Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')
Top Story Icon
Κύρια Είδηση :

Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 - Το ΕΚ τιμά τις Νάντια Μουράντ και Αλίγια Χατζί Μπασάρ

Θεσμικά όργανα / Ανθρώπινα δικαιώματα 09-12-2016 - 18:27 / Τελευταία ενημέρωση: 15-12-2016 - 11:39
 
 

Η Νάντια Μουράντ και Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, Γιαζίντι απο το Ιράκ, θύματα σεξουαλικής δουλείας από το Ισλαμικό Κράτος και ακτιβίστριες, παρέλαβαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου 2016, το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελευθερία της σκέψης. Τα κορίτσια τιμήθηκαν ως αγωνίστριες κατά του Ισλαμικού κράτους και τις γενοκτονίας που έχει εξαπολύσει κατά των Γεζίντι. Όπως είπε η Μπασάρ στην τελετή, χιλιάδες κοπέλες παραμένουν σκλάβες του ΙΚ και «κάθε μέρα πεθαίνουν χίλιες φορές». (Διαβάστε τη συνέχεια: Το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 στις Νάντια Μουράντ και Λαμίγια Χατζι Μπασάρ)

Η απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016 στις δύο Γεζίντι από το Ιράκ, τη Νάντια Μουράντ και τη Λαμίγια Χατζι Μπασάρ, πραγματοποιείται την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, στην ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο. Τα δύο κορίτσια υπήρξαν θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους, επέζησαν και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το IΚ. Μάθετε περισσότερα για την ιστορία τους και τον αγώνα τους κατά του ΙΚ στο βίντεο που ετοιμάσαμε. (Διαβάστε τη συνέχεια: Τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ 2016 στη Νάντια Μουράντ και τη Λαμίγια Χατζι Μπασάρ)

Φέτος το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απονέμεται στη Nadia Murad και τη Lamiya Aji Bashar, θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους (IS), που επέζησαν και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το IS. Είναι δημόσιες υποστηρίκτριες της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του IS έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας. (Διαβάστε τη συνέχεια: Φωτογραφικό Ρεπορτάζ: Γεζίντι στα χέρια του Ισλαμικού κράτους)

Την Nadia Murad Basee Taha και την Lamiya Aji Bashar, τίμησε το ΕΚ με το Βραβείο Ζαχάρωφ, για την ελευθερία της σκέψης, με απόφαση του προέδρου Μάρτιν Σουλτς και των αρχηγών των πολιτικών ομάδων του ΕΚ, στις 27 Οκτωβρίου. Η τελετή απονομής του Βραβείου θα πραγματοποιηθεί στην ολομέλεια του ΕΚ, στο Στρασβούργο, στις 13 Δεκεμβρίου. (Διαβάστε τη συνέχεια: Στις Nadia Murad Basee Taha και Lamiya Aji Bashar, το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016 του ΕΚ)

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar και οι συνάδελφοι του, ο ηγέτης της Κριμαίας Mustafa Dzemilev και οι Γιαζίντι ακτιβίστριες Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar, είναι οι τελικοί υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016, μετά από ψηφοφορία των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης του ΕΚ. Το ή τα πρόσωπα που θα τιμηθούν θα επιλεγούν από τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ στις 27 Οκτωβρίου. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. (Διαβάστε τη συνέχεια: Βραβείο Ζαχάρωφ 2016: οι τελικοί υποψήφιοι )

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar και οι συνάδελφοι του, ο ηγέτης της Κριμαίας Mustafa Dzemilev, οι Γιαζίντι ακτιβίστριες Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar και ο ερευνητής Ilham Tohti, είναι οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016. Οι υποψήφιοι παρουσιάστηκαν από τα μέλη του ΕΚ, στις 6 Οκτωβρίου σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. (Διαβάστε τη συνέχεια: Βραβείο Ζαχάρωφ 2016: οι υποψηφιότητες)

Αναφ.  : 20161024TST48413
 
 
Μοιραστείτε το
 
 
 
 
Ακολουθήστε τη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το:
 

#SakharovPrize

 
 
Βραβείο Ζαχάρωφ 2016
 

Το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τιμά δύο γυναίκες της κοινότητας των Γεζίντι, θύματα της βαρβαρότητας του Ισλαμικού Κράτους, την Νάντια Μουράντ και την Λάμια Ατζί Μπασάρ

 
Nadia Murad και Lamiya Aji Bashar, υποψήφιες για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016