Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')
Top Story icon
Κύρια Είδηση :

Μετανάστευση - Η ΕΕ σε αναζήτηση λύσης για το μεταναστευτικό

Θεμελιώδη δικαιώματα / Μετανάστευση / Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις / Πολιτική ασύλου 08-02-2017 - 11:26 / Τελευταία ενημέρωση: 17-03-2017 - 09:49
 
 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θύματα των πολέμων της φτώχιας και, φυσικά, των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται κάθε τραγωδία, εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους αναζητώντας μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή στην Ευρώπη. Η Ευρώπη αναζητά πάντα την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος που γιγαντώνεται και ήδη έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες και στα κράτη μέλη της, το δε ΕΚ συνεχίζει να πιέζει για την εφαρμογή λύσεων και αποτελεσματικών και δίκαιων. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ευρωπαϊκή Ένωση: όαση ή οφθαλμαπάτη για μετανάστες και πρόσφυγες;)

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων σε συγκεκριμένες χώρες, απέδειξαν ότι οι ισχύοντες κανόνες για τη διαχείριση της μετανάστευσης χρειάζονται βελτίωση. Την Πέμπτη, 9 Μαρτίου, η εισηγήτρια του ΕΚ για τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου Σεσίλια Βίνκστρομ (Φιλελεύθεροι, Σουηδία), παρουσιάζει το σχέδιο έκθεσης που ετοίμασε στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών. (Διαβάστε τη συνέχεια: Μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου)

Ο αριθμός των ανθρώπων που έφτασαν στις ευρωπαϊκές ακτές το 2016 μειώθηκε κατά δύο τρίτα, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της Frontex. Ωστόσο, η σημαντική μείωση των αφίξεων στα νησιά της Ελλάδας βρίσκεται σε αντίθεση με τον αριθμό ρεκόρ που σημειώθηκε φέτος στις αφίξεις προσφύγων στην γειτονική Ιταλία. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 2016 ήταν η χρονιά κατά την οποία περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοούνται. (Διαβάστε τη συνέχεια: Προσφυγικό: «Οι σκηνές που αντικρίσαμε το 2015 να μην επαναληφθούν»)

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου ο κόσμος τιμά τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να σώσουν τη ζωή τους από τον πόλεμο, τις συγκρούσεις και την φτώχεια. Μόνο το 2015, 1.015.078 άνθρωποι έφτασαν στην ΕΕ μέσω της Μεσογείου και 3.771 αγνοούνται ή έχουν χάσει τη ζωή τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι Σύριοι. Στο γράφημα που ετοιμάσαμε, παρουσιάζουμε την κατάσταση με με τους αιτούντες άσυλο στα κράτη μέλη της ΕΕ αλλά και την διαχρονική εξέλιξη των αιτήσεων από το 2011 μέχρι σήμερα. (Διαβάστε τη συνέχεια: Γράφημα: Η προσφυγική κρίση στην ΕΕ με αριθμούς )

Με τις προσφυγικές ροές να εξακολουθούν να είναι αυξημένες, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα 13.700 πρόσφυγες διασώθηκαν από τα νερά της κεντρικής Μεσογείου, η EE αναζητά τρόπους για τη διαχείριση των πολυάριθμων αφίξεων προσφύγων στα κράτη μέλη της. Το νέο σχέδιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης παρουσιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητήθηκε στην Ολομέλεια το απόγευμα της Τρίτης, 7 Ιουνίου. (Διαβάστε τη συνέχεια: Μεταναστευτικό: Διαχείριση και προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ)

Η ζωή στους προσφυγικούς καταυλισμούς μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά. Στις 3 και 4 Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών, επισκέφτηκε προσφυγικούς καταυλισμούς στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. Η επικεφαλής της αποστολής Constance Le Grip (Γαλλία, ΕΛΚ), μας μίλησε για όσα είδανε εκεί και κάλεσε τα κράτη μέλη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους στο ζήτημα της μετεγκατάστασης. (Διαβάστε τη συνέχεια: Le Grip: " Οι γυναίκες πρόσφυγες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και δουλεμπορίας ")

Η ολομέλεια του ΕΚ, συζητά απο τις 10:00 σήμερα Τετάρτη τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ Τουρκίας της 7ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό. Με περίπου 132.000 ανθρώπους να έχουν εισέλθει στην ΕΕ, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης περιλαμβάνει προτάσεις όπως η μεταφορά ενός στους δύο Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία στα κ-μ της ΕΕ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Απευθείας μετάδοση: η ολομέλεια του ΕΚ συζητά για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό)

