Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Uniós stratégia az alkoholfogyasztás visszaszorításáért

Plenáris ülés Közegészségügy27-04-2015 - 16:28
 

Miszter Alkohol öl, butít és nyomorba dönt. Ráadásul kalóriadús, amiről sokan nem is tudnak. Az alkoholfogyasztással összefüggő problémák költségei 2010-ben 158 milliárd eurót tettek ki az EU-ban. Az EP április 27-én vitázik, április 29-én pedig szavaz arról az állásfoglalásról, amely egyebek közt kötelezővé tenné a kalóriatartalom feltüntetését az alkoholos italok címkéin. A vitát és szavazást élőben közvetítjük honlapunkon, infografikánkból pedig kiderül, hol mennyi alkohol fogy az EU-ban. (Tovább: Uniós stratégia az alkoholfogyasztás visszaszorításáért )

 
Interview with Olga Sehnalová  

Életet menthet az eCall automatikus segélyhívó olyan közúti balesetek esetén, amikor az autók utasai nem tudják értesíteni a mentőket. Az EP plenárisa április 27-én vitázik, egy nappal később pedig szavaz az automatikus segélyhívók használatáról. A vitát és a szavazást honlapunkon is élőben lehet követni. Március közepén, a szakbizottsági szavazás után Olga Sehnalóva szocialista, cseh képviselőt kérdeztük arról, hogy miért van szükség egy ilyen rendszerre és az hogyan segíthet az autósoknak. (Tovább: eCall: automatikus autós segélyhívó riasztja a mentőszolgálatokat baleset esetén )

 

Banglades: helyzetkép két évvel a Rana Plaza textilgyár tragédiája után

Plenáris ülés Küldöttségek24-04-2015 - 16:25
Interview with MEP Jean Lambert  

Két évvel ezelőtt, április 24-én dőlt össze a Rana Plaza ruhagyár Bangladesben. A tragédiának 1100 áldozata volt. Banglades a második legnagyobb textilexportőr a világon, a kivitel 60%-a az EU-ba érkezik. Április 29-én az EP szavaz arról az állásfoglalásról, amely a bangladesi ruhagyárakban uralkodó állapotokat értékeli. A szavazás előtt Jean Lambertet (zöldpárti, brit), a dél-ázsiai térséggel való kapcsolatokért felelős küldöttség vezetőjét kérdeztük. (Tovább: Banglades: helyzetkép két évvel a Rana Plaza textilgyár tragédiája után )

 
EP President Martin Schulz press conference at the special European Council on migratory pressure in the Mediterranean © European Union 2015  

Európának humánus és megvalósítható közös menekültügyi és bevándorlási politikát kell kidolgoznia, figyelmeztette az uniós vezetőket Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke az április 23-i rendkívüli brüsszeli uniós csúcson, amelynek fő témája a bevándorlási politika volt. Az elmúlt héten több száz bevándorló fulladt a Földközi-tengerbe, miközben Európa partjait felé hajóztak. „A legfontosabb cél, hogy megmentsük az embereket a tengeren” – mondta Schulz. (Tovább: Martin Schulz: „Ha nincs bevándorlási politika, temető lesz a Földközi-tenger” )

 

Szervkereskedelem: az EU is érintett a problémában

Egyéb Emberi jogok23-04-2015 - 15:26
The first cut of a kidney transplant operation ©BELGA_EYEVINE_C.Stennett  

Sokkal nagyobb a kereslet az emberi szervek iránt, mint amekkora a kínálat, aminek az eredménye a szervkereskedelemmel foglalkozó illegális hálózat kiépülése. A környezetvédelmi és közegészségügyi, valamint az emberi jogi szakbizottságok április 21-én a kínai szervkereskedelem kapcsán vitatták meg a témát egy szemináriumon. Bár a probléma leginkább Kínában tapasztalható, a világ többi része is érintett ilyen típusú bűntényekben – mondta Miroslav Mikolášik EP-képviselő. (Tovább: Szervkereskedelem: az EU is érintett a problémában )

 

Parliament, Council start negotiations on investment fund

BUDG ECON Budget / Economic and monetary affairs23-04-2015 - 14:01

Negotiators of the European Parliament and the Council opened negotiations on the European Fund for Strategic Investments (EFSI) on Wednesday. (Read more: Parliament, Council start negotiations on investment fund )

 

Carbon monoxide can kill, so gas ovens should be professionally installed and maintained. But oven gloves need not be subject to EU safety rules unless they are labelled “protective”, said Internal Market Committee MEPs voting on draft EU rules on Thursday. (Read more: Gas ovens need EU safety rules, but oven gloves do not, say MEPs )

 

Mady Delvaux: a robotok forradalmat hoznak

Egyéb Kutatás és fejlesztés23-04-2015 - 12:45
Interview with MEP Mady Delvaux  

„A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen." Asimov törvényei még a sci-fi világára vonatkoztak, de a robotika ma már egy tudományág, amely egyre inkább része a mindennapjainknak. A drónok és intelligens autók korában az EP jogi szakbizottsága úgy döntött, létrehoz egy, a robotika jogi szabályozásáért felelős munkacsoportot. Mady Delvaux szocialista, luxemburgi jelentéstevőt kérdeztük a témáról. (Tovább: Mady Delvaux: a robotok forradalmat hoznak )

 

Better law-making with Frans Timmermans

Others Institutions22-04-2015 - 17:56

Annual and multi-annual programming and the revision of the 2003 Inter-institutional agreement on "Better Law making", which aims to simplify and improve the regulatory environment, will be discussed by the Conference of Presidents (EP President and political group leaders) and Commission Vice-President Frans Timmermans on Thursday at around 11.00. (Read more: Better law-making with Frans Timmermans )

 

Development MEPs urge EU countries to stick to foreign aid commitments

DEVE Development and cooperation20-04-2015 - 18:48

Development MEPs urged EU member countries to respect their Official Development Assistance (ODA) target of 0.7% of national income and to set timetables for reaching it by 2020. It also highlighted the need to mobilise domestic resources efficiently in developing countries and stressed the importance of private-sector contributions in a resolution on financing development adopted on Monday. (Read more: Development MEPs urge EU countries to stick to foreign aid commitments )