Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Nyhetsrummet

Pressmeddelanden

 
 
 
 

EU:s framtid: Europaparlamentet stakar ut sin vision

Övrigt Europas framtid/Europeisk integration / Institutioner24-02-2017 - 15:12
 

Fyller EU sin funktion i sin nuvarande form? Utan brist på utmaningar, granskar Europaparlamentet hur den Europeiska unionen kan förbättras. Den 16 februari godkände parlamentet tre betänkanden som stakar ut hur de anser att EU kan reformeras för att bättre kunna agera, för att återupprätta människors förtroende och för att göra ekonomin mer motståndskraftig för framtida kriser och andra utmaningar. (Läs mer: EU:s framtid: Europaparlamentet stakar ut sin vision )

 

Israel-Palestina: Tvåstatslösningen vid ett kritiskt vägskäl

Övrigt Yttre förbindelser24-02-2017 - 12:58
Maale Adumim-bosättningen på Västbanken©AP Images/European Union-EP  

Enligt ledamöter i parlamentets Palestina-delegation befinner sig nu tvåstatslösningen vid ett kritiskt vägskäl. De anser att EU och dess medlemsländer måste erkänna den palestinska staten. Under ledning av delegationsordföranden Neoklis Sylikiotis, besökte fem ledamöter Jerusalem och Västbanken den 20-24 februari. Under en debatt i kammaren den 14 februari diskuterade ledamöter den israeliska regeringens beslut nyligen att retroaktivt legalisera olagligt byggda bosättningar på palestinsk mark. (Läs mer: Israel-Palestina: Tvåstatslösningen vid ett kritiskt vägskäl )

 

Parlamentet vill se fler naturliga bekämpningsmedel

Plenarsammanträde Jordbruk / Miljö23-02-2017 - 18:08
 

Även om de är snabba och effektiva för att få plantor att växa, så innebär kemiska bekämpningsmedel potentiella risker för människors hälsa och för miljön. Ungefär 45 procent av alla livsmedel som vi konsumerar innehåller rester av bekämpningsmedel (1,6 procent över de tillåtna värdena), enligt EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet. Europaparlamentet vill uppmuntra användning av mer naturliga bekämpningsmedel, och snabba på godkännandeprocessen. Se vår video för mer information. (Läs mer: Parlamentet vill se fler naturliga bekämpningsmedel )

 

Pabriks: ”Ceta är viktigt för Europa, både geopolitiskt och ekonomiskt”

Övrigt Handel med tredje land20-02-2017 - 18:24
Artis Pabriks  

Det viktiga handelsavtalet mellan EU och Kanada, Ceta, nådde en kritisk milstolpe den 15 februari. Att avtalet, som tar bort mer 99 procent av tullarna mellan parterna, godkändes av Europaparlamentet innebär att det provisoriskt kan träda ikraft så snart som i april. Efter den historiska omröstningen konstaterade den föredragande ledamoten Artis Pabriks (EPP, Lettland) att avtalet sätter en ”gyllene standard för framtida handelsavtal”. (Läs mer: Pabriks: ”Ceta är viktigt för Europa, både geopolitiskt och ekonomiskt” )

 

Testa vår vinterfrågesport om europeiska huvudstäder

Övrigt Kultur20-02-2017 - 16:02
 

Hur väl kan du ditt Europa? Så här i sportlovstider, varför inte testa vår vinterfrågesport om de europeiska huvudstäderna? Hur många lyckas du känna igen? (Läs mer: Testa vår vinterfrågesport om europeiska huvudstäder )

 

Tio lärdomar: Handelsavtalet med Kanada, Trudeau och Van der Bellen

Plenarsammanträde Institutioner / Handel med tredje land / Yttre förbindelser / Ekonomiska och monetära frågor17-02-2017 - 13:26
 

Europaparlamentet godkände handelsavtalet med Kanada (Ceta) och dagen efter besökte den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau, och talade i kammaren om hur avtalet inte bara handlar om handel och vinster utan om att förbättra människors liv. Tidigare under veckan framträdde även Österrikes nyvalde president Alexander Van der Bellen, dessutom röstade ledamöter om nya anti-terroråtgärder och sade sin mening om EU:s framtida institutionella struktur. (Läs mer: Tio lärdomar: Handelsavtalet med Kanada, Trudeau och Van der Bellen )

 

Robotar och artificiell intelligens: nya ansvarsregler

Plenarsammanträde Industri16-02-2017 - 13:44
Child playing with robot  

EU-omfattande regler behövs för det snabbväxande området robotar, till exempel för att stärka etiska normer eller inrätta skadeståndsansvar för olyckor som involverar förarlösa fordon. Det slår ledamöterna fast i en resolution som kammaren antog på torsdagen. (Läs mer: Robotar och artificiell intelligens: nya ansvarsregler )

 

Ny antiterrorlag för att stoppa ”utländska stridande”

Plenarsammanträde Rättsliga och inrikes frågor16-02-2017 - 13:39

En ny antiterrorlag som kriminaliserar förberedelser av terroristhandlingar antogs av parlamentet på torsdagen. Den är ett steg i arbetet med att bekämpa de ökande hoten från ”utländska stridande” som reser till och från konfliktzoner och så kallade ”ensamvargar” som planerar enskilda terrorattacker. (Läs mer: Ny antiterrorlag för att stoppa ”utländska stridande” )

 

Kanadas premiärminister Justin Trudeau: Handeln måste gagna människor

Plenarsammanträde Yttre förbindelser16-02-2017 - 12:59
Trudeau i kammaren  

“Ceta handlar inte bara om handel, importer och exporter, eller vinster. Det syftar till att förbättra människors liv”, sade Kanadas premiärminister Justin Trudeau när han talade inför ledamöter på torsdagen, den 16 februari, i Strasbourg. Han höll sitt framförande dagen efter att kammaren godkände handelsavtalet mellan EU och Kanada (Ceta). Trudeau är den första kanadensiske premiärministern som talar i Europaparlamentet. (Läs mer: Kanadas premiärminister Justin Trudeau: Handeln måste gagna människor )

 

Kammaren slår fast parlamentets vision för EU:s framtid

Plenarsammanträde Europas framtid/Europeisk integration / Institutioner16-02-2017 - 12:50

Om EU ska stärka sin förmåga att agera mer effektivt, återfå medborgarnas förtroende, och göra eurozonen mer motståndskraftig mot chocker utifrån så behöver Lissabonfördraget utnyttjas fullt ut. För att sedan gå längre behöver unionen också reformeras mer på djupet. Detta var huvudbudskapet i tre resolutioner som utforskar EU:s framtid som parlamentet antog på torsdagen. (Läs mer: Kammaren slår fast parlamentets vision för EU:s framtid )