"Για το καλό των προσφύγων πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία", είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση που είχαν στο ΕΚ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, συζήτησαν για την προσφυγική κρίση, τους συνοριακούς ελέγχους, την απελευθέρωση της βίζας αλλά και για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. (Διαβάστε τη συνέχεια: Σουλτς: "Για το καλό των προσφύγων πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία")

Το ζήτημα της Συρίας και η ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε, είναι ψηλά στην ημερήσια ατζέντα του ΕΚ. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, ενώ οι περισσότεροι από τους 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη μέσα στο 2015, ήρθαν μέσω Τουρκίας. Καθώς η ΕΕ αναζητά την καλύτερη προσέγγιση στο ζήτημα της κρίσης, δύο αντιπροσωπείες ευρωβουλευτών, επισκέπτονται την Τουρκία για να δουν ποιά είναι η κατάσταση. (Διαβάστε τη συνέχεια: Επίσκεψη ευρωβουλευτών στους Σύρους πρόσφυγες της Τουρκίας )

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, επισκέφτηκε την Αθήνα για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, την Τετάρτη. Την επόμενη μέρα ταξίδεψε στη Μυτιλήνη και επισκέφτηκε το κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων, όπου καθημερινά εγγράφονται περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι. "Πρέπει οπωσδήποτε, να ενταθούν οι προσπάθειες για τη ολοκλήρωση των hotspots αλλά για να είναι αποτελεσματική η μετεγκατάσταση πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κ-μ", είπε ο πρόεδρος του ΕΚ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ο πρόεδρος του ΕΚ στη Λέσβο )

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της ανεργίας, είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, λένε οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για λογαριασμό του ΕΚ. Σχεδόν, τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό, ενώ οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι οι αιτούντες άσυλο "πρέπει να διανεμηθούν μεταξύ των κ-μ". (Διαβάστε τη συνέχεια: Ευρωβαρόμετρο: 66% λέει ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο )

Η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ για την καταπολέμηση των διακινητών στη Μεσόγειο, είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση. Μετά από τη συλλογή πληροφοριών και τη δημιουργία οργανωμένης δομής, η επιχείρηση τώρα θα επικεντρωθεί στη σύλληψη των διακινητών. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης συζητήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας. (Διαβάστε τη συνέχεια: Μεταναστευτικό: η στρατιωτική επιχείρηση στην Μεσόγειο περνά στην επόμενη φάση)

Το ΕΚ υπερψήφισε την Τετάρτη τα έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης που θα επιστρέψουν την μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σε διάστημα δύο ετών. Κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης για τη μετανάστευση η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών χαιρέτισε τις νέες προτάσεις της Επιτροπής, τις οποίες παρουσίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης. (Διαβάστε τη συνέχεια: Το ΕΚ εγκρίνει τα έκτακτα μέτρα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων εντός της ΕΕ)

Σύμφωνα με ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ, την Τετάρτη, η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει την απώλεια άλλων ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα επεκτείνοντας την εντολή δράσης της επιχείρησης "Τρίτων" στη Μεσόγειο προκειμένου να συμπεριλάβει "επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε επίπεδο ΕΕ". (Διαβάστε τη συνέχεια: Μετανάστευση: Το ΕΚ ζητά άμεσα μέτρα προκειμένου να σωθούν ζωές)

Η αποτυχία του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου να διαχειριστεί τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μια ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου, υποστήριξαν την Τετάρτη με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Άσυλο: Πρόταση για ένα κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα αιτήσεων με εθνικές ποσοστώσεις)

Οι εισηγήτριες του ΕΚ Κιέντζε Κασέτου (Σοσιαλιστές, Ιταλία) και Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ, Μάλτα), απάντησαν στις ερωτήσεις που έθεσαν οι φίλοι του ΕΚ στο Facebook για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας αλλά και για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ την κρίση στο προσφυγικό. Δείτε στο βίντεο τι απάντησαν και παρακολουθείστε αύριο, από τις 9.30 (ώρα Ελλάδος) τη συζήτηση και την ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Η ολομέλεια του ΕΚ ψηφίζει έκθεση για το μεταναστευτικό)

Την Τετάρτη ο εισηγητής του ΕΚ για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής Άρτις Πάμπρικς (ΕΛΚ, Λετονία), απάντησε σε απευθείας σύνδεση στο Facebook, σε ερωτήσεις των φίλων του ΕΚ. Την ίδια ημέρα η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε τη δημιουργία του ενιαίου φορέα, που σκοπό έχει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την αποκατάσταση της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ο Πάμπρικς για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή)

Η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και διαδικασιών για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των γυναικών που ζητούν άσυλο και συχνά ταξιδεύουν με μικρά παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Τρίτη. (Διαβάστε τη συνέχεια: Οι ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για την προστασία των γυναικών προσφύγων)

