Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')
Top Story icon
Κύρια Είδηση :

Μετανάστευση - Η ΕΕ σε αναζήτηση λύσης για το μεταναστευτικό

Θεμελιώδη δικαιώματα / Μετανάστευση / Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις / Πολιτική ασύλου 25-05-2016 - 09:26
 
 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θύματα των πολέμων της φτώχιας και, φυσικά, των δουλεμπόρων που εκμεταλλεύονται κάθε τραγωδία, εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους αναζητώντας μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή στην Ευρώπη. Η Ευρώπη αναζητά πάντα την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος που γιγαντώνεται και ήδη έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες και στα κράτη μέλη της, το δε ΕΚ συνεχίζει να πιέζει για την εφαρμογή λύσεων και αποτελεσματικών και δίκαιων. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ευρωπαϊκή Ένωση: όαση ή οφθαλμαπάτη για μετανάστες και πρόσφυγες;)

Οι εισηγήτριες του ΕΚ Κιέντζε Κασέτου (Σοσιαλιστές, Ιταλία) και Ρομπέρτα Μέτσολα (ΕΛΚ, Μάλτα), απάντησαν στις ερωτήσεις που έθεσαν οι φίλοι του ΕΚ στο Facebook για τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας αλλά και για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ την κρίση στο προσφυγικό. Δείτε στο βίντεο τι απάντησαν και παρακολουθείστε αύριο, από τις 9.30 (ώρα Ελλάδος) τη συζήτηση και την ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Η ολομέλεια του ΕΚ ψηφίζει έκθεση για το μεταναστευτικό)

Η αντιπρόεδρος του ΕΚ Σιλβί Γκιγιόμ και ο πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ Ζαν Αρτουί, απαντούν αύριο στις ερωτήσεις, για την προσφυγική κρίση και την αντιμετώπισή της. Οι δύο ευρωβουλευτές επισκέφτηκαν πριν από περίπου ένα μήνα προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία και την Τετάρτη (16 Μαρτίου), απαντούν σε ερωτήσεις των φίλων του ΕΚ στο Facebook, από τις 15.00 (ώρα Ελλάδος). (Διαβάστε τη συνέχεια: Συζήτηση στο Facebook με Σιλβί Γκιγιόμ και Ζαν Αρτουί )

Η ολομέλεια του ΕΚ, συζητά απο τις 10:00 σήμερα Τετάρτη τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ Τουρκίας της 7ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό. Με περίπου 132.000 ανθρώπους να έχουν εισέλθει στην ΕΕ, μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης περιλαμβάνει προτάσεις όπως η μεταφορά ενός στους δύο Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία στα κ-μ της ΕΕ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Απευθείας μετάδοση: η ολομέλεια του ΕΚ συζητά για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό)

"Για το καλό των προσφύγων πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία", είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 7 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Στη συνάντηση που είχαν στο ΕΚ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, συζήτησαν για την προσφυγική κρίση, τους συνοριακούς ελέγχους, την απελευθέρωση της βίζας αλλά και για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. (Διαβάστε τη συνέχεια: Σουλτς: "Για το καλό των προσφύγων πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία")

Το ζήτημα της Συρίας και η ανθρωπιστική κρίση που ακολούθησε, είναι ψηλά στην ημερήσια ατζέντα του ΕΚ. Η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, ενώ οι περισσότεροι από τους 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη μέσα στο 2015, ήρθαν μέσω Τουρκίας. Καθώς η ΕΕ αναζητά την καλύτερη προσέγγιση στο ζήτημα της κρίσης, δύο αντιπροσωπείες ευρωβουλευτών, επισκέπτονται την Τουρκία για να δουν ποιά είναι η κατάσταση. (Διαβάστε τη συνέχεια: Επίσκεψη ευρωβουλευτών στους Σύρους πρόσφυγες της Τουρκίας )

