Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Sexual abuse and exploitation of children: committee hearing

LIBE Police cooperation25-04-2017 - 11:17

MEPs will look at how EU rules to prevent sexual abuse and exploitation of children have been implemented by EU countries in a committee hearing on Tuesday afternoon. (Read more: Sexual abuse and exploitation of children: committee hearing )

 

EU plan to tackle root causes of migration should focus on the poor, MEPs say

AFET BUDG DEVE Development and cooperation / External relations / Budget24-04-2017 - 18:48

An EU scheme to mobilise €44 billion in private sector investment in Africa and the EU’s neighbourhood should focus on the poor, said committee MEPs on Monday. (Read more: EU plan to tackle root causes of migration should focus on the poor, MEPs say )

 
 

Poslanci bodo ta teden na dvodnevnem plenarnem zasedanju v Bruslju gostili vodjo evropske diplomacije Federico Mogherini; z njo bodo razpravljali o nedavnem referendumu v Turčiji, na katerem so volivci glasovali za povečanje pooblastil turškemu predsedniku Erdoganu. Zasedali bodo tudi odbori Parlamenta: poslanci bodo glasovali o omejevanju geoblokiranja, zaščiti mladostnikov na spletu in ustanoviti sklada za vzdržni razvoj, s katerim se želijo lotiti vzrokov priseljevanja. (Preberite več: Ta teden v Parlamentu: Turčija, avdiovizualne storitve, priseljevanje )

 

Leto 2018 naj bo Evropsko leto kulturne dediščine, menijo poslanci

Plenarno zasedanje Institucije21-04-2017 - 15:34
 

Poslanci bodo 27. aprila na plenarnem zasedanju glasovali o predlogu, ki bi leto 2018 razglasil za evropsko leto kulturne dediščine. »Pozornost javnosti želimo znova usmeriti na kulturno dediščino. Tako lahko odkrijemo tisto, kar nas dela Evropejce,« je prepričana poročevalka o tem predlogu, romunska poslanka Mircea Diaconu (ALDE). Od dejavnosti, povezanih s kulturno dediščino, je v EU odvisnih 7,8 milijona delovnih mest, še poudarja Parlament. (Preberite več: Leto 2018 naj bo Evropsko leto kulturne dediščine, menijo poslanci )

 
 

Predsednik Parlamenta Antonio Tajani se je 20. aprila v Londonu srečal z britansko premierko Thereso May. Glavna tema pogovora so bila pogajanja o izstopu Združenega kraljestva iz EU. »Državljani si zaslužijo gotovost v zvezi s svojo prihodnostjo po Brexitu,« je poudaril Tajani in dodal, da je prva prednostna naloga Parlamenta zaščititi njihove pravice. Parlament je svoje pogoje za soglasje k sporazumu o izstopu zapisal v resolucijo, ki so jo poslanci sprejeli 5. aprila. (Preberite več: Tajani v Londonu: prva prioriteta EP je močna zaščita interesov državljanov )

 

Bolje zaščitene meje, varovanje okolja: napredek pri prioritetah za leto 2017

Ostalo Institucije / Priseljevanje / Pravosodje in notranje zadeve / Energija / Okolje19-04-2017 - 17:56
Legislative priorities illustration_  

Evropska unija si je za to leto zadala uresničitev zakonodajnih prednostnih nalog na tistih področjih, kjer lahko najbolj izboljša življenje državljanov. V štirih mesecih letošnjega leta so poslanci že sprejeli evropsko zakonodajo, ki izboljšuje varnost evropskih meja, zaostruje ukrepe proti terorizmu ter državam članicam nalaga zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov in bolj učinkovito ravnanje z odpadki. (Preberite več: Bolje zaščitene meje, varovanje okolja: napredek pri prioritetah za leto 2017 )

 

Proposals for cutting food waste

ENVI Food safety11-04-2017 - 14:54

Environment MEPs put forward a number of possible measures to cut the EU 88 million tonnes per year food waste by half by 2030 on Tuesday. MEPs called on the European Commission to lift existing restrictions on food donations and stressed a solution is needed for the confusion created for many consumers by the “best before” and “use by” labelling. (Read more: Proposals for cutting food waste )

 

Migration: MEPs to debate EU return policies

LIBE Immigration10-04-2017 - 18:14

Recent proposals to expedite the return of migrants who are not entitled to refugee status will be debated in the Civil Liberties Committee on Tuesday morning. (Read more: Migration: MEPs to debate EU return policies )

 

Predpogoji za sklenitev sporazuma o izstopu Velike Britanije iz EU

Plenarno zasedanje Institucije07-04-2017 - 09:48
 

Evropski poslanci so v sredo z veliko večino (516 glasov za, 133 proti z 50 vzdržanih glasov) sprejeli resolucijo, ki opredeljuje ključna načela in pogoje Parlamenta za njegovo končno odobritev sporazuma o izstopu Velike Britanije iz EU, s katerim morajo poslanci soglašati, da bo lahko stopil v veljavo. (Preberite več: Predpogoji za sklenitev sporazuma o izstopu Velike Britanije iz EU )

 

Izpusti iz avtomobilov: poslanci za strožji nadzor nad preizkusi

Plenarno zasedanje Okolje06-04-2017 - 17:02
 

Večina držav EU in Evropska komisija niso uspele ustaviti goljufanja preizkusov za izpuste plinov iz avtomobilov s strani proizvajalcev. Tako piše v poročilu preiskovalnega odbora za izpuste, ki so ga 4. aprila potrdili poslanci. V njem Parlament zahteva bolj realistične preizkuse za izpuste in strožji nadzor nad njimi; tako bi preprečili goljufije, ki so se jih lotevali proizvajalci avtomobilov na čelu z nemškim Volkswagnom. (Preberite več: Izpusti iz avtomobilov: poslanci za strožji nadzor nad preizkusi )