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρόσφυγες φεύγουν από τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Αυτό εξαρτάται σημαντικά από την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η επιτροπή Απασχόλησης συζήτησε με ειδικούς την Πέμπτη, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έρχονται με την εισροή των προσφύγων. (Διαβάστε τη συνέχεια: Η ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας: οφέλη και προκλήσεις)

Η Γκούλαμ σπούδαζε στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Latakia's Tishreen, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και σταμάτησε το πολλά υποσχόμενο μέλλον της. Σήμερα, είναι 32 και έχει ήδη περάσει 4 χρόνια στον προσφυγικό καταυλισμό του Osmaniye, στη νότια Τουρκία. Η σύγκρουση στη Συρία έχει ήδη οδηγήσει στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο αντιπροσωπείες ευρωβουλευτών επισκέφτηκαν τους καταυλισμούς για να αξιολογήσουν τη κατάσταση. (Διαβάστε τη συνέχεια: Τουρκία: οι ευρωβουλευτές αξιολογούν την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης)

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση αποτελεσματικής απάντησης στην κρίση του προσφυγικού, ενώ ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές, ότι η κατάσταση "χειροτερεύει". Η ενότητα κινδυνεύει, είπε, ενώ εντείνεται ο "λαϊκισμός και ο εθνικισμός" και κάλεσε τα κ-μ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να δείξουν αλληλεγγύη. "Η κατάρρευση του Σένγκεν θα είναι η αρχή του τέλους τους ευρωπαϊκού οικοδομήματος", δήλωσε. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο ΕΚ για το προσφυγικό)

Η πολιτική που εξισώνει τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες καλλιεργεί μόνο το μίσος και την απογοήτευση που εμπνέει τελικά όσους εντάσσονται σε τρομοκρατικές ομάδες, υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τετάρτης στην ολομέλεια. (Διαβάστε τη συνέχεια: Μην εξισώνετε τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές)

Το πραγματικό χάσμα αναφορικά με τις σημερινές προκλήσεις που θέτει το μεταναστευτικό, βρίσκεται μεταξύ των υπερασπιστών, δηλαδή αυτών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ΕΕ για την επίλυση αυτών των προκλήσεων, και των αντιρρησιών, δηλαδή αυτών που αντιτίθενται, και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις προκλήσεις για την διάλυση της ΕΕ. Αυτό υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές κατά τη σημερινή συζήτηση στο ΕΚ για τη μετανάστευση. (Διαβάστε τη συνέχεια: Συζήτηση για τη μετανάστευση: μεγάλη διάσταση απόψεων στην ΕΕ)

Η Ευρώπη χρειάζεται μόνιμο δεσμευτικό σύστημα επανεγκατάστασης προσφύγων, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στη Σύνοδο Κορυφής για τη μετανάστευση την Τετάρτη. "Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να μοιράζεσαι τις ευθύνες και να μην αφήνεις κανέναν μόνο του", δήλωσε. Η Σύνοδος στις 15 και 16 Οκτωβρίου, συζητά επίσης για την οικονομική και νομισματική ένωση, το δημοψήφισμα της Βρετανίας αλλά και για Τουρκία και Συρία. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ο Σουλτς για την επανεγκατάσταση των προσφύγων: "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να μοιράζεσαι τις ευθύνες")

Με χιλιάδες πρόσφυγες να καταφθάνουν στα σύνορα της ΕΕ κάθε μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέο πακέτο προτάσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αυτές τις προτάσεις συζητά η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης και ενιαίο ευρωπαϊκό κατάλογο με ασφαλείς χώρες καταγωγής. Πριν από τη συζήτηση στο ΕΚ, εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων μας μίλησαν. (Διαβάστε τη συνέχεια: Το ΕΚ συζητά τις προτάσεις της Κομισιόν για το μεταναστευτικό)

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έλαβε την Πέμπτη τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρώτη πρόταση για την μετεγκατάσταση αρχικώς 40.000 ατόμων μέσα σε δύο χρόνια από την Ιταλία και την Ελλάδα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου. (Διαβάστε τη συνέχεια: Το ΕΚ δίνει το πράσινο φως για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων)

Αναφ.  : 20150831TST91035
 
 
Μοιραστείτε το
 
 
Προτεραιότητες ΕΕ για το 2017: προσφυγική κρίση
 

Η ΕΕ εργάζεται πάνω σε πολλές νομοθετικές εκθέσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

