Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Szerda: vita a párizsi terrortámadásról és a terrorizmusellenes lépésekről

Plenáris ülés Bel- és igazságügy24-11-2015 - 16:19

Szerdán 8:30-tól délig a november 13-i párizsi terrortámadásról, az arra adott válaszokról, és a bel- és igazságügy-miniszterek tanácsának november 20-i eredményeiről vitázik a plenáris ülés Jean-Claude Juncker bizottsági elnök és a Tanács elnökségét képviselő Nicolas Schmit miniszter részvételével. (Tovább: Szerda: vita a párizsi terrortámadásról és a terrorizmusellenes lépésekről )

 

Infografika: Hogyan fogadja el az EU a 2016-os költségvetést?

Plenáris ülés Költségvetés24-11-2015 - 15:22
 

Az Unió költségvetése minden évben hosszú hónapok vitáinak és tárgyalásainak eredményeképpen jön létre. A büdzsére a Bizottság tesz javaslatot, a Parlament szakbizottságai megvitatják és kialakítják az EP álláspontját, amelyről a plenáris szavazást követően megkezdődnek a tárgyalások a Tanáccsal. A két intézmény idén november 14-én kötött előzetes megállapodást, amelyről végső lépésként kedden vitázik és szerdán szavaz az EP. Infografikánkon bemutatjuk a költségvetés elfogadásának folyamatát. (Tovább: Infografika: Hogyan fogadja el az EU a 2016-os költségvetést? )

 

Minden negyedik gyermek nehéz körülmények között él az EU-ban

Plenáris ülés Szociálpolitika24-11-2015 - 13:07
 

Minden negyedik gyermeket fenyeget a szegénység és a társadalmi kirekesztés ma Európában a statisztikák szerint, gyermekkori nehézségeik pedig egész életükre kihatással vannak. A november 24-i, keddi strasbourgi plenáris ülésen a Parlament 569 szavazattal, 77 ellenszavazattal, 49 tartózkodás mellett állásfoglalást fogadott el, amelyben felszólítja a tagállamokat, hogy tegyenek konkrét lépéseket a gyermekszegénység csökkentéséért. (Tovább: Minden negyedik gyermek nehéz körülmények között él az EU-ban )

 

EP backs deal on better information, advice and protection for insurance buyers

Plenary Session Economic and monetary affairs24-11-2015 - 12:58

Buying insurance will be made easier and safer following Parliament's vote on Tuesday tightening EU rules on the information and advice provided by insurance sales staff. The current rules on sales of insurance have been amended to introduce similar information and consumer protection requirements for all insurance distribution channels unless they meet the conditions for exemption. (Read more: EP backs deal on better information, advice and protection for insurance buyers )

 

A Mustang c. film nyerte az idei LUX-díjat

Plenáris ülés Kultúra24-11-2015 - 12:51
Mustang is the winner of this year's LUX Film Prize  

A Mustang című film nyerte az Európai Parlament 2015-ös LUX-díját, jelentette be Martin Schulz elnök a keddi plenáris ülésen rendezett díjátadón. A Mustang öt nővér történetét meséli el, akiket kényszerházasság keretében akarnak férjhez adni, de akik ehelyett a saját életüket élve megtörik a hagyományt. (Tovább: A Mustang c. film nyerte az idei LUX-díjat )

 

Make it easier for migrants to complain about Frontex border guards, MEP say

PETI LIBE Fundamental rights24-11-2015 - 11:45
Frontex rescue operation in action in the Mediterranean sea.  

The EU’s Frontex border agency should set up a mechanism to process individual complaints about alleged breaches of the fundamental rights of migrants and asylum seekers, say MEPs in a joint resolution voted by the Civil Liberties and Petitions committees on Monday. MEPs want the the European Commission to include provisions for this mechanism in a review of the Frontex regulation, due in December. (Read more: Make it easier for migrants to complain about Frontex border guards, MEP say )

 

„Elbuknak, akik nem tudják összeegyeztetni a szabadságot a biztonsággal"

Plenáris ülés Intézmények23-11-2015 - 19:10
Opening of Plenary  

„Mindenben elbuknak azok, akik nem tudják összeegyeztetni a szabadságot a biztonsággal" - idézte az Európai Parlament elnöke a volt német államférfit, Helmut Schmidtet, akinek a temetésén hétfőn korábban részt vett. „Szervezett biztonságot kell teremteni, de nem hagyhatjuk, hogy korlátozzák szabadságunkat azok, akik meg akarnak minket félemlíteni", tette hozzá Martin Schulz, aki szerint a Franciaország ellen tíz napja elkövetett brutális támadás a Parlament által is osztott elveket célozta. (Tovább: „Elbuknak, akik nem tudják összeegyeztetni a szabadságot a biztonsággal" )

 

Élő: kedden kiderül, melyik film kapja idén a Parlament Lux-díját

Plenáris ülés Kultúra23-11-2015 - 12:36
LUX prize  

A Parlament kedden dönt arról, melyik film kapja a 2015-ös Lux-díjat. Idén négy fiatal rendező három első nagyjátékfilmje, a Mediterranea, a Mustang és az Urok (A lecke) verseng az EP filmdíjáért, amelynek célja az európai mozi népszerűsítése. A díjátadót honlapunkon is élőben lehet követni. (Tovább: Élő: kedden kiderül, melyik film kapja idén a Parlament Lux-díját )

 

Bioélelmiszerek vs. hagyományos termékek: melyik az egészségesebb?

Egyéb Mezőgazdaság / Élelmiszer-biztonság19-11-2015 - 15:22
EU Organic Label  

A bioélelmiszerek és egészségre gyakorolt hatásuk volt a témája az EP tudományos kérdésekkel foglalkozó osztálya (STOA) által szervezett szerdai workshopnak, amelyen EP-képviselők és szakértők is felszólaltak. Habár még folynak a bioélelmiszerek hatását vizsgáló kutatások, abban sokan egyetértenek, hogy az úgynevezett bio életmód kedvező hatással van az emberi szervezetre. A Twitteren végzett felmérésünkben a válaszadók kétharmada mondta, hogy a bioélelmiszereket részesíti előnyben vásárláskor. (Tovább: Bioélelmiszerek vs. hagyományos termékek: melyik az egészségesebb? )

 

Terrorist attacks: MEPs demand more information-sharing and coordination in EU

LIBE Justice and home affairs19-11-2015 - 13:15

The urgent need to step up information-sharing among EU member states and between them and Europol to fight terrorism, the work on the Passenger Name Records data (EU PNR) proposal and the de-radicalisation of EU citizens joining terrorist organisations were among the topics discussed by MEPs with Europol chief Rob Wainwright and Council and Commission representatives on Thursday. (Read more: Terrorist attacks: MEPs demand more information-sharing and coordination in EU )