Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 
Tsipras at the European Parliament  

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас ще вземе участие в пленарния дебат на 8 юли сутринта, посветен на кризата в Гърция и на срещите на държавните ръководители на ЕС (25-26 юни) и на еврозоната (7 юли). Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер също ще се включат в дебата, който започва от около 10:30 часа българско време в Страсбург. (Продължение: Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще говори пред ЕП в сряда сутрин )

 

ЕП призовава да се подпомогнат земеделските производители

Пленарна сесия Селско стопанство07-07-2015 - 16:51

ЕС трябва да направи повече, за да помогне на земеделските производители да получат справедлива възвращаемост от веригата на предлагане на храни, да се справят със смущенията на пазара и да намерят нови пазари за продукцията си, изключена от руския пазар. Това се посочва в две необвързващи резолюции, гласувани от ЕП на 7 юли. Страните членки трябва да помогнат на фермерите да обединят силите си в организации на производители и да засилят влиянието им при договаряне, добавят евродепутатите. (Продължение: ЕП призовава да се подпомогнат земеделските производители )

 
Лого на люксембургското председателство  

От 1 юли ротационното шестмесечно председателство на Съвета на ЕС премина в ръцете на Люксембург – една от най-малките, но и най-опитни страни-членки. Парламентът ще разисква на 8 юли предизвикателствата пред новото председателство, сред които са кризата с гръцкия дълг, миграционният натиск и подготовката за конференцията за климата в Париж през декември. Преди началото на полугодието попитахме шестимата евродепутати от страната за техните възгледи. Ето какво споделиха те. (Продължение: Какво мислят депутатите от Люксембург за новото председателство на Съвета )

 

България, Румъния и Италия ще получат общо 66,5 млн. евро обезщетения за покриване на част от разходите по спешните мерки за справяне с наводненията през 2014 г., след като на 7 юли Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия. От тези средства за България са предвидени близо 2 млн. евро. Помощта се осигурява от Европейския фонд за солидарност. (Продължение: България ще получи почти 2 млн. евро за щетите от наводненията през 2014 г. )

 

Три агенции за управление на миграционните потоци в ЕС и различни европейски фондове за мерки по отношение на миграцията ще получат допълнителни 69,6 милиона евро за увеличение на персонала и за други разходи за тази година, след като Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия за промяна в бюджета за 2015 г. Парламентът призоваваше за увеличение на средствата след трагедиите в Средиземно море през април, които отнеха живота на около 1 200 мигранти. (Продължение: ЕП гласува допълнителни 69,6 млн. евро за справяне с миграцията )

 

Integrated ticketing for travel across EU borders using more than one mode of transport would increase the use of public transport, said MEPs on Tuesday. They call on EU countries to improve and connect timetables and on providers to develop multimodal cross-border "journey planners". If there is no progress by 2020 they will call for legislation. (Read more: Boost efforts to provide single ticketing for trips across EU borders, say MEPs )

 
Участниците в дебата (отгоре надолу и отляво надясно): Манфред Вебер (ЕНП), Джани Питела (С&Д), Робертс Зиле (ЕКР); Ги Верхофстад (АЛДЕ), Ребека Хармс (Зелени/ЕСА), Пол Нътол (ЕСПД); Джанлука Буонано (ЕНС), Лаймдота Страуюма (Латвия) и Жан-Клод Юнкер  

Гърция и референдумът за условията за предоставяне на помощ бяха водещата тема в дискусията за приключилото латвийско шестмесечно председателство на Съвета на ЕС. В дебата на 7 юли сутринта участваха министър-председателката на Латвия Лаймдота Страуюма и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. (Продължение: Гръцкият референдум бе основна тема в дебата в ЕП за латвийското председателство )

 
Plenary opening July 2015_  

Жестокото убийство на 8 000 мъже и момчета в босненския град Сребреница преди 20 години беше припомнено от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц в речта му при откриването на пленарната сесия в Страсбург. Евродепутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на жертвите. (Продължение: Сесията на ЕП в Страсбург започна с възпоменание за жертвите от Сребреница )

 

Докладчикът за ТПТИ Бернд Ланге: "Частният арбитраж за инвеститори е минало"

Пленарна сесия Външна/международна търговия06-07-2015 - 18:41
Бернд Ланге  

Европейският парламент е на път да определи окончателно препоръките си относно Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ (ТПТИ). Гласуването бе отложено през юни поради големия брой предложения за изменения на текста, но сега изглежда, че нов компромис е възможен. Дебатът в пленарна зала е предвиден за 7 юли, а гласуването - за 8 юли. Разговаряхме с докладчика на ЕП Бернд Ланге (С&Д, Германия). (Продължение: Докладчикът за ТПТИ Бернд Ланге: "Частният арбитраж за инвеститори е минало" )

 
Дим от промишлено предприятие © BELGA_AGEFOTOSTOCK  

Европейският парламент ще обсъди на 7 юли и ще гласува на 8 юли промени в схемата за търговия с емисии от парникови газове, като стремежът е да се намали дисбалансът на европейския пазар и да се засилят стимулите за инвестиции в по-чисти производства. През май Парламентът и Съветът постигнаха предварително съглaсие по темата. Представяме Ви накратко основните идеи зад замислената реформа. (Продължение: Промените в схемата за търговия с емисии на ЕС – какво трябва да знаете )