Η ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει τους φόβους που την παραλύουν και τη διχόνοια και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, υπογράμμισαν πολλοί ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τρίτης στην ολομέλεια με την ολλανδική προεδρία και την Επιτροπή. Η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ζώνης του Σένγκεν, σημείωσαν πολλοί ομιλητές. (Διαβάστε τη συνέχεια: H ΕΕ πρέπει να ξεπεράσει φόβους και διχόνοια για την προστασία της Σένγκεν )

Ο Μάρτιν Σουλτς, κάλεσε τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την μετεγκατάσταση των προσφύγων, από τις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν μεγάλη εισροή. "Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν όλοι αφοσιωθούν σε αυτή, όχι αν αφήσουμε λίγες μόνο χώρες να σηκώσουν όλο το βάρος", είπε ο πρόεδρος Σουλτς, στην άτυπη συνάντηση των ηγετών τω χωρών της ΕΕ, στη Μάλτα, στις 12 Νοεμβρίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τη Σύνοδο στη Βαλέτα, για το μεταναστευτικό. (Διαβάστε τη συνέχεια: Σουλτς: πρέπει όλα τα κ-μ να δεσμευτούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού )

Ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, επισκέφτηκε την Αθήνα για την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο, την Τετάρτη. Την επόμενη μέρα ταξίδεψε στη Μυτιλήνη και επισκέφτηκε το κέντρο υποδοχής και καταγραφής προσφύγων, όπου καθημερινά εγγράφονται περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι. "Πρέπει οπωσδήποτε, να ενταθούν οι προσπάθειες για τη ολοκλήρωση των hotspots αλλά για να είναι αποτελεσματική η μετεγκατάσταση πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κ-μ", είπε ο πρόεδρος του ΕΚ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ο πρόεδρος του ΕΚ στη Λέσβο )

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και της ανεργίας, είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, λένε οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για λογαριασμό του ΕΚ. Σχεδόν, τα δύο τρίτα πιστεύουν ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε εθνικό, ενώ οκτώ στους δέκα δήλωσαν ότι οι αιτούντες άσυλο "πρέπει να διανεμηθούν μεταξύ των κ-μ". (Διαβάστε τη συνέχεια: Ευρωβαρόμετρο: 66% λέει ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο )

Την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζήτησαν οι ευρωβουλευτές, από το Συμβούλιο και την Επιτροπή, την Τρίτη στη συζήτηση στην ολομέλεια, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής, της 23ης Σεπτεμβρίου. Εκεί τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση και την παροχή βοήθειας στην πρώτη γραμμή της ΕΕ αλλά και στις γειτονικές χώρες και τους οργανισμούς που ασχολούνται με το πρόβλημα των προσφύγων της Συρίας. (Διαβάστε τη συνέχεια: Το μεταναστευτικό στην ολομέλεια του ΕΚ)

Η στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ για την καταπολέμηση των διακινητών στη Μεσόγειο, είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση. Μετά από τη συλλογή πληροφοριών και τη δημιουργία οργανωμένης δομής, η επιχείρηση τώρα θα επικεντρωθεί στη σύλληψη των διακινητών. Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης συζητήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας. (Διαβάστε τη συνέχεια: Μεταναστευτικό: η στρατιωτική επιχείρηση στην Μεσόγειο περνά στην επόμενη φάση)

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία, την Ελλάδα και την Ουγγαρία σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έλαβε την Πέμπτη τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρώτη πρόταση για την μετεγκατάσταση αρχικώς 40.000 ατόμων μέσα σε δύο χρόνια από την Ιταλία και την Ελλάδα εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου. (Διαβάστε τη συνέχεια: Το ΕΚ δίνει το πράσινο φως για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων)

Το ΕΚ υπερψήφισε την Τετάρτη τα έκτακτα μέτρα αλληλεγγύης που θα επιστρέψουν την μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία προς άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σε διάστημα δύο ετών. Κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης για τη μετανάστευση η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών χαιρέτισε τις νέες προτάσεις της Επιτροπής, τις οποίες παρουσίασε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη συζήτηση για την κατάσταση της Ένωσης. (Διαβάστε τη συνέχεια: Το ΕΚ εγκρίνει τα έκτακτα μέτρα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων εντός της ΕΕ)

