Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Civil Liberties MEPs voted on Monday for stronger protection and a shorter retention period for data stored in the new EU entry/exit system, which is designed to modernise and step up checks on non-EU nationals travelling to the European Union. (Read more: EU borders: Civil Liberties MEPs vote to step up checks and data protection )

 

Fundamental rights in Hungary discussed in Civil Liberties Committee

LIBE Fundamental rights27-02-2017 - 18:32

Civil Liberties Committee MEPs discussed the fundamental rights situation in Hungary with Justice Minister László Trócsányi and civil society representatives on Monday afternoon. (Read more: Fundamental rights in Hungary discussed in Civil Liberties Committee )

 
Fensterfront des Europaparlaments in Brüssel  

Poslanci bodo v četrtek glasovali o zakonodaji, katere cilj je Evropejcem olajšati dostop do zdravil. V sredo bo potekala razprava o pravicah državljanov EU, ki živijo v Veliki Britaniji, dan kasneje pa bo Parlament predvidoma pozval Evropsko komisijo, naj ponovno predlaga uvedbo vizumov za državljane ZDA. V sredo in četrtek bo v Bruslju plenarno zasedanje Parlamenta. (Preberite več: Ta teden v Parlamentu: dostop do zdravil, vizumi in škandal z izpusti )

 

Prihodnost EU: poslanci izoblikovali svojo vizijo Evrope

Ostalo Prihodnost unije/Evropska integracija / Institucije24-02-2017 - 09:59
 

Se je Evropska unija sposobna soočiti s prihodnjimi izzivi? So za to potrebne reforme delovanja unije, morda celo nove pogodbe? To so vprašanja, s katerimi so se 16. februarja na plenarnem zasedanju ukvarjali poslanci. Sprejeli so tri poročila: o kar najbolj učinkovitem izvajanju ukrepov, ki jih omogoča Lizbonska pogodba o EU, o spremembah pogodb, ki urejajo delovanje unije, in o krepitvi območja evra. (Preberite več: Prihodnost EU: poslanci izoblikovali svojo vizijo Evrope )

 
Maale Adumim Settlement Israel ©AP Images/European Union-EP  

EU in njene države članice bi morale priznati Palestino kot državo: to je mnenje članov delegacije Parlamenta za odnose s Palestino, ki so med 20. in 24. februarjem obiskali Jeruzalem in okupirana palestinska ozemlja na Zahodnem bregu. Delegacijo je vodil ciprski poslanec Neoklis Sylikiotis (GUE/NGL). Poslanci so sicer 14. februarja govorili o odločitvi izraelske vlade, da legalizira nezakonito zgrajene naselbine na palestinski zemlji. To ogroža t.i. rešitev dveh držav, so opozorili. (Preberite več: Judovske naselbine na Zahodnem bregu ogrožajo nastanek palestinske države )

 

Pesticidi: poslanci želijo hitrejšo izdajo dovoljenj za manj tvegane produkte

Plenarno zasedanje Kmetijstvo / Okolje22-02-2017 - 09:00
 

»Uporabljamo preveč navadnih pesticidov, ki so kemični in večinoma nevarni; njihov cilj je pobiti žive organizme, pri tem pa škodijo tudi našemu zdravju,« opozarja Pavel Poc (S&D, Češka). Poslanec je eden izmed avtorjev resolucije, v kateri Parlament Evropsko komisijo poziva, naj pospeši izdajo dovoljenj za zdravju manj nevarne pesticide. Gre za snovi, ki vsebujejo viruse, bakterije in zajedalce, pojasnjuje drugi avtor resolucije, italijanski poslanec Herbert Dorfmann (ELS). (Preberite več: Pesticidi: poslanci želijo hitrejšo izdajo dovoljenj za manj tvegane produkte )

 

CETA: “Sporazum za Evropo pomemben tako geopolitično kot ekonomsko.”

Ostalo Zunanja/mednarodna trgovina20-02-2017 - 17:07
Interview with Artis Pabriks, rapporteur on CETA  

Poslanci so 15. februarja prižgali zeleno luč gospodarskemu sporazumu med EU in Kanado, CETA. Ta bo ukinil 99 odstotkov carinskih dajatev na blago in storitve na obeh straneh Atlantika. »Evropa brez svobodne in poštene trgovine ter sodelovanja z ostalimi globalnimi igralci ne more preživeti,« je v pogovoru po odločitvi Parlamenta dejal poročevalec Artis Pabriks (ELS, Latvija). Po njegovem mnenju je CETA zlati standard za prihodnje trgovinske dogovore. (Preberite več: CETA: “Sporazum za Evropo pomemben tako geopolitično kot ekonomsko.” )

 

Zimski kviz: poznaš evropske prestolnice?

Ostalo Kultura20-02-2017 - 14:33
 

Kako dobro poznate Evropo? Zdaj imate priložnost, da preverite svoje znanje. Pokazali vam bomo slike evropskih prestolnic, vaša naloga pa je, da uganete ime glavnega mesta države EU. (Preberite več: Zimski kviz: poznaš evropske prestolnice? )

 

Zmanjšanje brezplačnih pravic do emisij CO2

Plenarno zasedanje Okolje17-02-2017 - 11:42

Parlament je v sredo podprl direktivo za krepitev stroškovno učinkovitega zmanjšanja emisij skozi sistem za trgovanje z emisijami (EU ETS) za doseganje ciljev Pariškega sporazuma proti podnebnih spremembam. Poslanci se strinjajo s predlogom Komisije za vsakoletno zmanjšanje števila brezplačnih pravic do izpustov (emisijskih kuponov) za 2,2 odstotka in se zavzemajo za podvojitev rezerve za stabilnost trga, ki bo prevzela presežne kupone. (Preberite več: Zmanjšanje brezplačnih pravic do emisij CO2 )

 

Februarsko plenarno zasedanje: CETA, Trudeau in prihodnost Evrope

Plenarno zasedanje Institucije / Zunanja/mednarodna trgovina / Zunanji odnosi / Gospodarske in denarne zadeve17-02-2017 - 10:56
 

Poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki je potekalo med 13. in 16. februarjem, prižgali zeleno luč gospodarskemu sporazumu med EU in Kanado (CETA). Da gre za sporazum, s katerim bodo pridobili vsi, je poslancem v okviru svojega uradnega obiska Parlamenta dejal kanadski premier Justin Trudeau. V Strasbourgu se je mudil tudi avstrijski predsednik Van der Bellen. (Preberite več: Februarsko plenarno zasedanje: CETA, Trudeau in prihodnost Evrope )