειας στις Βρυξέλλες στις 15 Μαΐου 

Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ανακοίνωσαν τους κορυφαίους υποψηφίους τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για το debate της 15ης Μαΐου.

Το debate δοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) με το Κοινοβούλιο να το φιλοξενεί στην αίθουσα ολομέλειας στις Βρυξέλλες. Ξεκίνησε στις 21.00 (τοπική ώρα) και αναμεταδόθηκε από τη Eurovision μέσω του δικτύου ραδιοτηλεοπτικών μέσων της EBU.

Κανόνες για τη συμμετοχή στο debate

Για να λάβουν πρόσκληση συμμετοχής στο debate, οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν όλα τα παρακάτω κριτήρια που έχει θέσει η EBU:

 • Ο κορυφαίος υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να έχει ανακοινωθεί από ένα από τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα οποία είναι νόμιμα αναγνωρισμένα από την Αρχή για τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Κόμματα και τα Ευρωπαϊκά Πολιτικά Ιδρύματα.
 • Το πολιτικό κόμμα που ανακηρύσσει τον υποψήφιο πρέπει να εκπροσωπείται σε μία από τις επίσημα αναγνωρισμένες πολιτικές ομάδες του απερχόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 • Κάθε ομάδα μπορεί να προτείνει μόνο έναν υποψήφιο.

Οι παρουσιαστές Emilie Tran Nguyen (France Television), Annastiina Heikkilä (Yle Finland) και Markus Preiss (ARD, WDR Germany) συντόνισαν τη βραδιά του debate. Η σειρά και η θέση των ομιλητών ορίστηκαν στις 4 Απριλίου. Διαβάστε περισσότερα.

Η ομάδα της EBU αναμετέδιδε ζωντανά τις αντιδράσεις του κοινού σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ειδικά το Twitter) σε όλη τη διάρκεια του debate, το οποίο θα πυροδοτήσει το διάλογο πέρα και πάνω από τα σύνορα για θέματα που άπτονται των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών. #TellEurope @eudebate

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το debate μαγνητοσκοπημένο στο EP Live και το EbS (η αναμετάδοση ξεκίνησε στις 20.45 τοπική ώρα)

Κορυφαίοι υποψήφιοι


Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) - πολιτική ομάδα του ΕΛΚ

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέλεξε τον Manfred Weber (Χριστιανοκοινωνιστές, Γερμανία) ως κορυφαίο υποψήφιό του για τις ευρωεκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2018 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Ελσίνκι.

 • Manfred WEBER 

  Ο Manfred Weber, 46 ετών, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στο περιφερειακό κοινοβούλιο («Bayerischer Landtag») το 2002 και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004. Από το 2014 είναι πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ. Αποφοίτησε με πτυχίο φυσικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου.@ManfredWeber

  Υπεύθυνη Τύπου: Marion Jeanne

  Weber Manfred    

Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) - πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών (S&D)

Για το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο επικεφαλής υποψήφιος είναι ο Frans Timmermans, 57 ετών, ο οποίος εξελέγη επίσημα από τα μέλη του κόμματος στο συνέδριο στη Λισαβόνα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2018.

 • Frans TIMMERMANS 

  Ο Timmermans («PvdA», Ολλανδία) κατέχει σήμερα το αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προηγουμένως είχε εκλεγεί στο ολλανδικό κοινοβούλιο το 1998. Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και από το 2012 ως το 2014 υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση του Mark Rutte. Ο κ. Timmermans είναι κάτοχος πτυχίου γαλλικής φιλολογίας και λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Radboud.

  @timmermansEU

  Υπεύθυνος Τύπου: Tim McPhie

  Timmermans Frans    

Συμμαχία των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης (ACRE) - πολιτική ομάδα των Συντηρητικών (ECR)

Ο Jan Zahradil («ODS», Τσεχία) ορίσθηκε ως κορυφαίος υποψήφιος του κόμματός του στις 14 Νοεμβρίου.

 • Jan ZAHRADIL  

  Ο Zahradil, 55 ετών, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ) στο ΕΚ. Κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου της Συμμαχίας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης («ACRE»). Πριν εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004, ήταν μέλος της βουλής των αντιπροσώπων στην Τσεχία. Είναι ερευνητής στο επάγγελμα και κάτοχος πτυχίου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Πράγας. @zahradilJan

  Υπεύθυνη Τύπου: Eva Bouchalová

  Zahradil Jan    

Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) - πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του στις 21 Μαρτίου στις Βρυξέλλεςστη Μαδρίτη, το κόμμα της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη («ALDE») ανακήρυξε τους επτά επικεφαλής υποψηφίους της για τις ευρωεκλογές («Team Europe»).

 • Margrethe VESTAGER 

  Η Margrethe Vestager, 51 («Radikale Venstre», Δανία), είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού από το 2014. Πριν τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν Υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών (2011) και Υπουργός Παιδείας (1998) της Δανίας. Έχει πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (1993). @vestager.

