Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')
Top story icon
Κύρια Είδηση :

Ο Αντόνιο Ταγιάνι πρόεδρος του ΕΚ - Εκλογές στο ΕΚ

Θεσμικά όργανα / Κανονισμός του ΕΚ 18-01-2017 - 16:31 / Τελευταία ενημέρωση: 20-01-2017 - 12:05
 
 

Ο Αντόνιο Ταγιάνι είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Ταγιάνι, Ιταλός και μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξελέγη στις 17 Ιανουαρίου 2017 στη θέση του Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δεν επεδίωξε να ανανεώσει τη θητεία του που έληγε την ίδια ημέρα. Στην τέταρτη και τελευταία ψηφοφορία για τη θέση έλαβε 351 ψήφους έναντι 282 του κύριου αντιπάλου του, επίσης Ιταλού υποψηφίου των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα. Η θητεία του λήγει το 2019, έτος των επόμενων ευρωεκλογών. (Διαβάστε τη συνέχεια: «Εκπρόσωπος όλου του Κοινοβουλίου»: Ο Αντόνιο Ταγιάνι νέος πρόεδρος του ΕΚ)

Οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν στις 17 Ιανουαρίου το νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ μια ημέρα αργότερα επέλεξαν τους 14 αντιπροέδρους και τους πέντε κοσμήτορες για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Πληροφορίες για το «ποιος είναι ποιος» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο γράφημα που ετοιμάσαμε. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ποιος είναι ποιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)

Σε συνέχεια της εκλογής του νέου Προέδρου του ΕΚ την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν σήμερα τους 14 Αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου. Οι υποψήφιοι έπρεπε να συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων προκειμένου να εκλεγούν. Οι Αντιπρόεδροι προέρχονται από έξι πολιτικές ομάδες του ΕΚ και μεταξύ τους είναι και ο Έλληνας ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρ.Ενωτ.Αριστερά). Το ΕΚ εξέλεξε το απόγευμα και τους 5 Κοσμήτορές του. (Διαβάστε τη συνέχεια: Προεδρικές εκλογές του ΕΚ: εκλέχθηκαν οι 14 Αντιπρόεδροι και οι 5 Κοσμήτορες)

Ο Antonio Tajani (ΕΛΚ, Ιταλία) κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του ΕΚ με 351 ψήφους στον τέταρτο και τελευταίο γύρο αναμέτρησης με τον Gianni Pittella (Σοσιαλιστές, Ιταλία) ο οποίος συγκέντρωσε 282 ψήφους. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ο Antonio Tajani ο νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου )

Μετά τέσσερις γύρους ψηφοφορίας, ο Αντόνιο Ταγιάνι εξελέγη πρόεδρος του ΕΚ αργά το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου 2017. Στο βίντεό μας η ημέρα όπως εκτυλίχθηκε απο τις ομιλίες των υποψηφίων μέχρι την τελική επικράτηση του Ιταλού ευρωβουλευτή. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ημέρα εκλογών στο Κοινοβούλιο)

Αναφ.  : 20170117TST58587
 
 
Μοιραστείτε το
 
 
Ο Αντόνιο Ταγιάνι νέος πρόεδρος του ΕΚ
 

Η ημέρα των εκλογών στο ΕΚ: βίντεο για την ψηφοφορία

 
 
 
Βίντεο: τι κάνει ο πρόεδρος του ΕΚ
 

Find out how one becomes President, what are the President's responsibilities and how does this relate to your vote at EU elections

 
Το Γραφείο του ΕΚ
 

Στις εκλογές αυτές αναδείχθηκαν επίσης οι 14 αντιπρόεδροι και 5 κοσμήτορες του ΕΚ που, μαζί με τον πρόεδρο, συγκροτούν το Γραφείο του ΕΚοινοβουλίου