Η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στη λήψη μέτρων για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, τόνισε ο Γ.Γ του ΟΗΕ Ban Ki-moon από το βήμα της ολομέλειας του ΕΚ, στις 27 Μαΐου, μιλώντας για τη μετανάστευση. "Η Ευρώπη έχει πολύ σημαντικό ρόλο και ευθύνη. Η σωτηρία ανθρώπινων ζωών θα πρέπει να είναι προτεραιότητα", δήλωσε στρέφοντας την προσοχή στις 1.800 ζωές που χάθηκαν διασχίζοντας τη Μεσόγειο. Επίσης, ο κ.Ban συζήτησε με τους ευρωβουλευτές για την αειφόρο ανάπτυξη και την πρόληψη του εξτρεμισμού και της βίας. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban Ki-moon στο ΕΚ)

Σύμφωνα με ψήφισμα που υιοθέτησε το ΕΚ, την Τετάρτη, η ΕΕ θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψει την απώλεια άλλων ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα επεκτείνοντας την εντολή δράσης της επιχείρησης "Τρίτων" στη Μεσόγειο προκειμένου να συμπεριλάβει "επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε επίπεδο ΕΕ". (Διαβάστε τη συνέχεια: Μετανάστευση: Το ΕΚ ζητά άμεσα μέτρα προκειμένου να σωθούν ζωές)

Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, που θα είναι ανθρώπινη και ρεαλιστική, προειδοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς. Ο πρόεδρος του ΕΚ, μίλησε στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, με αφορμή των τραγικό απολογισμό θυμάτων την τελευταία εβδομάδα στη Μεσόγειο. "Άμεση προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η σωτηρία των ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα", δήλωσε. (Διαβάστε τη συνέχεια: Μάρτιν Σουλτς: "Νεκροταφείο η Μεσόγειος λόγω της απουσίας ευρωπαϊκής πολιτικής ")

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την πρόσφατη παράνομη μεταφορά μεταναστών με φορτηγά πλοία από την Τουρκία προς την Ιταλία και άλλα παρόμοια συμβάντα στη Μεσόγειο με τον Έλληνα Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο την Τρίτη μετά τις 5.30μμ (ώρα Γαλλίας). Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί ο ρόλος της Frontex, οι νέες οδοί που χρησιμοποιούνται από τους λαθρέμπορους, καθώς και η νέα ατζέντα της ΕΕ για τη μετανάστευση. (Διαβάστε τη συνέχεια: Συζήτηση για την παράνομη μεταφορά μεταναστών στη Μεσόγειο )

Η αποτυχία του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου να διαχειριστεί τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη δείχνει ότι πρέπει να υπάρξει μια ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου, υποστήριξαν την Τετάρτη με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Άσυλο: Πρόταση για ένα κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα αιτήσεων με εθνικές ποσοστώσεις)

Η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και διαδικασιών για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των γυναικών που ζητούν άσυλο και συχνά ταξιδεύουν με μικρά παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Τρίτη. (Διαβάστε τη συνέχεια: Οι ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για την προστασία των γυναικών προσφύγων)

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι πρόσφυγες φεύγουν από τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου και της φτώχειας, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Αυτό εξαρτάται σημαντικά από την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η επιτροπή Απασχόλησης συζήτησε με ειδικούς την Πέμπτη, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που έρχονται με την εισροή των προσφύγων. (Διαβάστε τη συνέχεια: Η ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας: οφέλη και προκλήσεις)

Η Γκούλαμ σπούδαζε στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Latakia's Tishreen, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και σταμάτησε το πολλά υποσχόμενο μέλλον της. Σήμερα, είναι 32 και έχει ήδη περάσει 4 χρόνια στον προσφυγικό καταυλισμό του Osmaniye, στη νότια Τουρκία. Η σύγκρουση στη Συρία έχει ήδη οδηγήσει στην μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο αντιπροσωπείες ευρωβουλευτών επισκέφτηκαν τους καταυλισμούς για να αξιολογήσουν τη κατάσταση. (Διαβάστε τη συνέχεια: Τουρκία: οι ευρωβουλευτές αξιολογούν την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης)

