Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')
Top Story icon
Κύρια Είδηση :

Προστασία δεδομένων - Προστατεύοντας την ιδιωτική μας ζωή

Δικαιώματα των πολιτών 14-04-2016 - 17:12
 
 

Οι νέες τεχνολογίες που μας επιτρέπουν να είμαστε σχεδόν μόνιμα συνδεδεμένοι με φίλους, γνωστούς και κάθε λογής ειδήσεις αποτελούν και γνήσια απειλή για όλους μας, όπως αποδείχτηκε από το σκάνδαλο NSA. Στις 14 Απριλίου του 2016 το ΕΚ ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Σκοπός είναι να εξασφαλίσει στους πολίτες ότι θα έχουν το έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων στον ψηφιακό κόσμο του σημερα. (Διαβάστε τη συνέχεια: Προσωπικά δεδομένα: πόσο προσωπικά είναι;)

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την Πέμπτη το νέο νομοθετικό πακέτο (κανονισμός και οδηγία) για την προστασία των δεδομένων στην ΕΕ. Στόχος είναι να δοθεί πάλι στους πολίτες ο έλεγχος της διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων και να δημιουργηθεί ένα υψηλό πανευρωπαϊκό επίπεδο προστασίας των δεδομένων στη νέα ψηφιακή εποχή. Η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων για τη χρήση δεδομένων από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. (Διαβάστε τη συνέχεια: Έγκριση του νομοθετικού πακέτου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων)

Η γενικευμένη παρακολούθηση από εγχώριες και μη αρχές, βρίσκονται στο επίκεντρο, μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, το 2013. Αυτή την εβδομάδα, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ψήφισε για τη γενικευμένη παρακολούθηση και η ολομέλεια συζήτησε για το "Safe harbour". Εμείς συγκεντρώσαμε ερωτήσεις πολιτών από το FB και τις παρουσιάσαμε στον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής του ΕΚ Claude Moraes. (Διαβάστε τη συνέχεια: Claude Moraes: χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και την παρακολούθηση)

Η ροές των δεδομένων, η σημασία τους για την ευρωπαϊκή οικονομία και οι επιπτώσεις που έχουν στην προστασία των δεδομένων, συζητήθηκε την Τρίτη 16 Ιουνίου, στο ΕΚ. Η ακρόαση διοργανώθηκε από τις επιτροπές Διεθνούς Εμπορίου και Πολιτικών Ελευθεριών και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων και ειδικοί. (Διαβάστε τη συνέχεια: Εμπορικές συμφωνίες και ροές δεδομένων: πώς θα συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ;)

Το ΕΚ εισηγήθηκε αυστηρότερες εγγυήσεις για τη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε χώρες εκτός ΕΕ, εγκρίνοντας την Τετάρτη σημαντική αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων. Χάρη στους νέους κανόνες, οι πολίτες θα μπορούν να ελέγχουν πιο εύκολα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τους. Ευκολότερη θα γίνει και η μεταφορά δεδομένων σε όλη την Ευρώπη από τις αρμόδιες εταιρίες. Τα πρόστιμα, ωστόσο, μπορούν να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ ή το 5% του συνολικού κύκλου εργασιών. (Διαβάστε τη συνέχεια: Αυστηρότεροι γίνονται οι κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ)

Μετά τις κατά συρροήν αποκαλύψεις για το σκάνδαλο κατασκοπείας από το NSA, το ΕΚ αποφάσεις να πραγματοποιήσει εκτενή έρευνα για τις παραβιάσεις και, στις 12 Φεβρουαρίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ ψηφίζει έκθεση που καταγράφει τα ευρήματα από τις 15 και πλέον ακροάσεις εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, των κοινοβουλίων των κρατών μελών, του αμερικάνικου Κογκρέσου, εταιρειών πληροφορικής, ΜΚΟ καθώς και δημοσιογράφους. (Διαβάστε τη συνέχεια: Το σκάνδαλο NSA στο ΕΚ)

Η ΕΕ πρέπει να αναστείλει τη συμφωνία της με τις ΗΠΑ για το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (TFTP) ως απάντηση στις κατηγορίες ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας υπέκλεπτε τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ που διαχειρίζεται η βελγική εταιρεία SWIFT. Αυτή είναι η έκκληση που έκαναν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη, εγκρίνοντας σχετικό ψήφισμα μη νομοθετικού περιεχομένου. (Διαβάστε τη συνέχεια: Αναστολή της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για τα τραπεζικά δεδομένα ζητεί το ΕΚ )

