Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 
Инфографика: Най-важните факти за Европейския парламент  

В Европейския парламент има 751 депутати, които са избрани, за да защитават интересите на гражданите на ниво ЕС. Как са организирани те и как стигат до решенията за европейското законодателство? Вижте нашата обновена инфографика и открийте основните факти относно Парламента. (Продължение: Инфографика: Всичко най-важно за Европейския парламент )

 
Мъж с лупа  

В последните месеци Европейският парламент създаде анкетни комисии, за да проучи разкритията за измами при тестовете на емисии от колите и за прикриването на собственост в офшорни центрове. Две последователни специални комисии пък посвещават много усилия за гарантиране на справедливо корпоративно облагане. Всички тези комисии са показателни как Парламентът използва пълномощията си да разследва, за да обърне внимание на тревогите на хората и да постави важни въпроси в политическия дневен ред. (Продължение: Демократичен контрол: как Парламентът упражнява пълномощията си да разследва )

 

ЕС и околната среда: 67% от европейците искат повече мерки

Други Конституция / Правосъдие и вътрешни работи19-08-2016 - 09:00
Илюстрация на дърво  

Опазването на природата е тема от голямо значение за европейците - според последното проучване на Евробарометър две трети от гражданите на ЕС и 63% от българите биха искали да видят още по-голям ангажимент на ЕС в екологичната сфера. Прочетете какво прави ЕС към момента и как възнамерява да съхрани биоразнообразието и да противодейства на промените в климата. (Продължение: ЕС и околната среда: 67% от европейците искат повече мерки )

 
Депутат гласува в пленарна зала  

От 29 август депутатите подновяват заседанията си в парламентарни комисии с дискусии и гласувания по широк кръг въпроси - от кризата с мигрантите до напредъка в единния цифров пазар. Тероризмът, данъчното облагане и екологичните норми са други теми сред приоритетите на Парламента до края на годината. Прочетете какво предстои в Брюксел и Страсбург в следващите месеци. (Продължение: След лятната пауза: какво предстои в Парламента до края на 2016 г. )

 
Become an EP trainee  

Да бъдеш стажант в Европейския парламент означава много неща. Означава работа с хора от различни страни и среща с близки и далечни езици и култури. Означава уникална възможност за развитие на кариерата и за натрупване на познания относно начина на вземане на решения в ЕС. Означава незабравимо преживяване в сърцето на Европа. Възползвайте се и кандидатствайте между 15 август и 15 септември по стажантската програма за завършили висше образование. (Продължение: Стажове в Европейския парламент: как протичат и защо си струват )

 

Сигурност на границите: как Парламентът допринася за безопасността на Европа

Други Имиграция / Правосъдие и вътрешни работи / Шенген / Сигурност и отбрана12-08-2016 - 09:00
Eurobarometre: external-borders ©AP Images/ European Union-EP  

Кризата с мигрантите показа, че свободата на движение в Европа е поставена на изпитание, когато външните граници са под натиск. Според последното проучване на Евробарометър 71% от европейците и 79% от българите искат от ЕС да направи повече за защитата на тази граници. Европейският парламент работи по редица инициативи, призвани да укрепят граничния контрол. (Продължение: Сигурност на границите: как Парламентът допринася за безопасността на Европа )

 
How it works: europarltv.eu  

Ако се ориентирате трудно в европейската политика и търсите прост пътеводител в дейността на Парламента по конкретни теми, нашата серия от видеоматериали „Как работи“ ще Ви помогне. От това каква е ролята на отделните институции до обяснения на новите европейски правила за защитата на личните данни - можете да намерите отговори на своите въпроси само в няколко минути и на собствен език в нашите клипове. (Продължение: Как работи: европейската тематика обяснена във видеоклипове )

 
Илюстрация за профила на ЕП в Snapchat  

Snapchat е сред най-бързо развиващите се социални мрежи - повече от 100 милиона души я ползват всеки ден, за да гледат и изпращат изображения на свои приятели и да следят събития от целия свят. Една трета от всички потребители са в Европа и благодарение на профила на Парламента, открит през май 2015 г., те имат възможност да опознаят по-отблизо европейската политика. Научете повече за присъствието на ЕП в тази социална мрежа. (Продължение: Европейският парламент в Snapchat: Политиката в снимки )

 

Кризата с мигрантите: какво прави Европейският парламент

Други Права на човека / Имиграция / Правосъдие и вътрешни работи / Политика в областта на правото на убежище05-08-2016 - 09:00
Eurobarometre: migration ©AP Images/ European Union-EP  

В последните години Европейският съюз е изправен пред безпрецедентен приток на мигранти. Докато той търси отговор на кризата, 74% от европейците настояват за по-активната му намеса по въпроса. Две трети от гражданите считат усилията на ЕС за управление на кризата за недостатъчни, показва изследване на Евробарометър. Прочетете за работата на Парламента досега за решаването на проблема. (Продължение: Кризата с мигрантите: какво прави Европейският парламент )

 
Best of A la Une  

Първата половина на 2016 г. постави редица изпитания пред Европейския парламент, като депутатите посветиха много усилия за овладяване на кризата с мигрантите и приеха обновени правила за защита на личните данни и мерки срещу терористичната заплаха. Британският референдум за членството в ЕС бе също сред темите на дневен ред. Хвърлете поглед назад към някои от темите, които отразявахме на уебсайта на Парламента и които привлякоха вниманието на хората през първите шест месеца от годината. (Продължение: В новините: най-четените материали на нашия сайт през първите 6 месеца на 2016 г )