 
Ανησυχία κυριεύει την Ευρώπη λόγω της «ταξιδιωτικής απαγόρευσης» των ΗΠΑ
 

Το εκτελεστικό διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου, το οποίο περιλαμβάνει την προσωρινή απαγόρευση της εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από επτά χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, καταδικάστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 
1.2 εκατομμύρια
first time asylum seekers applied for international protection in the Member States of the EU in 2015
(Διαβάστε τη συνέχεια)
Μεταναστευτική κρίση: πέρα από την Ευρώπη
 

Η κατανομή των βαρών και οι πολιτικές ενσωμάτωσης είναι καίριας σημασίας δήλωσε η Ειδική Σύμβουλος του ΟΗΕ, Karen AbuZayd, στους ευρωβουλευτές πριν από μια παγκόσμια συνδιάσκεψη για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

 
Επιταχύνεται η συγκρότηση νέας Ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων
 

Οι ευρωβουλευτές θα πουν την άποψή τους για τα μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων και προστασίας έτσι της περιοχής Σένγκεν.

 
Επαναπατρισμός μεταναστών που διαμένουν παράνομα στην Ευρώπη
 

Οι ευρωβουλευτές ψηφίζουν για αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού εγγράφου ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία για τον επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών.

 
Πρόσφυγες:τρόποι ενσωμάτωσης
 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξερευνά τρόπους για να στηρίξει τις προσπάθειες των νέο-αφιχθέντων να βρουν εργασία αλλά και να λύσει το μεγάλο ζήτημα της κοινωνικής ένταξης.

 
Οι ευρωβουλευτές ελέγχουν την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα
 

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών επισκέπτεται την Ελλάδα για να αξιολογήσει την κατάσταση των μεταναστών και την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

 
Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Οι ευρωβουλευτές απαντούν σε ερωτήσεις από το Facebook
 

Οι ευρωβουλευτές Kashetu Kyenge και Roberta Metsola, που συνέγραψαν ευρεία έκθεση για τη μετανάστευση, εκφράζουν ανησυχίες για την αποστολή προσφύγων πίσω στην Τουρκία και για άλλα σημεία.

 
Μεταναστευτική κρίση: αναζητώντας μια ανθρώπινη λύση
 

Ένας καθημερινός αγώνας που περιμένει εναγωνίως μια ενιαία και μακροπρόθεσμη απάντηση από την Ευρώπη. Πώς θα πρέπει όμως να απαντήσει η Ευρώπη; Ρωτάμε την ευρωβουλευτή Kashetu Kyenge που είναι μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος

 
Μεταναστευτική κρίση: Αναζητώντας μια λύση για την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες
 

Ένας καθημερινός αγώνας που περιμένει εναγωνίως μια ενιαία και μακροπρόθεσμη απάντηση από την Ευρώπη. Πώς θα πρέπει όμως να απαντήσει η Ευρώπη; Ζητήσαμε την άποψη της ευρωβουλευτού Roberta Metsola.

 
Αναζητώντας άσυλο στην ΕΕ
 

Τι συμβαίνει ακριβώς όταν κάποιος κάνει αίτηση για άσυλο στην ΕΕ; Ανακαλύψτε τον ορισμό του αιτούντος άσυλο, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και ποια είναι η διαδικασία.

 
Οι απόψεις των Ευρωπαίων για τη μετανάστευση
 

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου, οι Ευρωπαίοι θεωρούν το μεταναστευτικό ως μία από τις βασικές προκλήσεις της ΕΕ και η πλειοψηφία υποστηρίζει καλύτερη κατανομή των αιτούντων άσυλο. Αλλά οι εθνικές γνώμες ποικίλλουν.

 
Η Σένγκεν απειλείται
 

Μία έρευνα στις προσπάθειες στα ελληνικά και σουηδικά σύνορα για διαχείριση του μεταναστευτικού που δέχεται σκληρή κριτική επειδή έθεσε υπό απειλή την Περιοχή Σένγκεν.

 
Frontex: Διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης
 

Με συχνές εμφανίσεις στα πρωτοσέλιδα, η μετανάστευση μέσω των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης αποτελεί πρόκληση και προκαλεί έντονες συζητήσεις. Μάθετε τι κάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Frontex για να διασφαλίσει την ασφάλεια

 
Δελτία Τύπου
 
 
 
Η Ευρώπη αναζητά απαντήσεις στη μεταναστευτική κρίση
 

Χιλιάδες μετανάστες μετακινούνται σε όλη την Ευρώπη. Το EuroparlTV κάνει επιτόπια έρευνα στην Κροατία και την Ουγγαρία.

 
Μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα
 

Ο Martin Schulz συναντά τον Αλέξη Τσίπρα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα που ξεκινά με τη μεταφορά 30 Ιρακινών και Σύρων προσφύγων. (5-11-2015)

 
EPRS - Υπηρεσία Ερευνών του ΕΚ