Σοβαρή απειλή ή σοβαρή υπερβολή; Οι αποκαλύψεις για τη γενικευμένη παρακολούθηση των πάντων από τις αμερικανικές υπηρεσίες διχάζουν τους φίλους του ΕΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook. Τι μας είπαν; Περισσότερα στο άρθρο που ακολουθεί. (Διαβάστε τη συνέχεια: Απειλή ή υπερβολή; Οι αποκαλύψεις για το NSA στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ΕΚ)

Οι καταγγελίες για μαζική παρακολούθηση των πάντων αλλά και των… τραπεζικών τους λογαριασμών από τις ΗΠΑ μέσω του συστήματος Swift, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τρίτης κατά σειράν ημερίδας που οργανώθηκε στο ΕΚ στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών Σνόουντεν. Στην ημερίδα συμμετείχαν εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. (Διαβάστε τη συνέχεια: Μαζική επιτήρηση: ανησυχίες και για τα τραπεζικά μας δεδομένα)

Η αποκάλυψη της μαζικής παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών των Ευρωπαίων από τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει θύελλα στις ευρωαμερικανικές σχέσεις και τούτο την ώρα που Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες ετοιμάζονταν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των εμπορικών τους συναλλαγών. Εμείς μιλήσαμε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και εισηγητή του ΕΚ για την "προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές" κ. Δ. Δρούτσα (ΠΑΣΟΚ). (Διαβάστε τη συνέχεια: Δ. Δρούτσας: καμία έκπτωση στην προστασία των δεδομένων μας)

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ θα διεξάγει μία εις βάθος έρευνα για τα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για κατασκοπεία και υποκλοπές στις εγκαταστάσεις της ΕΕ, και θα παρουσιάσει τα αποτελέσματά της έως το τέλος του έτους. Αυτό αναφέρει το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την ολομέλεια του ΕΚ την Πέμπτη. Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να υπάρξει παροχή προστασίας στους πληροφοριοδότες. (Διαβάστε τη συνέχεια: Το ΕΚ θα ξεκινήσει εις βάθος έρευνα για τα προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ )

Πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά σας δεδομένα στο διαδίκτυο; Ο Jan Philipp Albrecht (Πράσινοι,Γερμανία) επεξεργάζεται πρόταση που στοχεύει στο να ενισχύσει τους υπάρχοντες κανόνες περί προστασίας δεδομένων ώστε οι χρήστες να αποκτήσουν τον έλεγχο των δεδομένων τους. Στις 22 Μαΐου ο κ. Αbrecht αποκάλυψε περισσότερα κατά τη διάρκεια συζήτησης με φίλους του ΕΚ στο Facebook, ενώ έδωσε πρακτικές συμβουλές για το πως να προστατευτούμε ενάντια στην κατάχρηση των προσωπικών μας δεδομένων στο διαδίκτυο. (Διαβάστε τη συνέχεια: Συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα στο Facebook του ΕΚ)

"Πρέπει να έχουμε κοινούς κανόνες και ενιαίο νομικό πλαίσιο", λέει ο Jan Philipp Albrecht (Πράσινοι, Γερμανία), εισηγητής του ΕΚ για την έκθεση για την προστασία των δεδομένων. Tο Συμβούλιο και το ΕΚ, που υιοθέτησε τη θέση του τον Μάιο του 2014, μπορούν πλέον να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις. Μιλήσαμε με τον κ.Albrecht, για να μάθουμε περισσότερα για τα οφέλη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από αυτή τη μεταρρύθμιση. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ο Jan Philipp Albrecht για την προστασία των δεδομένων)

Με σχετικό ψήφισμα που ενέκριναν, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι το μέλλον της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ θα είναι αβέβαιο, εάν συνεχιστούν οι δραστηριότητες μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ. Καλούν, επίσης, την ΕΕ να αναστείλει τη συμφωνία για τα τραπεζικά δεδομένα με τις ΗΠΑ και τη συμφωνία για τον ασφαλή λιμένα που αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν δικαιολογεί προγράμματα μυστικής ή ακόμη και παράνομης μαζικής παρακολούθησης. (Διαβάστε τη συνέχεια: Να σταματήσουν τις μαζικές παρακολουθήσεις οι ΗΠΑ ή να υποστούν τις συνέπειες λένε οι ευρωβουλευτές)

