Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Parlament obeležil 25. obletnico konvencije ZN o pravicah otrok

Ostalo Institucije / Mladi26-11-2014 - 16:54
Girl blowing out candles on a birthday cake. ©BELGAIMAGE_AGEFOTOSTOCK_67509911  

Konvencija Združenih narodov o pravicah otrok je bila sprejeta novembra 1989, ratificirale pa so jo vse članice OZN, razen Somalije, Južnega Sudana in ZDA. Ob 25 letih podpisa konvencije je razprava o pravicah otrok potekala tudi na plenarnem zasedanju Parlamenta 26. novembra. O tem smo se pogovarjali s podpredsednico Parlamentra Mairead McGuinness (EPP, Irska). (Preberite več: Parlament obeležil 25. obletnico konvencije ZN o pravicah otrok )

 
 

Naložbe v višini 315 milijard evrov za zagon evropskega gospodarstva

Plenarno zasedanje Gospodarske in denarne zadeve26-11-2014 - 16:09
Predsednik Komisije Jean-Claude Juncker in predsednik EIB Werner Hoyer v Evropskem parlamentu (26/11/2014)  

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je napovedal oblikovanje novega evropskega sklada za strateške naložbe, ki naj bi v naslednjih treh letih spodbudil za vsaj 315 milijard evrov dodatnih naložb v gospodarstvo EU. Po predstavitvi na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v sredo, so mu poslanci iz večine političnih skupin izrazili podporo, hkrati pa se zavzeli za hitrejše takojšnje ukrepe za spodbujanje rasti (Preberite več: Naložbe v višini 315 milijard evrov za zagon evropskega gospodarstva )

 
 

Digitalni enotni trg: kako iskalnike ločiti od oglaševanja?

Plenarno zasedanje Državljanske pravice / Informacijska družba26-11-2014 - 15:31
Streaming photo - Live from the EP  

EU naj premisli o tem, kako iskalnike ločiti od komercialnih storitev, piše v resoluciji, o kateri so poslanci na plenarnem zasedanju razpravljali 26. novembra, o njej pa bodo glasovali dan kasneje. Rezultati iskanja bi morali biti nepristranski, ves promet na internetu pa bi moral biti obravnavan enako. (Preberite več: Digitalni enotni trg: kako iskalnike ločiti od oglaševanja? )

 
 

Bi moral Parlament priznati Palestino kot državo?

Plenarno zasedanje Zunanja/mednarodna trgovina26-11-2014 - 14:07
Picture of Fulvio Martusciello, EPP, and Martina Anderson, GUE/NGL, who on the 26th of November debate whether Palestine should be recognized as a state.  ©EuropeanParliament_Pietro_Naj-Oleari
©EuropeanParliament_Pietro_Naj-Oleari  

Švedska je nedavno kot deveta članica Evropske unije Palestino priznala kot državo. O tem naj bi v četrtek glasoval tudi Parlament, a je bilo glasovanje preloženo na decembrsko plenarno zasedanje. Bi priznanje Palestine pomagalo pri vzpostavljanju miru v regiji? O tem smo govorili z Martino Anderson (GUE/NGL, Združeno kraljestvo), vodjo delegacije Parlamenta za odnose s Palestino, in Fulviem Martusciellom (EPP, Italija), vodjo delegacije za odnose z Izraelom. (Preberite več: Bi moral Parlament priznati Palestino kot državo? )

 
 

Climate change talks: MEPs chart the course from Lima to Paris

Plenary Session Environment26-11-2014 - 14:03
Iceberg melting down ©BELGA_AGEFOTOSTOCK  

Talks to be held in Lima next month should enable global partners to reach an ambitious climate agreement in Paris in 2015, so as to keep the world on track for a sub-2°C climate warming scenario, Parliament said in a resolution voted on Wednesday. MEPs reiterated the pledge by the EU and its member states to step up contributions to the UN Green Climate Fund. (Read more: Climate change talks: MEPs chart the course from Lima to Paris )

 
 

Dobitnik nagrade Saharova Mukwege: »Ženska telesa so postala resnično bojišče.«

Plenarno zasedanje Institucije / Človekove pravice26-11-2014 - 13:26
Sakharov Prize winner Mukwege_  

»Ženska telesa so postala resnično bojišče, posilstvo se uporablja kot orožje,« je ginekolog iz Demokratične republike Kongo Denis Mukwege dejal poslancem na podelitvi nagrade Saharova za svobodo misli za leto 2014. Podelitev je potekala na plenarnem zasedanju Parlamenta v Strasbourgu 26. novembra. Mukwege je nagrado dobil za svoje delo z žrtvami posilstev in brutalnega spolnega nasilja v svoji kliniki na vzhodu Konga. (Preberite več: Dobitnik nagrade Saharova Mukwege: »Ženska telesa so postala resnično bojišče.« )

 
 

Razprava o priznanju državnosti Palestine

Plenarno zasedanje Zunanji odnosi26-11-2014 - 12:00

Evropski poslanci bodo z visoko predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko popoldne od 15. ure naprej razpravljali o vprašanju priznanja državnosti Palestine. (Preberite več: Razprava o priznanju državnosti Palestine )

 
 

Papež Frančišek v Evropskem parlamentu s sporočilom "za vse državljane Evrope"

Plenarno zasedanje Institucije26-11-2014 - 11:14
_Papež Frančišek po govoru v Evropskem parlamentu 25/11/2014  

Spoštovanje človeškega dostojanstva je bila ključna tema slavnostnega govora papeža Frančiška v torek v Evropskem parlamentu. Govoril je tudi o problematiki priseljevanja, varovanju okolja in spodbujanju človekovih pravic ter demokracije in poudaril, da mora "Evropa vnovič odkriti najboljše v sebi". (Preberite več: Papež Frančišek v Evropskem parlamentu s sporočilom "za vse državljane Evrope" )

 
 

Debates on EU approach to migration and the expulsion of migrants from Spain

Plenary Session Fundamental rights / Immigration26-11-2014 - 11:07

The need for a holistic EU approach to migration and concerns over the way migrants are treated in Spain were debated with the new European Commissioner Dimitris Avramopoulos on Tuesday. This approach should provide for more solidarity and fair sharing of responsibility among member states, properly fulfilled search and rescue duties, safe and legal routes for refugees into the EU and better cooperation with third countries, said MEPs. (Read more: Debates on EU approach to migration and the expulsion of migrants from Spain )

 
 

Proračun EU: Parlament poziva države članice naj plačajo račune

Plenarno zasedanje Proračun25-11-2014 - 19:59

Evropski poslanci so v torkovi razpravi izrazili razočaranje, ker s Svetom niso dosegli dogovora o rebalansu proračuna EU za letošnje leto in o proračunu za leto 2015. Zavzeli so se, da naj države članice zberejo politično voljo in uredijo neplačane račune za leto 2014. Pogovori se bodo nadaljevali po predstavitvi novega predloga proračuna 28. novembra. (Preberite več: Proračun EU: Parlament poziva države članice naj plačajo račune )