Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 

Манипулираните вредни автомобилни емисии застрашават целия сектор

Пленарна сесия Промишленост / Транспорт / Потребители / Околна среда06-10-2015 - 17:59
Volkswagen exhaust emissions scandal  

Във вторник членовете на ЕП обсъдиха скандала с вредните емисии на "Фолксваген". Те настояха Комисар Елжбиета Биенковска да изясни, дали в Европа е имало манипулации на тестове. Много от участниците в дискусията заявиха, че продължаващият скандал застрашава доверието в целия автомобилен сектор и призоваха Комисията да ускори въвеждането на тестове за вредни емисии в реални условия. (Продължение: Манипулираните вредни автомобилни емисии застрашават целия сектор )

 

6,4 млн. евро помощ за бедствия в България

Пленарна сесия Бюджет06-10-2015 - 13:43

България ще получи близо 6,4 млн. евро помощ от европейския бюджет за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари–февруари 2015 г., определи пленарната сесия на Европейския парламент на 6 октомври. Парите са част от пакет от 16,3 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата в България и Гърция вследствие на природни бедствия в началото на годината и ще дойдат от Фонд „Солидарност“ на ЕС. (Продължение: 6,4 млн. евро помощ за бедствия в България )

 

Greece: Parliament backs urgent frontloading of €35 billion in EU funding

Plenary Session Regional policy06-10-2015 - 13:18

Parliament on Tuesday backed a set of one-off measures aimed at boosting the effective spending of €35 billion earmarked for Greece in the EU 2014-2020 budget. This includes €20 billion from the European structural and investment funds and €15 billion from agricultural funds. (Read more: Greece: Parliament backs urgent frontloading of €35 billion in EU funding )

 

MEPs want better protection for local products rooted in traditional know-how

Plenary Session Judicial cooperation06-10-2015 - 13:12

EU-wide protection of geographical indication should be extended from agricultural products to include regionally and locally manufactured goods and handicraft products, MEPs say in a non-binding resolution adopted on Tuesday. This would support local economic development, boost tourism, strengthen consumer confidence and help preserve cultural heritage and traditional know-how. (Read more: MEPs want better protection for local products rooted in traditional know-how )

 

Кризата с бежанците: депутатите в ЕП искат решителни действия от страните-членки

Пленарна сесия Имиграция / Политика в областта на правото на убежище / Хуманитарна помощ06-10-2015 - 12:43
Изказалите се в дебата в ЕП: Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер; Манфред Вебер, Джани Питела; Ришард Легутко, Ги Верхофстад, Пабло Иглесиас, Филип Ламбертс, Фабио Масимо Касталдо, Луи Алио  

Депутатите в Европейския парламент призоваха правителствата на страните-членки за още по-решителни действия за преодоляване на кризата с мигрантите и бежанците в пленарен дебат на 6 октомври. Парламентът обсъди резултатите от срещата на върха на 23 септември, където бе решено да се осигури допълнително финансиране за граничните страни от ЕС и за съседни страни, приютяващи мигранти. В дебата взеха участие председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер. (Продължение: Кризата с бежанците: депутатите в ЕП искат решителни действия от страните-членки )

 
Opening: air strikes against Afghan hospital added to debate with Mogherini  

Дискусия относно въздушните удари на 3 октомври срещу болница в Кундуз, които убиха дванадесет медици от Лекари без граници и десет пациента, сред които и три деца, беше добавен към дневния ред за сряда в 9.30 българско време. Това обяви Заместник-председателят Мейрийд Макгинес при откриването на пленарната сесия. Дебатът ще започне с изказване на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини. (Продължение: Откриване:въздушни удари срещу болница в Афганистан ще бъдат обсъдени с Могерини )

 
Гледайте на живо  

Защитата на географските указания в ЕС трябва да обхваща не само храни, но и други традиционни продукти, заявява незаконодателен доклад на ЕП, който ще бъде разискван на 5 октомври и гласуван в пленарна зала на следващия ден. Това би дало допълнителни гаранции на потребителите за качеството на продукти като бохемски кристал, майсенски порцелан и троянска керамика, би подкрепило местната икономика и запазването на културното наследство, мотивират се депутатите. Гледайте дебата по темата на живо. (Продължение: Географски указания: ЕП гласува за по-добра защита на традиционни продукти )

 
Ангела Меркел и Франсоа Оланд ще направят обръщения в ЕП в сряда следобед  

Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел ще направят историческо съвместно посещение в Европейския парламент в Страсбург на 7 октомври. Те ще говорят по актуални теми и ще проведат дебат с политическите лидери в ЕП. Това е първото съвместно обръщение в Парламента на френски и германски ръководители от ноември 1989 г., когато президентът Митеран и канцлерът Кол идват, за да обсъдят края на Студената война. Проследете събитието на живо от 16 часа българско време. (Продължение: Следващата седмица в Страсбург: Президентът Оланд и канцлерът Меркел пред ЕП )

 

25 години от обединението на Германия: ролята на Европейския парламент

Други Бъдещето на Европа/Европейска интеграция / Институции02-10-2015 - 13:20
Бранденбургската врата  

На 3 октомври се навършват 25 години от обединението на Германия и Европейският парламент също има отношение към това събитие. След падането на Берлинската стена специална комисия в ЕП разглежда последствията от премахването на разделението между Източна и Западна Германия. „Обединението бе форма на неофициално разширение на ЕС“, заявява Елмар Брок (ЕНП, Германия), член на тази комисия. Той и още трима настоящи депутати, които са били наблюдатели от Източна Германия, споделиха спомените си. (Продължение: 25 години от обединението на Германия: ролята на Европейския парламент )

 

Фотоконкурс „Гостуващ фотограф“: изберете своя победител

Други Институции / Имиграция01-10-2015 - 15:41
Снимката победител на журито през септември е на Ева Сабо и е без заглавие  

Нашият фотоконкурс за 2015 г., вдъхновен от Европейската година за развитие, приближава финала си. Всеки месец до септември обявявахме различна тема, свързана с политиката за развитие, и избирахме най-добрите десет сред изпратените ни снимки. Журито сега трябва да обяви своя победител, но другият победител ще бъде избран с гласуване от Вас! Двамата отличен ще могат да посетят пленарната сесия на ЕП в Страсбург през ноември. (Продължение: Фотоконкурс „Гостуващ фотограф“: изберете своя победител )