One in five under 25 can't find a job within the EU. Parliament wants to use unspent 82 billion euros from structural funds to create new job opportunities in...(read more) Facebook
The EU's trade deficit with China tripled in just 10 years. How do we rebalance? As a first step, Members want to establish a monitoring board to find out to...(read more) Facebook
Some Parliament members are suggesting that European politicians should show Euro 2012 in Ukraine the red card in protest over the treatment of opposition...(read more) Facebook
Strong - but not invulnerable. Despite an impressive 4 metres and 600kg, the blue fin tuna is an endangered species. And why? Overfishing and illegal catches....(read more) Facebook Περισσότερα χαλασμένα ψυγεία, κινητά τηλέφωνα και μικροσυσκευές θα συλλεχθούν και θα ανακυκλωθούν στην ΕΕ μετά την έγκριση από το ΕΚ των νέων κανόνων, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνηθεί με το Συμβούλιο. Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας περί "Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού" (ΑΗΗΕ) δίνει νέες δυνατότητες στους καταναλωτές σχετικά με την επιστροφή μικρών ηλεκτρικών συσκευών (αποβλήτων) στους εμπόρους λιανικής πώλησης ενώ παράλληλα μειώνει τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις.
"Είμαι πολύ ικανοποιημένος, που μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, συμφωνήσαμε σε φιλόδοξους αλλά πραγματοποιήσιμους στόχους συλλογής αποβλήτων. Η ΕΕ θα είναι σε θέση τώρα να ανακτήσει πολλές πρώτες ύλες. Αυτό είναι καλό για την οικονομία και για το περιβάλλον" δήλωσε ο εισηγητής Karl-Heinz Florenz (ΕΛΚ, Γερμανία) μετά το τέλος της ψηφοφορίας.
Μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει επισήμως την επικαιροποιημένη οδηγία και αυτή υπαχθεί στο κοινοτικό δίκαιο, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν στη διάθεσή τους δεκαοκτώ μήνες προκειμένου να ενσωματώσουν τους νέους κανόνες στην εθνική τους νομοθεσία.
Συλλογή και Ανακύκλωση
Όλα τα κράτη μέλη, ανεξαρτήτως με το εάν ήδη επιτυγχάνουν το στόχο συλλογής των 4 κιλών αποβλήτων ανά κάτοικο ετησίως, θα πρέπει να αυξήσουν τη συλλογή των ηλεκτρικών αποβλήτων.
Μέχρι το 2016 τα περισσότερα κράτη θα πρέπει να συλλέγουν 45 τόνους ηλεκτρικών αποβλήτων για κάθε 100 τόνους ηλεκτρικών αγαθών που διατέθηκαν στην αγορά τους 3 χρόνια πριν. Μέχρι το 2019 ο στόχος αυτός πρέπει να φθάσει το 65%. Εάν τα κράτη δεν επιλέξουν το στόχο αυτό θα πρέπει, εναλλακτικά, να συλλέγουν το 85% των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι δύο προαναφερθέντες στόχοι είναι περίπου ισοδύναμοι.
Το ΕΚ υποστήριξε με επιτυχία ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέφουν μικρά αντικείμενα (όπως κινητά τηλέφωνα) σε οποιοδήποτε μεγάλο κατάστημα ηλεκτρικών συσκευών χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν κάποιο καινούριο προϊόν.
Η καλύτερη επεξεργασία θα επιτρέψει την ανάκτηση περισσότερων πολύτιμων πρώτων υλών και θα αποτρέψει τις βλαβερές ουσίες από το να καταλήξουν στις χωματερές. Οι στόχοι ανακύκλωσης για ορισμένες κατηγορίες αγαθών θα χρειαστεί να φτάσουν το 80%. Οι καλύτερες τεχνικές ανακύκλωσης θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή και τα προϊόντα θα πρέπει να σχεδιάζονται έτσι ώστε να μπορούν να ανακυκλωθούν πιο εύκολα.
Εξαγωγές ηλεκτρικών αποβλήτων
Μετά από αίτημα των ευρωβουλευτών η νέα νομοθεσία θα οδηγήσει και σε μείωση των παράνομων εξαγωγών αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού σε χώρες όπου η επεξεργασία τους γίνεται υπό μη ασφαλείς συνθήκες που εγκυμονούν κινδύνους για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Αλλάζει επίσης ο τρόπος με τον οποίο θα αποδεικνύεται ότι τα εμπορεύματα αποστέλλονται εκτός ΕΕ για επισκευή ή για επαναχρησιμοποίηση, κατά περίπτωση, καθώς η ευθύνη για αυτό θα βαρύνει πλέον τους εξαγωγείς και όχι τους τελωνειακούς υπαλλήλους.
Λιγότερη γραφειοκρατία
Οι παραγωγοί των ηλεκτρικών αγαθών θα συνεχίσουν να συμβάλλουν οικονομικά στην επίτευξη των στόχων επεξεργασίας. Παράλληλα θα υπάρξουν οφέλη για τους παραγωγούς, καθώς θα απλουστευθούν οι απαιτήσεις και διαδικασίες υποβολής εκθέσεων, ενώ οι ίδιοι θα μπορούν πλέον να ορίζουν αντιπροσώπους αντί να έχουν νομική έδρα σε κάθε χώρα που λειτουργούν. Νέα μέτρα θα ληφθούν και για την αποφυγή ενδεχόμενης διπλής χρέωσης των τελών.