Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

EU must decide and deliver crisis aid faster, say foreign affairs MEPs

AFET External relations02-09-2014 - 16:51
Iraqi people take water from a humanitarian aid convoy in Amerli on September 1, 2014 ©BELGA_ AFP_ JM LOPEZ  

"We need to make our budgetary procedure simpler and faster: currently there is too much bureaucracy, and money given too late for humanitarian actions is wasted money", urged Foreign Affairs Committee chair Elmar Brok (EPP, DE) in Tuesday’s committee debate on international crises in the EU’s neighbourhood. The committee is to debate the crises in Iraq, Gaza, Syria, Libya and Ukraine in meetings this week. (Read more: EU must decide and deliver crisis aid faster, say foreign affairs MEPs )

 
 

Italian Presidency priorities discussed by EP committees

AFCO TRAN PECH LIBE JURI ITRE INTA FEMM ENVI EMPL ECON DEVE CULT AGRI AFET Institutions02-09-2014 - 15:43

The priorities of the Italian Council Presidency are being outlined to the various parliamentary committees by Italian ministers on 2 and 3 September, following a first series of meetings held on 22 and 23 July. This text will be updated after each session. (Read more: Italian Presidency priorities discussed by EP committees )

 
 

Génmódosított növények az EU-ban – mit, hol, ki termesztheti őket?

Egyéb Mezőgazdaság / Környezetvédelem / Élelmiszer-biztonság02-09-2014 - 15:32
Corn in a field. ©BELGA_ AFP_P.HUGUEN  

A génmódosított élelmiszerekre vonatkozó előírások rendkívül szigorúak az EU-ban, génmódosított növényeket is csak kockázatelemzést követően lehet termeszteni. Annak érdekében, hogy a tagállamok rugalmasabban dönthessenek arról, hogy mit lehessen termeszteni a területükön, az Európai Bizottság módosítaná a jelenlegi uniós szabályokat. Szeptember 3-án a környezetvédelmi szakbizottság vitatja meg a Tanács álláspontját a kérdésről. Háttér. (Tovább: Génmódosított növények az EU-ban – mit, hol, ki termesztheti őket? )

 
 

Élő: szeminárium a nemek közti egyenlőségről szerdán

Egyéb A nők jogai/Esélyegyenlőség02-09-2014 - 11:54
Fifty percent concept of gender equal opportunities  

Hogyan lehet megteremteni a nemek közti egyenlőséget, milyen európai esélyegyenlőségi stratégiára van szükség 2015 után? Ez lesz a témája annak a szemináriumnak, amelyet szeptember 3-án rendez az EP nőjogi szakbizottsága Brüsszelben. Az eseményre, amelyet honlapunkon is élőben lehet követni, több európai országból érkeznek szakértők. (Tovább: Élő: szeminárium a nemek közti egyenlőségről szerdán )

 
 

Élő: a külügyi szakbizottság az ukrán, iraki, gázai és líbiai konfliktusokról

Egyéb Külkapcsolatok / Biztonság és védelem01-09-2014 - 15:56
Watch it live  

Kedden az EP külügyi szakbizottsága az ukrán, gázai, iraki és líbiai konfliktusokkal foglalkozik. A szakbizottsági ülést - amelyen részt vesz Ertugrul Apan, az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő küldöttségének vezetője; Balás Péter, az Európai Bizottság Ukrajnát támogató munkacsoportjának vezetője, valamint Jana Hybášková, az iraki uniós küldöttség vezetője -, honlapunkon is élőben közvetítjük. (Tovább: Élő: a külügyi szakbizottság az ukrán, iraki, gázai és líbiai konfliktusokról )

 
 
EP President Martin Schulz arrives at the European Council meeting of Saturday 30-08-2014 © The Council of the European Union  

„A közvetlen katonai konfrontáció Ukrajna és Oroszország között azt jelentené, hogy a helyzet teljesen kikerülne az irányítás alól. A konfliktusban érintett feleknek, valamint a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie azért, hogy megakadályozzák ezt”, mondta az EP elnöke az uniós állam- és kormányfők előtt az augusztus 30-i uniós csúcson, ahol két uniós vezetői poszt sorsáról is döntöttek. (Tovább: Uniós csúcs: politikai megoldást szeretne az ukrán konfliktusra az EP elnöke )

 
 
New_whos_who_committees_hu.jpg  

A nyári szünetnek vége, az EP pedig szakbizottsági ülésekkel kezdi a szeptembert. A szakbizottságok fontos szerepet játszanak a döntéshozatalban, mivel ők alakítják ki az EP álláspontját az uniós jogszabályjavaslatokról. Most kiderül, pontosan hogyan. (Tovább: Szakbizottságok az EP-ben: mi a feladatuk, mivel foglalkoznak pontosan? )

 
 
EP this week  

Szakbizottsági ülésekkel kezdi meg a munkát az EP szeptember első hetében. A fő témák a közel-keleti, afrikai és ukrajnai válságok lesznek. Emellett az olasz miniszterek Olaszország uniós elnökségi programját ismertetik, az eurócsoport vezetőjével, Jeroen Dijsselbloemmal pedig a gazdasági növekedés lehetőségeit vitatják meg a képviselők. Több szakbizottság napirendjén is szerepel majd a jövő évi uniós költségvetés. (Tovább: Ezen a héten az EP-ben: külügyi válságok, gazdaság, uniós költségvetés )

 
 
EP provides - illustration  

Szeptemberben ismét beindul a munka az Európai Parlamentben. Ha weboldalán vagy blogján az Európai Parlamentről, esetleg az európai biztosjelöltek meghallgatásáról ír vagy az EU-val foglalkozó online projekten dolgozik, az EP honlapján szabad felhasználású infografikák, videók, fényképek, interjúk tárházából válogathat. Fedezze fel és használja őket online katalógusunk segítségével! (Tovább: Infografikák, videók, prezentációk – szabad felhasználású anyagok az EP-től )

 
 

Elmar Brok (EPP, DE), Chair of the Foreign Affairs Committee, called today for a strong EU foreign and security policy lead by a strong personality. “Bringing peace, stability and prosperity to the broader EU neighbourhood must be the first and utmost priority,” he said following a meeting of the Committee’s Enlarged Bureau with Commissioner Georgieva and the EEAS’s Executive Secretary General Pierre Vimont. (Read more: Elmar Brok: Strong EU foreign policy vital to end crises in the neighbourhood )