Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Plenáris vita: Hollande és Merkel felszólal az EP-ben

Plenáris ülés Intézmények02-10-2015 - 16:51
Next week in plenary: Chancellor Merkel and President Hollande to address MEPs  

François Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár is felszólal a Parlament plenáris ülésén október 7-én Strasbourgban. 1989 óta ez az első eset, hogy a két ország vezetője közösen tart beszédet. Legutóbb Mitterrand elnök és Kohl kancellár vitázott az EP-képviselőkkel a hidegháború végéről. Merkel és Hollande érinteni fogja a migráció és a görög válság kérdését is. A vitát élőben lehet követni honlapunkon. (Tovább: Plenáris vita: Hollande és Merkel felszólal az EP-ben )

 

A német újraegyesítés 25. évfordulója: mi volt a Parlament szerepe?

Egyéb Európa jövője/Európai integráció / Intézmények02-10-2015 - 14:29
Illustration photo of the German reunification ©AP Images/European Parliament  

A berlini fal 1989-es leomlását követően Európa számára egyértelmű volt a következő lépés: Németország újraegyesítése. Az Európai Parlament különbizottságot állított fel, amely az NSZK és az NDK újraegyesítésének módjával és következményeivel foglalkozott. „Ez tulajdonképpen az EU egyfajta nem hivatalos bővítése volt" - véli Elmar Brok (néppárti, német), a külügyi szakbizottság elnöke. Ő és három, az NDK csatlakozásán dolgozó EP-képviselő osztotta meg velünk emlékeit a történelmi eseményről. (Tovább: A német újraegyesítés 25. évfordulója: mi volt a Parlament szerepe? )

 

Fotópályázat: szavazz a kedvencedre és segíts kiválasztani a nyertest

Egyéb Intézmények / Bevándorlás01-10-2015 - 16:51
September guest photographer contest topic: "Demography and migration" winner is  Éva Szabó with the photo "Cím nélkül" (without title) © Éva Szabó/ cím nélkül  

Az Európai Parlament 2015-ös fotópályázata a végéhez közeledik. Idén a fejlesztés és nemzetközi segélyezés európai éve alkalmából szeptemberig különböző, a fejlesztéspolitikához kapcsolódó téma kapcsán vártuk a fotókat. A legjobb tíz pályamű közül a zsűri választja ki az egyik győztest, a másikat pedig közönségszavazás alapján díjazzuk. A nyertes képek beküldői Strasbourgban, az EP novemberi plenáris ülésén készíthetnek majd képsorozatot. (Tovább: Fotópályázat: szavazz a kedvencedre és segíts kiválasztani a nyertest )

 

Grammatikakis: Újra felmerült a kérdés, hogy van-e élet a Földön kívül

Egyéb Kutatás és fejlesztés30-09-2015 - 18:14
MEP Grammatikakis on Mars exploration  

Az emberiség egyik legnagyobb kérdése kétségkívül az, hogy létezik-e élet a Földön kívül. Hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA bejelentette, hogy folyékony vizet talált a Mars felszínén, amely számos újabb kérdést vet fel. George Grammatikakis (szocialista, görög) EP-képviselőt, asztrofizikust kérdeztük arról, mi a jelentősége a felfedezésnek és mit jelent ez ránk nézve. (Tovább: Grammatikakis: Újra felmerült a kérdés, hogy van-e élet a Földön kívül )

 

The civil liberties committee will debate the current situation at the borders inside the Schengen area in the wake of the temporary reimposition of border controls by some member states with Commission representatives on Thursday morning. The Commission is required to monitor the situation closely and keep Parliament and the Council fully informed under the Schengen Borders Code. (Read more: Civil liberties committee to debate situation at Schengen internal borders )

 

Szaharov-díj 2015: a jelöltek

Egyéb Emberi jogok29-09-2015 - 18:07
Sakharov Prize 2014: Meet the nominees  

Az Európai Parlament Szaharov-díjának hat idei jelöltjét ismertették szeptember 28-án, hétfőn a külügyi és a fejlesztési szakbizottság, valamint az emberi jogi albizottság együttes ülésén. A gondolat- és véleményszabadságért folytatott küzdelem elismeréseként járó díj jelöltjeit szeptember 10-én jelentette be az EP, a nyertest októberben választják ki. (Tovább: Szaharov-díj 2015: a jelöltek )

 

Council cuts in EU 2016 budget funding for refugees and agencies dealing with migrants were reversed by Budgets Committee MEPs in votes on Monday and Tuesday. MEPs also added funding for youth employment programmes, the Erasmus + student mobility programme and for research, transport and energy networks. (Read more: EP adds funds for migration, jobs, youth to draft EU budget 2016 )

 

Germany, Belgium and Italy should get over €14.6 million in EU aid to help more than 7,300 workers made redundant by three firms get back on to the job market, following a vote by the budgets committee on Tuesday. The European Globalisation Adjustment Fund (EGF) aid still needs to be approved by Parliament as a whole and by the Council of the EU. (Read more: Budget MEPs approve EU aid for redundant workers in Germany, Belgium and Italy )

 
Debate with Deputy Speaker of Saudi Arabia’s Consultative Assembly, Mohammed bin Amin Al-Jefri, in AFET  

Szaúd-Arábia konzultatív tanácsának (Madzslisz as-Súra) alelnöke Mohammed bin Amin Al-Jefri látogatott a Parlamentbe hétfőn, hogy a külügyi szakbizottságban régiója helyzetéről vitázzon az EP-képviselőkkel. Az eszmecserén az EU és Szaúd-Arábia közötti együttműködés és a menekültválság is szóba került. Az alelnök szerint a szíriai menekültek befogadása az EU emberi jogok iránti tiszteletét mutatja. (Tovább: A szaúdi konzultatív tanács alelnöke, Mohammed bin Amin Al-Jefri az EP-ben )

 

Ezen a héten az EP-ben: uniós költségvetés, Szaharov-díj

Egyéb Intézmények28-09-2015 - 13:43
EP this week  

A héten a Parlamentben a költségvetési szakbizottság tagjai szavaznak a jövő évi büdzsé módosító javaslatairól. Hivatalosan is bemutatják a Szaharov-díj idei jelöltjeit. A frakciók készülnek az október 5. és 8. közötti strasbourgi plenáris ülésre. (Tovább: Ezen a héten az EP-ben: uniós költségvetés, Szaharov-díj )