Η Ευρώπη εξακολουθεί να βρίσκεται σε αναζήτηση αποτελεσματικής απάντησης στην κρίση του προσφυγικού, ενώ ο Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές, ότι η κατάσταση "χειροτερεύει". Η ενότητα κινδυνεύει, είπε, ενώ εντείνεται ο "λαϊκισμός και ο εθνικισμός" και κάλεσε τα κ-μ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να δείξουν αλληλεγγύη. "Η κατάρρευση του Σένγκεν θα είναι η αρχή του τέλους τους ευρωπαϊκού οικοδομήματος", δήλωσε. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο ΕΚ για το προσφυγικό)

Η πολιτική που εξισώνει τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες καλλιεργεί μόνο το μίσος και την απογοήτευση που εμπνέει τελικά όσους εντάσσονται σε τρομοκρατικές ομάδες, υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τετάρτης στην ολομέλεια. (Διαβάστε τη συνέχεια: Μην εξισώνετε τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες, ζήτησαν οι ευρωβουλευτές)

Το πραγματικό χάσμα αναφορικά με τις σημερινές προκλήσεις που θέτει το μεταναστευτικό, βρίσκεται μεταξύ των υπερασπιστών, δηλαδή αυτών που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ΕΕ για την επίλυση αυτών των προκλήσεων, και των αντιρρησιών, δηλαδή αυτών που αντιτίθενται, και θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις προκλήσεις για την διάλυση της ΕΕ. Αυτό υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές κατά τη σημερινή συζήτηση στο ΕΚ για τη μετανάστευση. (Διαβάστε τη συνέχεια: Συζήτηση για τη μετανάστευση: μεγάλη διάσταση απόψεων στην ΕΕ)

Η Ευρώπη χρειάζεται μόνιμο δεσμευτικό σύστημα επανεγκατάστασης προσφύγων, είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στη Σύνοδο Κορυφής για τη μετανάστευση την Τετάρτη. "Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να μοιράζεσαι τις ευθύνες και να μην αφήνεις κανέναν μόνο του", δήλωσε. Η Σύνοδος στις 15 και 16 Οκτωβρίου, συζητά επίσης για την οικονομική και νομισματική ένωση, το δημοψήφισμα της Βρετανίας αλλά και για Τουρκία και Συρία. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ο Σουλτς για την επανεγκατάσταση των προσφύγων: "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι να μοιράζεσαι τις ευθύνες")

Την Τετάρτη. 23 Σεπτεμβρίου, οι αρχηγοί τ ων κ-μ της ΕΕ συζήτησαν για το μεταναστευτικό σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Μιλώντας στην έναρξη της Συνόδου, ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, υπενθύμισε ότι η ΕΕ βασίζεται στην αλληλεγγύη, "από ανάγκη, όχι από ρομαντισμό". "Το ΕΚ, μαζί με το Συμβούλιο, έχει ως προτεραιότητα το μεταναστευτικό και τις προτάσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος Γιουνκέρ αλλά και τις προτάσεις του ίδιου του ΕΚ¨, δήλωσε. (Διαβάστε τη συνέχεια: Μάρτιν Σουλτς: η συμπόνια και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να παρακινήσουν τις πολιτικές μας αποφάσεις)

Με χιλιάδες πρόσφυγες να καταφθάνουν στα σύνορα της ΕΕ κάθε μέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέο πακέτο προτάσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αυτές τις προτάσεις συζητά η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης και ενιαίο ευρωπαϊκό κατάλογο με ασφαλείς χώρες καταγωγής. Πριν από τη συζήτηση στο ΕΚ, εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων μας μίλησαν. (Διαβάστε τη συνέχεια: Το ΕΚ συζητά τις προτάσεις της Κομισιόν για το μεταναστευτικό)