  Nicola Beer, 49, («FDP», Γερμανία), βουλευτής στη Γερμανία από το 2017@nicolabeerfdp

  Emma Bonino, 71 («Più Europa», Ιταλία), Γερουσιαστής για τη Ρώμη @emmabonino

  Violeta Bulc, 55 («SMC», Σλοβενία), Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών από το 2014 @Bulc_EU

  Katalin Cseh, 30 («Momentum Mozgalom», Ουγγαρία), μαιευτήρας/γυναικολόγος, ιδρύτρια και πρώην ηγέτης του κόμματος Momentum Mozgalom @momentumhu

  Luis Garicano, 52 («Ciudadanos», Ισπανία), αντιπρόεδρος του ALDE @lugaricano

  Guy Verhofstadt, 66 («Open VLD», Βέλγιο), πρόεδρος της ομάδας του ALDE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2009 @guyverhofstadt

  Υπεύθυνος Τύπου: Didrik de Schaetzen

  Vestager Margrethe    

Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα - πολιτική ομάδα των Πράσινων (Greens/EFA)

Η Ska Keller, 37, και ο Bas Eickhout, 42, είναι οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι που όρισε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στις 23-25 Νοεμβρίου 2018, στο φθινοπωρινό συμβούλιο του Κόμματος στο Βερολίνο.

 • Ska KELLER 

  Η Ska Keller («Bündnis 90/Die Grünen», Γερμανία) αποφοίτησε με πτυχίο στις ισλαμικές, και εβραϊκές σπουδές καθώς και στην τουρκολογία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο «Sabanci» της Κωνσταντινούπολης. Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 και ήταν κορυφαίο υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων κατά την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών του 2014. Η Ska Keller είναι συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. @SkaKeller

  Ο Bas Eickhout («GroenLinks», Ολλανδία) είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009, @BasEickhout

  Υπεύθυνη Τύπου: Sophia Borchert

  Main Ska    

Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (EFA) - πολιτική ομάδα των Πράσινων (Greens/EFA)

Η Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία ανακήρυξε τον Oriol Junqueras («ERC», Ισπανία) κορυφαίο υποψήφιο στη γενική της συνέλευση στις Βρυξέλλες στις 7 Μαρτίου 2019.

 • Oriol JUNQUERAS 

  Ο Oriol Junqueras, 49, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Καταλονίας από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Οκτώβριο του 2017. @junqueras

  Υπεύθυνη Τύπου: Raquel Correa


  Junqueras Oriol    

Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς - πολιτική ομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL)

Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξέλεξε την Violeta Tomič, 56, και το Nico Cué, 62 ως κορυφαίους υποψηφίους.

 • Nico CUÉ 

  Ο Nico Cué (Λιέγη, Βέλγιο) είναι ηγετική φυσιογνωμία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Βαλλωνία και διεθνώς. Κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα των εργατών χάλυβα στο συνδικάτο «FGBT» («Fédération Générale du Travail de Belgique») για 12 χρόνια.

  Η Violeta Tomič («Levica», Σλοβενία) είναι βουλευτής στη Σλοβενία από το 2014 και αναπληρώτρια συντονίστρια του εθνικού κόμματος «Levica». @tomicvioleta

  Cué Nico official    

Η διαδικασία

Η διαδικασία του «κορυφαίου υποψήφιου» («Spitzenkandidat»), η οποία ίσχυσε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014, δίνει το λόγο στους Ευρωπαίους πολίτες για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από τις Ευρωπαϊκές Εκλογές μέχρι τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Με βάση τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, ένας από αυτούς τους κορυφαίους υποψηφίους θα εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού προταθεί επίσημα από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι οποίοι θα λάβουν υπόψη τους το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε για πρώτη φορά το 2014, όταν ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής. Πέντε ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα είχαν ορίσει τους κορυφαίους υποψηφίους τους στις ευρωεκλογές του 2014.

Ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα είναι αυτό που λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το οποίο απαρτίζεται από εθνικά κόμματα με εκλεγμένους βουλευτές σε τουλάχιστον ένα τέταρτο των κρατών μελών. Νέοι κανόνες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων εγκρίθηκαν τον Απρίλιο του 2018. Διαβάστε περισσότερα από την Υπηρεσία Έρευνας του ΕΚ στο σημείωμα σχετικά με τους επικεφαλής υποψηφίους.

Στήριξη στην ΕΕ και στη διαδικασία του «κορυφαίου υποψήφιου»

Πρόσφατες έρευνες (Νοέμβριος 2018) καταδεικνύουν ότι το 67% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως αυτή η διαδικασία αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη δημοκρατία στην ΕΕ (έναντι του 61% των ερωτηθέντων τον Απρίλιο του 2018) και καθιστά τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιο διαφανή.

Το Κοινοβούλιο διατεθειμένο να απορρίψει υποψηφίους για την Προεδρία της Επιτροπής που δεν έχουν οριστεί «κορυφαίοι υποψήφιοι»

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο, το Κοινοβούλιο προειδοποίησε ότι είναι έτοιμο να απορρίψει κάθε υποψήφιο για την Προεδρία της Επιτροπής της ΕΕ που δεν θα έχει οριστεί ως «κορυφαίος υποψήφιος» πριν από τις ευρωεκλογές του 2019. Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι εν ενεργεία Επίτροποι της ΕΕ μπορούν να οριστούν κορυφαίοι υποψήφιοι πριν από τις Ευρωεκλογές χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη θέση τους, αλλά τονίζεται ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπινους ή υλικούς πόρους της Επιτροπής για δραστηριότητες που σχετίζονται με την προεκλογική εκστρατεία.

Μια πιο διαφανής και δημοκρατική διαδικασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει και αυτή ζητήσει να επαναληφθεί και να βελτιωθεί αυτή η «διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων». Ως το τέλος του 2018, σημειώνει , τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά κόμματα θα πρέπει να ανακοινώσουν «τον υποψήφιο για το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής που υποστηρίζουν και, ει δυνατόν έως τις αρχές του 2019, το πρόγραμμα του υποψηφίου».