Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')
Icon: top story Brexit
Κύρια Είδηση :

Brexit - Αντιδράσεις και συνέπειες

Σύνταγμα / Θεσμικά όργανα 29-03-2017 - 14:12 / Τελευταία ενημέρωση: 07-04-2017 - 11:34
 
 

Η Βρετανία ανακοίνωσε επίσημα την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου 2016, σηματοδοτώντας την έναρξη μακροχρόνιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καθορισμό της τελικής συμφωνίας που θα καθορίσει την έξοδο της χώρας από την Ένωση αλλά και τη μελλοντική τους σχέση. (Διαβάστε τη συνέχεια: Brexit: Ποια θα είναι η νέα σχέση μεταξύ ΕΕ-Βρετανίας; )

Με μεγάλη πλειοψηφία (516 ψήφους υπέρ, 133 κατά και 50 αποχές) οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν το επίσημο ψήφισμα που ορίζει τις βασικές αρχές και τις προϋποθέσεις που θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων θα χρειαστεί την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Οι κόκκινες γραμμές του ΕΚ για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit )

Η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε πρόταση ψηφίσματος που συνέταξαν οι ηγέτες των τεσσάρων πολιτικών ομάδων και η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων, στην οποία καθορίζονται οι όροι τους για την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οποιασδήποτε συμφωνίας αποχώρησης με το Ηνωμένο Βασίλειο. Το σχέδιο ψηφίσματος θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την επόμενη Τετάρτη. (Διαβάστε τη συνέχεια: Brexit: Οι ευρωβουλευτές καθορίζουν τους όρους για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου )

Η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποίησε το μεσημέρι της 29ης Μαρτίου το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, κοινοποιώντας έτσι επίσημα την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ένωση. ΕΕ και Βρετανία έχουν πλέον δύο χρόνια για να διαπραγματευτούν το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας αποχώρησης. Επίσης, οι δύο πλευρές θα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν τις μελλοντικές εμπορικές τους σχέσεις.Περισσότερα για τη διαδικασία και τον ρόλο του ΕΚ στο άρθρο που ακολουθεί. (Διαβάστε τη συνέχεια: Γράφημα: Ενεργοποίηση του άρθρου 50 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ )

Ανοίγοντας την έκτακτη σύνοδο ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλιστές, Γερμανία) σημείωσε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που συγκλήθηκε ολομέλεια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ είναι επίσης ένα γεγονός πρωτοφανές. Καλωσόρισε θερμά το Λόρδο Χιλ και τον ευχαρίστησε για τη δουλειά του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την απόφασή του να παραιτηθεί αφού αγωνίστηκε για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Συζήτηση στο ΕΚ για το Brexit και τις συνέπειές του)

Αναφ.  : 20160701TST34439
 
 
Μοιραστείτε το
 
 
Κόκκινες γραμμές στις διαπραγματεύσεις για το Brexit
 

Η Βρετανία ξεκίνησε την επίσημη διαδικασία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσδιόρισε τα ζητήματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις.

 
Η αντίδραση του ΕΚ για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ
 

Οι σεισμικές δονήσεις από την απόφαση της Βρετανίας εξακολουθούν να είναι αισθητές καθώς οι ευρωβουλευτές ψάχνουν στα τυφλά τρόπο να συνεχίσουν και θέτουν όρια για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 
Δημοψήφισμα ΗΒ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά το αποτέλεσμα.
 

Το Κοινοβούλιο συνεδριάζει έκτακτα για να εκφράσει θυμό, λύπη, και από κάποια έδρανα, έκσταση. Σε ένα πράγμα συμφώνησαν όλοι: στην ανάγκη να προχωρήσουν.

 
Η Βρετανία ψηφίζει για να αποχωρήσει: Αντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
 

Οι αντιδράσεις των ηγετών ενός σοκαρισμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.