Ο χρόνος κυλά γρήγορα και ειδικά στo ίντερνετ, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο cloud και την κινητή τηλεφωνία κυλά γρηγορότερα. Η αναθεώρηση κανόνων 20ετίας για την προστασία των δεδομένων έχει αργήσει πολύ και το πρόσφατο σκάνδαλο NSA αποτελεί θλιβερή υπενθύμιση της σημασίας της νομοθεσίας. Το ΕΚ συζητά και ψηφίζει (11-12 Μαρτίου) κανόνες που θα κάνουν το διαδίκτυο ασφαλέστερο και θα εισάγουν νέους κανόνες για τις επιχειρήσεις και τις εθνικές αρχές. (Διαβάστε τη συνέχεια: Άλμπρεχτ και Δρούτσας: Κοινοί κανόνες για την καλύτερη προστασία των δεδομένων )

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Δεδομένων συζητήσαμε με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας των Δεδομένων, Peter Hustinx, ο οποίος επεσήμανε ότι "δυστυχώς έχουμε συνηθίσει στις δωρεάν υπηρεσίες στο ίντερνετ, αλλά το αντάλλαγμα είναι ότι μαθαίνουν το πάντα για εμας.. Πρέπει να κρατήσουμε πιο κριτική στάση". (Διαβάστε τη συνέχεια: Προστασία δεδομένων: οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστούν)

Οι φόβοι για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων στο ίντερνετ αποτελούν κεντρικό στοιχείο της ολομέλειας της εβδομάδας στο ΕΚ. Τη Δευτέρα, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ψήφισε την ενίσχυση των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων και την επιβολή βαρύτερων προστίμων στους παραβάτες. Την Τετάρτη ζήτησε την αναστολή της συμφωνίας ανταλλαγής τραπεζικών δεδομένων Swift για τον ίδιο λόγο. (Διαβάστε τη συνέχεια: Για την ελευθερία στο ίντερνετ)

Οι ΗΠΑ οφείλουν να εξηγήσουν πλήρως πώς και γιατί κατασκοπεύουν και παρακολουθούν την ΕΕ και τους Ευρωπαίους, συμφώνησαν οι περισσότερες πολιτικές ομάδες στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη 3 Ιουλίου στην ολομέλεια του ΕΚ για το PRISM και τις διάφορες παραφυάδες του. Ορισμένοι ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι καλόν θα είναι να διαπιστωθεί πρώτα το αληθές των καταγγελιών, ενώ άλλοι σημείωσαν ότι η ασφάλεια προέχει. (Διαβάστε τη συνέχεια: Θέμα εμπιστοσύνης: το ΕΚ συζητά για το Prism)

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν τους πολίτες της και αυτό είναι που κάνει τόσο επείγουσα την προσαρμογή της νομοθεσίας, τόνισαν τα περισσότερα μέλη της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ σε συζήτηση για το σκάνδαλο Prism με την αρμόδια Επίτροπο, Βίβιαν Ρέντινγκ. Για τη Ρέντινγκ οι όποιοι νέοι κανόνες θα πρέπει να ισχύουν για κάθε εταιρία που λειτουργεί στην ΕΕ, ανεξαρτήτως της έδρας της. (Διαβάστε τη συνέχεια: Φρένο στο Prism ζητά το ΕΚ)

Το αμερικανικό πρόγραμμα καθολικής παρακολούθησης, Prism, που απεκάλυψαν οι εφημερίδες Guardian και Washington Post καθώς και το τι σημαίνει για την προστασία των δεδομένων, της προσωπικής ζωής αλλά και τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ συζήτησε εκτάκτως η ολομέλεια του ΕΚ το πρωί της 11ης Ιουνίου. Οι περισσότεροι ομιλητές καταδίκασαν έντονα το πρόγραμμα και ειδικά την "διαβεβαίωση" Ομπάμα ότι στο στόχαστρο είναι οι πάντες πλην των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ωστόσο και τη σημασία της ευρωαμερικανικής συνεργασίας. (Διαβάστε τη συνέχεια: Prism: αγανάκτηση στο ΕΚ για την καθολική παρακολούθηση)

Οι απειλή που στοιχειοθετεί για την ιδιωτική ζωή το λεγόμενο "cloud computing" δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς, ίσως μάλιστα έχει αγνοηθεί εντελώς, προειδοποιεί μελέτη του ΕΚ καθώς προχωρεί η διαδικασία αναθεώρησης της απαρχαιωμένης οδηγίας του 1995 για την προστασία των δεδομένων. Σήμερα η Ευρώπη εορτάζει την Ημέρα Προστασίας των Δεδομένων, που είναι προσπάθεια αφύπνισης των πολιτών για το πώς σχεδόν ότι κάνουν στο ίντερνετ συλλέγεται και "αξιοποιείται". (Διαβάστε τη συνέχεια: Μάτια στο "σύννεφο": η ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Δεδομένων)