Περίπου 18000 μετανάστες έφτασαν στο Μόναχο μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο και κάθε μέρα χιλιάδες άλλοι περνούν τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης στην Ελλάδα και αλλού. Από την πλευρά του ΕΚ ενέκρινε στις 9 Σεπτεμβρίου σχέδια για την μετεγκατάσταση αλλού στην ΕΕ τουλάχιστον 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία. Μετά την ψηφοφορία μιλήσαμε με την εισηγήτρια, Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία) για τη μετεγκατάσταση και το σχέδιο της Κομισιόν. (Διαβάστε τη συνέχεια: Συνέντευξη Ska Keller: "μέτρα προς όφελος και των μεταναστών και της κοινωνίας")

Το ζήτημα της Ελλάδας αλλά και αντιμετώπιση της κρίσης της μετανάστευσης στη Μεσόγειο, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησε η ολομέλεια του ΕΚ στις Βρυξέλλες. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την Ελλάδα, τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την οικονομική διακυβέρνηση. (Διαβάστε τη συνέχεια: Η ολομέλεια του ΕΚ για την Ελλάδα, τη μετανάστευση και την ασφάλεια)

Η ολομέλεια του ΕΚ συζήτησε στις 20 Μαΐου, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ, πολύ συχνά με κίνδυνο της ζωής τους σε κίνδυνο. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο Επίτροπος για την Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανακοίνωσαν σειρά μέτρων, όπως η δημιουργία μηχανισμού έκτακτης ανάγκης για την μετεγκατάσταση των μεταναστών από τις πιο εκτεθειμένες χώρες της περιφέρειας. (Διαβάστε τη συνέχεια: Συζήτηση στη ολομέλεια ΕΚ για τη μετανάστευση με τους Τίμερμανς και Αβραμόπουλο )

Η ολομέλεια του ΕΚ καταδίκασε τη βία που ασκεί το Ισλαμικό κράτος και κάλεσε για στήριξη των θυμάτων. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, 12,2 εκατομμύρια Σύριοι είχαν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας εξαιτίας της συνεχιζόμενης κρίσης. Στη διάρκεια συζήτησης για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και το Ιράκ στην ολομέλεια του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν για ανάληψη δράσης για τους ευρωπαίους πολίτες που γίνονται μέλη ομάδων τζιχαντιστών αλλά και για περισσότερη συνεργασία με άλλες χώρες. (Διαβάστε τη συνέχεια: Συρία και Ιράκ: "Τα λόγια δε φτάνουν αν θέλουμε να βοηθήσουμε")

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στα εκατομμύρια που υποφέρουν από την κρίση στο Ιράκ και τη Συρία, τόνισε το ΕΚ σε ψήφισμά του την Πέμπτη. Κάλεσε επιπλέον την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο σύγκλησης διάσκεψης χορηγών βοήθειας και υπογράμμισε την ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία και μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς στο Ιράκ ώστε να ανακοπεί το έδαφος που κερδίζει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και το ISIL / Daesh. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ιράκ και Συρία : άμεση ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας )

Αναφ.  : 20150831TST91035
 
 
Μοιραστείτε το
 
 
Οι ευρωβουλευτές ελέγχουν την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα
 

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών επισκέπτεται την Ελλάδα για να αξιολογήσει την κατάσταση των μεταναστών και την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

 
Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Οι ευρωβουλευτές απαντούν σε ερωτήσεις από το Facebook
 

Οι ευρωβουλευτές Kashetu Kyenge και Roberta Metsola, που συνέγραψαν ευρεία έκθεση για τη μετανάστευση, εκφράζουν ανησυχίες για την αποστολή προσφύγων πίσω στην Τουρκία και για άλλα σημεία.

 
Μεταναστευτική κρίση: αναζητώντας μια ανθρώπινη λύση
 

Ένας καθημερινός αγώνας που περιμένει εναγωνίως μια ενιαία και μακροπρόθεσμη απάντηση από την Ευρώπη. Πώς θα πρέπει όμως να απαντήσει η Ευρώπη; Ρωτάμε την ευρωβουλευτή Kashetu Kyenge που είναι μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος

 
Μεταναστευτική κρίση: Αναζητώντας μια λύση για την ΕΕ και τις γειτονικές χώρες
 

Ένας καθημερινός αγώνας που περιμένει εναγωνίως μια ενιαία και μακροπρόθεσμη απάντηση από την Ευρώπη. Πώς θα πρέπει όμως να απαντήσει η Ευρώπη; Ζητήσαμε την άποψη της ευρωβουλευτού Roberta Metsola.

