Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Zelena luč za pridružitveni sporazum EU-Ukrajina

Ostalo Širitev / Zunanji odnosi16-09-2014 - 15:14
EU_Ukraine Agreement picture  

Poslanci so 16. septembra na plenarnem zasedanju v Strasbourgu podprli ratifikacijo pridružitvenega sporazuma med EU in Ukrajino. Ta predvideva tesnejše gospodarske stike, lažjo trgovinsko izmenjavo in poglobljeno politično sodelovanje. Hkrati je sporazum ratificiral tudi ukrajinski parlament; poslanci so lahko dogajanje v Strasbourgu in Kijevu spremljali preko neposrednega prenosa iz obeh parlamentarnih dvoran. (Preberite več: Zelena luč za pridružitveni sporazum EU-Ukrajina )

 
 

Poslanci ocenili politiko EU do Rusije

Plenarno zasedanje Zunanji odnosi16-09-2014 - 13:07
The silhouette of a Ukrainian soldier is seen against a Ukrainian flag  

Evropska unija bi morala biti pri reševanju spora med Ukrajino in Rusijo proaktivna ter uvesti strožje sankcije proti Moskvi, so v torkovi razpravi s Štefanom Fülejem, komisarjem za širitev in sosedsko politiko, pozvale nekatere politične skupine, medtem ko so druge poudarjale, da morajo komunikacijski kanali ostati odprti. (Preberite več: Poslanci ocenili politiko EU do Rusije )

 
 

Evropski parlament ratificiral pridružitveni sporazum EU - Ukrajina

Plenarno zasedanje Zunanji odnosi16-09-2014 - 12:44
European Parliament ratifies EU-Ukraine Association Agreement  

Poslanci Evropskega parlamenta so v torek opoldne v Strasbourgu dali svoje soglasje k sporazumu med EU in Ukrajino, ki vključuje tudi poglobljen in celovit prostotrgovinski sporazum (DCFTA). Hkrati je sporazum ratificiral tudi ukrajinski parlament v Kijevu. Sporazum predvideva tesnejše politično sodelovanje in gospodarsko povezovanje med Unijo in Ukrajino ter vzajemen prost dostop do obeh trgov. (Preberite več: Evropski parlament ratificiral pridružitveni sporazum EU - Ukrajina )

 
 

MEPs to quiz Commission on progress in freeing the digital single market

Plenary Session Free movement of services16-09-2014 - 12:30

The Commission will brief Parliament on Tuesday afternoon on progress to date in unlocking the potential of the digital single market. Measures to remove obstacles to buying goods online and using e-signatures, or to ensure that internet giants do not abuse their dominant market positions, could well figure in the debate which is set to start at 16.30 approximately. (Read more: MEPs to quiz Commission on progress in freeing the digital single market )

 
 

Začetek zasedanja: predsednik Schulz zgrožen zaradi tragedije beguncev

Plenarno zasedanje Institucije15-09-2014 - 19:52
Predsednik Parlamenta Martin Schulz na začetku septembrskega zasedanja  

"EU mora storiti vse, da prepreči nove žrtve med mediteranskimi migranti," je na začetku septembrskega zasedanja poudaril predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz ob novicah, da je v minulih dneh pred obalo Libije utonilo 200 ljudi, pred malteško obalo pa več kot 500. (Preberite več: Začetek zasedanja: predsednik Schulz zgrožen zaradi tragedije beguncev )

 
 

Ruske sankcije proti evropskemu kmetijstvu: kako pomagati prizadetim?

Ostalo Zunanja/mednarodna trgovina15-09-2014 - 16:40
 

Rusija se je na sankcije Evropske unije v zvezi z ukrajinskim konfliktom odzvala z embargom na kmetijske izdelke iz EU, ZDA, Kanade, Avstralije in Norveške. Gre za mesne izdelke, sadje in zelenjavo. Na zemljevidu si lahko ogledate, katere države naj bi ruski ukrepi najbolj prizadeli. Poslanci bodo o tem, kako prizadetim proizvajalcem priskočiti na pomoč, razpravljali v ponedeljek, 15. septembra. (Preberite več: Ruske sankcije proti evropskemu kmetijstvu: kako pomagati prizadetim? )

 
 
 

Preden bo lahko nova Evropska komisija začela svoj petletni mandat, bodo morali kandidati za evropske komisarje uspešno prestati najprej zaslišanja v pristojnih odborih Parlamenta, nato pa še glasovanje o celotni Komisiji na plenarnem zasedanju. Zaslišanja se začnejo 29. septembra. Če poslanci Komisije ne bodo potrdili, potem ta ne bo mogla začeti z delom. (Preberite več: Nova Evropska komisija: pred glasovanjem zaslišanja v odborih Parlamenta )

 
 

EU pomaga odpuščenim znova najti delo: dejstva in številke

Ostalo Institucije / Socialna politika12-09-2014 - 16:42
 

V obdobju 2007-2013 je Evropska unija za usposabljanje, izobraževanje in zagon novih podjetij namenila 400 milijonov evrov, ta denar pa je bil namenjen delavcem, ki so delo izgubili zaradi globalizacije ali gospodarske krize. Gre za sredstva iz evropskega sklada za prilagajanje globalizaciji. 11. septembra je odbor za proračun odobril nov paket pomoči za štiri članice EU. (Preberite več: EU pomaga odpuščenim znova najti delo: dejstva in številke )

 
 
“What happens in Ukraine concerns all Europeans, because we cannot stand by and watch idly while the founding principles of the international community are being violated,”  Martin Schulz - European Parliament President said after visiting Maidan in Kiev  

Predsednik Evropskega parlamenta je danes začel uradni obisk v Kijevu, kjer se bo srečal z ukrajinskim premierjem Arsenijem Jacenjukom in predsednikom Petrom Porošenkom. »Ne moremo stati ob strani, medtem ko so kršena temeljna pravila mednarodne skupnosti,« je v zvezi z ukrajinsko-ruskim sporom dejal Schulz in dodal, da se morajo pravil, ki urejajo odnose med državami, držati vsi. (Preberite več: Predsednik Schulz v Kijevu: »Kar se dogaja v Ukrajini, se tiče vseh Evropejcev.« )

 
 

Spoznajte politične skupine v Parlamentu

Ostalo Institucije12-09-2014 - 15:40
European Parliament political group leaders  

Poslanci Evropskega parlamenta odločajo o mnogih stvareh, od zakonodaje o zaščiti osebnih podatkov preko mednarodnih trgovinskih sporazumov do proračuna Evropske unije. Seveda poslanci o teh stvareh nimajo enakih mnenj, zato znajo biti politične razprave v odborih in na plenarnih zasedanjih dokaj vroče. Poslanci se na osnovi svojih političnih prepričanj združujejo v politične skupine. Spoznajte jih podrobneje. (Preberite več: Spoznajte politične skupine v Parlamentu )