Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 
Жена поставя обелка от банан в отделен кощ за органични отпадъци ©AP Images/European Union-EP  

Парламентарната комисия по околна среда гласува на 24 януари по пакет от законодателни предложения на Европейската комисия, които формулират амбициозни цели до 2030 г. за рециклиране и повторно използване на продукти. Четирите директиви са сред приоритетите в работата на ЕС за 2017 г., като гласуването във вторник ще определи позицията на Парламента в предстоящите преговори със Съвета и Комисията. (Продължение: Отпадъци: европейски правила за повече рециклиране и по-малко сметища )

 

След СЕТА: кои са другите търговски споразумения пред ЕС

Други Външна/международна търговия23-01-2017 - 15:16
Инфографика: Търговски споразумения на ЕС със тсрани по света - попдисани и в сила  

Комисията по международна търговия на ЕП гласува на 24 януари позицията си относно Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) с Канада. То обаче далеч не е единственото, по което Европа работи в момента - различни договори са в процес на изготвяне със страни по целия свят, като всички те се нуждаят от одобрението на Европейския парламент, за да влязат в сила. Прочетете на какъв етап са преговорите с отделните страни и какъв е смисълът от споразуменията. (Продължение: След СЕТА: кои са другите търговски споразумения пред ЕС )

 
ЕП в Брюксел  

Комисията по международна търговия гласува тази седмица позицията си относно търговското споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА. Депутатите от комисията по околна среда ще се произнесат по серия от мерки за насърчаване на рециклирането на отпадъци и повторното използване на продукти, а комисията по вътрешен пазар гласува нови правила за по-безопасни и по-чисти коли. Научете повече за тези и други теми в дневния ред на Парламента. (Продължение: Темите в ЕП тази седмица: СЕТА, намаляване на отпадъците, емисии от коли )

 

Какво се случи на изтеклата сесия: избори в ЕП, социални права, помощ на бежанци

Пленарна сесия Институции / Правосъдие и вътрешни работи / Икономически и парични въпроси / Социална политика20-01-2017 - 11:00
 

Тази седмица в Страсбург депутатите избраха Антонио Таяни за председател на Парламента за втората половина на мандата 2014-2019 г. и определиха имената на новите заместник-председатели и квестори. Освен това те призоваха за укрепване на защитата на правата на работещите и нуждаещите се и подчертаха нуждата от спешна помощ за бежанците в Европа за преживяване на зимата. Прочетете за тези и други теми в нашия преглед на събитията от пленарната сесия през януари. (Продължение: Какво се случи на изтеклата сесия: избори в ЕП, социални права, помощ на бежанци )

 

Кой кой е: водещите лица в Парламента

Пленарна сесия Институции / Правилник за дейността на ЕП19-01-2017 - 15:00
Инфографика: Водещите лица в Европейския парламент  

На 17 януари депутатите в Европейския парламент избраха Антонио Таяни (Италия) за свой председател, а ден по-късно определиха имената на 14-те заместник-председатели и петимата квестори на институцията. Сред квесторите е и българският депутат Андрей Ковачев (ЕНП). Разгледайте нашата инфографика, за да научите кои други депутати заеха ключови постове в ЕП. (Продължение: Кой кой е: водещите лица в Парламента )

 

Новоизбраният председател на Европейския парламент Антонио Таяни изрази солидарността на Европейския парламент с жертвите и техните семейства след последните земетресения в Италия и лавината, която вчера затрупа хотел. (Продължение: Изявление на председателя на ЕП Таяни относно последните земетресения в Италия )

 
Мария Жоау Родригеш  

Хора, работещи по договори с цифрови платформи като Uber, трябва да се ползват от закрилата на закона относно техните условия на труд, настоява доклад на Европейския парламент за социалните права в ЕС, приет на 19 януари. Авторката на доклада Мария Жоау Родригеш (С&Д, Португалия) е убедена, че са нужни промени, които да приспособят социалния модел в Европа към съвременните предизвикателства и да направят защитата на социалните права още по-важна част от европейския проект. (Продължение: По-социална Европа: „Време е да променим разбирането си за европейския проект“ )

 

European Social Rights: workers’ protection needs to be extended to new jobs

Plenary Session Employment policy19-01-2017 - 13:35

All workers should have their basic rights guaranteed, whatever their form of employment and contract, said MEPs approving their recommendations on Thursday for the forthcoming proposal on the “European Pillar of Social Rights”. (Read more: European Social Rights: workers’ protection needs to be extended to new jobs )

 

Евродепутатите отхвърлят черния списък на ЕК на трети страни за пране пари

Пленарна сесия Правосъдие и вътрешни работи / Икономически и парични въпроси19-01-2017 - 13:17

Евродепутатите гласуваха за връщане на ЕК на списъка на страни, които се считат за високорискови за изпиране на пари и финансиране на тероризма. Преди гласуването на резолюцията в четвъртък, евродепутатите отбелязаха, че списъкът е твърде ограничен и трябва да се разшири, като например да включва територии, в които данъчните престъпления са улеснени. (Продължение: Евродепутатите отхвърлят черния списък на ЕК на трети страни за пране пари )

 

След избора на председател, заместник-председатели и квестори, в четвъртък Европейският парламент гласува за назначаване на членове на своите 22 постоянни комисии. (Продължение: Състав на комисиите след междинните избори в Европейския парламент )