 
Αναζητώντας άσυλο στην ΕΕ
 

Τι συμβαίνει ακριβώς όταν κάποιος κάνει αίτηση για άσυλο στην ΕΕ; Ανακαλύψτε τον ορισμό του αιτούντος άσυλο, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του και ποια είναι η διαδικασία.

 
Οι απόψεις των Ευρωπαίων για τη μετανάστευση
 

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου, οι Ευρωπαίοι θεωρούν το μεταναστευτικό ως μία από τις βασικές προκλήσεις της ΕΕ και η πλειοψηφία υποστηρίζει καλύτερη κατανομή των αιτούντων άσυλο. Αλλά οι εθνικές γνώμες ποικίλλουν.

 
"Η συμπόνια και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια πρέπει να παρακινήσουν τις πολιτικές μας αποφάσεις " Μάρτιν Σουλτς, 23 σεπτεμβριου 2015 Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, που θα είναι ανθρώπινη και ρεαλιστική, προειδοποίησε ο Μάρτιν Σουλτς. (Διαβάστε τη συνέχεια)
Η Σένγκεν απειλείται
 

Μία έρευνα στις προσπάθειες στα ελληνικά και σουηδικά σύνορα για διαχείριση του μεταναστευτικού που δέχεται σκληρή κριτική επειδή έθεσε υπό απειλή την Περιοχή Σένγκεν.

 
Frontex: Διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης
 

Με συχνές εμφανίσεις στα πρωτοσέλιδα, η μετανάστευση μέσω των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης αποτελεί πρόκληση και προκαλεί έντονες συζητήσεις. Μάθετε τι κάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Frontex για να διασφαλίσει την ασφάλεια

 
1.2 εκατομμύρια
first time asylum seekers applied for international protection in the Member States of the EU in 2015
(Διαβάστε τη συνέχεια)
Η Ευρώπη αναζητά απαντήσεις στη μεταναστευτική κρίση
 

Χιλιάδες μετανάστες μετακινούνται σε όλη την Ευρώπη. Το EuroparlTV κάνει επιτόπια έρευνα στην Κροατία και την Ουγγαρία.

 
Μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα
 

Ο Martin Schulz συναντά τον Αλέξη Τσίπρα για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα που ξεκινά με τη μεταφορά 30 Ιρακινών και Σύρων προσφύγων. (5-11-2015)

 
Μεταναστευτικό: Κατόρθωσε η Ευρώπη που αμφιταλαντεύεται να βρει μια σταθερά;
 

Καθώς το EK και η Επιτροπή βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση ενός καταλόγου με τις «ασφαλείς χώρες καταγωγής», εμείς ρωτάμε την ευρωβουλευτή Sylvie Guillaume τι ακριβώς σημαίνει αυτό τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τα κράτη μέλη της ΕΕ.

 
EPRS - Υπηρεσία Ερευνών του ΕΚ
 
Συζήτηση για την πρόθεση της Δανίας να κατάσχει τα υπάρχοντα των προσφύγων
 

Δανοί υπουργοί στηρίζουν ενώπιον της επιτροπής πολιτικών ελευθεριών ένα νομοσχέδιο σύμφωνα με τον οποίο οι πρόσφυγες θα πρέπει να πληρώνουν για τη διαμονή τους στη χώρα. (25-01-2015)

 
Μεταναστευτικό: η Ευρώπη κλυδωνίζεται ή καταφέρνει να σταθεί στα πόδια της;
 

O Δημήτριος Παπαδημούλης χλευάζει την «κοντόφθαλμη» αντίδραση της ΕΕ στην εισροή των προσφύγων αλλά ο Elmar Brok ισχυρίζεται πως έγινε το καλύτερο δυνατό απέναντι σε μια πρωτοφανή κρίση. (27-10-2015)