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολεμά για την ενίσχυση της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων στο ίντερνετ. Ωστόσο ήδη ο καθ' ένας μας μπορεί να κάνει πολλά για να προστατευθεί ο ίδιος καλύτερα... (Διαβάστε τη συνέχεια: Οι 10 Συμβουλές του ΕΚ)

Το πακέτο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει σα στόχο να επιβάλλει και στο ίντερνετ την εφαρμογή του θεμελιώδους δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και ως εκ τούτου καλύπτει υποχρεωτικά ευρύτατο φάσμα ζητημάτων, από το δικαίωμα απαλοιφής όλων των προσωπικών δεδομένων από το ίντερνετ, μέχρι την υποχρέωση των επιχειρήσεων να λαμβάνουν την άδεια των χρηστών για την άντληση των στοιχείων τους. (Διαβάστε τη συνέχεια: Προστασία δεδομένων: τα κλειδιά της νομοθεσίας)

Αναφ.  : 20130901TST18405
 
 
Μοιραστείτε το
 
 
Προστασία δεδομένων: Τέλος στην ενυπόγραφη εκχώρηση της ζωής σας
 

Οι πολίτες πρόκειται να ανακτήσουν τον έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων, να επωφεληθούν της ενισχυμένης γονικής συναίνεσης και του δικαιώματος στη λήθη καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οριστικοποιεί

 
Προστασία δεδομένων: Η Ευρωπαϊκή εκδοχή
 

Με όλες τις εκ βάθρου αλλαγές στην παγκόσμια τεχνολογία, η Ευρώπη βρίσκεται στο μεταίχμιο μιας αναθεώρησης κανόνων που έχει ως στόχο να προστατέψει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

 
Ο Jan Philipp Albrecht για την προστασία των δεδομένων
 

"Πρέπει να έχουμε κοινούς κανόνες και ενιαίο νομικό πλαίσιο", λέει ο Jan Philipp Albrecht (Πράσινοι, Γερμανία), εισηγητής του ΕΚ για την έκθεση για την προστασία των δεδομένων.

 
Αναπληρώνοντας το κενό που άφησε η ακύρωση της συμφωνίας "Safe harbour"
 

Καθώς η πολυσυζητημένη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για την ανταλλαγή δεδομένων ακυρώθηκε πρόσφατα, πολλοί ευρωβουλευτές ψηφίζουν για την ενίσχυση της μαζικής παρακολούθησης αλλά ορισμένοι προειδοποιούν για υπερβολική προστασία δεδομένων.

 
Ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία δεδομένων: η σωστή αναλογία (15/06/2015)
 

Καθώς ξεκινά ο τελευταίος γύρος συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών, ο Jan Philipp Albrecht μας εξηγεί γιατί νομίζει πως ο νέος νόμος θα ωφελήσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο.

 
Βίντεο: οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν νέους κανόνες για την προστασία των δεδομένων
 

Το ΕΚ επιθυμεί τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών να προστατεύονται περισσότερο και να επιβάλλονται σοβαρές κυρώσεις στις εταιρείες που δεν συμμορφώνονται

 
EuroparlTV Forum: προστασία δεδομένων
 

Πώς μπορέι η ΕΕ να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της;

 
Βίντεο: πώς γίνεται το προφάιλινγκ;
 

Πολλές ιστοσελίδες συγκεντρώνουν πληροφορίες για εμπορικους λόγους. Δείτε πώς το ΕΚ βελτιώνει τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

 
Βίντεο: όροι και προϋποθέσεις για τις ιστοσελίδες
 

Διαβάζετε τους όρους και τις προϋποθέσεις που δέχεστε προκειμένου να χρησιμοποήσετε κάποια ιστοσελίδα στο διασίκτυο; Δείτε πώς το ΕΚ βελτιώνει τη νομοθεσία για τη προστασία των δεδομένων.

 
Βίντεο: χάκινγκ, ποιοί είναι οι κίνδυνοι
 

Οι πληροφορίες που έχετε στο διαδίκτυο δεν είναι ασφαλείς. Δείτε πώς το ΕΚ βελτιώνει τη νομοθεσία για τη προστασία των δεδομένων.

 
Το σκάνδαλο κατασκοπέιας NSA διχάζει το ΕΚ
 

Video

 
Ημέρα Προστασίας Δεδομένων: οι κίνδυνοι του διαδικτύου
 

Check out our infographic about data protection