Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')
Ημέρα της Γυναίκας 2016.
Κύρια Είδηση :

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2016 - Οι γυναίκες πρόσφυγες στην ΕΕ

Δικαιώματα της γυναίκας/Ισότητα των ευκαιριών / Μετανάστευση / Πολιτική ασύλου 08-03-2016 - 19:09
 
 

Όλοι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, προκειμένου ζητήσουν προστασία από τον πόλεμο, τις παραβιάσεις ή και την στέρηση των ανθρωπίνων. Οι γυναίκες και τα κορίτσια όμως, είναι πιο ευάλωτες και το ΕΚ κατανοεί ότι χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία, καθώς συχνά γίνονται θύματα βίαιων πράξεων. Για αυτό φέτος το ΕΚ αποφάσισε να τιμήσει στις 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, τι γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο. (Διαβάστε τη συνέχεια: Οι γυναίκες στην προσφυγική κρίση)

Η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών πολιτικών και διαδικασιών για τη μετανάστευση και το άσυλο πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια των γυναικών που ζητούν άσυλο και συχνά ταξιδεύουν με μικρά παιδιά και άλλα εξαρτώμενα άτομα, τόνισαν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν την Τρίτη. (Διαβάστε τη συνέχεια: Οι ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για την προστασία των γυναικών προσφύγων)

Φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αφιερώσει την Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες πρόσφυγες που βρίσκονται στην ΕΕ. Η ευρωβουλευτής Mary Honeyball (Σοσιαλιστές, Βρετανία), της οποίας η έκθεση για τις γυναίκες πρόσφυγες τίθεται σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ την επόμενη εβδομάδα και η φωτογράφος Marie Dorigny, που ταξίδεψε στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ και τη Γερμανία, καταγράφοντας με το φωτογραφικό της φακό το ταξίδι των προσφύγων, μας είπαν τη γνώμη τους. (Διαβάστε τη συνέχεια: Honeyball: "Υπάρχει πραγματική ανάγκη να προστατεύσουμε τις γυναίκες και τα παιδιά")

Στις 8 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Φέτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει την ημέρα στις γυναίκες πρόσφυγες. Την Τρίτη η ολομέλεια του ΕΚ συζητά και ψηφίζει την έκθεση, της Mary Honeyball (Σοσιαλιστές, Βρετανία), για τις γυναίκες που αιτούνται άσυλο, ενώ ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi συζητά με τους ευρωβουλευτές για την προσφυγική κρίση. Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση από την ιστοσελίδα μας. (Διαβάστε τη συνέχεια: Η ολομέλεια του ΕΚ τιμά την Ημέρα της Γυναίκας )

Κατά την έναρξη της έκτακτης συζήτησης με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη γυναίκα, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε τις συνεχείς προσπάθειες του Κοινοβουλίου για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, στις χώρες καταγωγής τους, στη διαδρομή ή κατά την άφιξή τους στην ΕΕ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Προσφυγικό: "Η στιγμή της αλήθειας για την επιβεβαίωση των ευρωπαϊκών αξιών", υπογραμμίζει ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες)

Οι γυναίκες και τα κορίτσια που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις στις χώρες τους, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη βία σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους προς την ΕΕ. Το ΕΚ αφιερώνει φέτος την Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες πρόσφυγες. Στις 8 Μαρτίου, η ολομέλεια ενέκρινε με 388 ψήφους υπέρ, 150 κατά και 159 αποχές, έκθεση, με την οποία καλεί τα κ-μ να υιοθετήσουν κατευθυντήριες γραμμές για το προσφυγικό και την πολιτική ασύλου. (Διαβάστε τη συνέχεια: Πολιτική μετανάστευσης και ασύλου: προστατεύοντας τις γυναίκες που έχουν ανάγκη)

Από το Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, η βραβευμένη Γαλλίδα φωτορεπόρτερ Marie Dorigny ταξίδεψε στην Ελλάδα, τη ΦΥΡΟΜ και τη Γερμανία, μετά από αίτημα του ΕΚ και με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, με στόχο να καταγράψει με τον φακό της τη δυσχερή θέση των γυναικών προσφύγων. Το έργο της παρουσιάζεται στο Κέντρο Επισκεπτών του ΕΚ, μέχρι 1 Ιουνίου καθώς και στα Γραφεία του ΕΚ στα κ-μ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη: ένα ταξίδι σε εικόνες)

Αναφ.  : 20160226TST16212
 
 
Μοιραστείτε το
 
 
Στα στρατόπεδα προσφύγων του Καλέ: η ταλαιπωρία πολλών γυναικών
 

Το EPTV ερευνά προσπάθειες προσφοράς ιατρικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης σε γυναίκες στους καταυλισμούς καθώς δραπετεύουν από πόλεμο και βία.

 
Οπτικοακουστικό υλικό
 
Ισότητα των φύλων: Πώς θα επιταχυνθούν τα αργά βήματα προόδου
 

Πολλές είναι οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί για τις γυναίκες σε όλους τους τομείς, αλλά η Ευρώπη καλείται από κάθε γωνιά της να ηγηθεί της ισότητας των δύο φύλων και να επιταχύνει την αλλαγή καθώς το χάσμα της ανισότητας επιμένει.