Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Fishermen will have two years to “adapt” before sanctions for failing to comply with the new Common Fisheries Policy (CFP) discard ban take effect, under a tentative deal struck by Parliament and Council on Thursday, with European Commission help. The agreement amends the “omnibus” regulation setting out detailed arrangements for enforcing the ban. (Read more: Discard ban: MEPs delay enforcement of sanctions on fishermen who fail to comply )

 
 
Extraordinary meeting of the ITRE Committee: Creation of a European Energy Union, Presentation by the Vice-President of the Commission for Energy Union Maros Sefcovic  

Előfordulhatnak zavarok az EU energiaellátásában, a háztartások 10%-ában nem tudják megfelelően felfűteni a lakást, túl sok energia vész kárba – sorolta a bajokat Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke az EP energiaügyi és környezetvédelmi szakbizottságaiban január 26–27-én, ahol egy új energiaunió tervéről vitázott a képviselőkkel. A téma továbbra is napirenden marad: február 5–6-án Törökországban rendeznek parlamentközi szemináriumot az energiabiztonságról. (Tovább: Megújuló energiák, energiahatékonyság, rezsi - vita az energiaunió tervéről )

 
 

Éghajlatváltozás: teendők a párizsi konferenciáig

Plenáris ülés Környezetvédelem28-01-2015 - 20:27
The logo of the upcoming UN Climate Change Conference, the Cop 21 summit in Paris, on January 14, 2015. ©BELGA/AFP/J.Demarthon  

A decemberi párizsi klímakonferenciáig elvégzendő feladatokról vitáztak a képviselők szerdán a Tanács lett elnökségével és Arias Cañete éghajlat- és energiapolitikáért felelő biztossal. Az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezménye Feleinek Konferenciája (COP21) célja, hogy megszülessen a kiotói egyezményt felváltó nemzetközi megállapodás az éghajlatváltozásról. (Tovább: Éghajlatváltozás: teendők a párizsi konferenciáig )

 
 

EU–USA szabadkereskedelmi megállapodás: vitarendezés és szabályozási kérdések

Egyéb Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem28-01-2015 - 18:35
Two container ships in the harbour of Hambourg, Germany © BELGA_AGEFOTOSTOCK  

Javában zajlanak a tárgyalások az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP), amelytől mindkét fél munkahelyeket és gazdasági fellendülést vár. A készülő megállapodásnak azonban vannak érzékeny pontjai is, mint például a beruházó és állam közti vitarendezés (ISDS) szabályai vagy éppen konkrét szabályozási kérdések. Január 27-én a jogi és a nemzetközi kereskedelmi szakbizottságok rendeztek nyilvános meghallgatást a témában. (Tovább: EU–USA szabadkereskedelmi megállapodás: vitarendezés és szabályozási kérdések )

 
 

Terrorizmus elleni fellépés: vita a Parlamentben

Plenáris ülés Bel- és igazságügy28-01-2015 - 17:22
MEPs give their views on measures to tackle terrorism during a debate with Commissioner Dimitris Avramopoulos today in the EP hemicycle  

A terrorizmus elleni fellépés, többek között az utasnyilvántartási adatokra vonatkozó javaslat, az Europol európai rendőrségi hivatal szerepe, az információcsere javítása, a radikalizálódás megelőzése és a hamarosan bemutatandó európai biztonságpolitikai napirend volt a témája a szerdán Dimitris Avramopoulos uniós belügyi biztos részvételével tartott vitának. (Tovább: Terrorizmus elleni fellépés: vita a Parlamentben )

 
 

Élő: plenáris vita a párizsi klímakonferenciáig elvégzendő feladatokról

Plenáris ülés Környezetvédelem28-01-2015 - 17:18
climate-change_HU_infographic  

Szerdán az új nemzetközi klímamegállapodás érdekében elvégzendő feladatokról vitázik az EP plenárisa. Az egyezményt 2015 végén írnák alá Párizsban, és azért van rá szükség, mert a kiotói klímamegállapodás 2020-ban lejár. Az ENSZ tavalyi limai klímakonferenciáján a szakértők és politikusok már elkezdtek dolgozni azon a megállapodáson, amelyet idén decemberben Párizsban kell véglegesíteni. (Tovább: Élő: plenáris vita a párizsi klímakonferenciáig elvégzendő feladatokról )

 
 

Élő: vita a terrorizmus elleni intézkedésekről

Plenáris ülés Bel- és igazságügy28-01-2015 - 15:11
A passport been scanned at an airport border control ©BELGA_ZUMAPRESS  

A párizsi terrortámadást követően az uniós országok és az EU is átértékelte biztonságpolitikáját és új intézkedéseket javasoltak a terrorizmus visszaszorítása érdekében. A szerdai plenáris ülésen Dimitris Avramopoulos belügyekért felelős európai biztossal vitáznak a képviselők erről, a radikalizáció megfékezéséről, az európai biztonsági stratégiáról és a légi utasok adatainak cseréjére vonatkozó javaslatról. A vitát honlapunkon 15 órától lehet élőben követni. (Tovább: Élő: vita a terrorizmus elleni intézkedésekről )

 
 

Adatvédelem: az uniós polgároknak egyszerűbben kell tudni élniük jogaikkal

Egyéb Bel- és igazságügy28-01-2015 - 12:31
Data Protection Supervisor, Mr Buttarelli  

„Az EU-nak hatékonyabban kell alkalmaznia a létező szabályokat, és lehetővé kell tennie, hogy az uniós polgárok könnyebben élhessenek jogaikkal egy olyan világban, ahol mindent okostelefonokkal intézünk” – mondta el szerkesztőségünknek Giovanni Buttarelli, az új európai adatvédelmi biztos, akivel a január 28-i adatvédelmi nap alkalmából beszélgettünk. (Tovább: Adatvédelem: az uniós polgároknak egyszerűbben kell tudni élniük jogaikkal )

 
 

A legtöbb képviselőcsoport üdvözölte a Juncker-tervet

Plenáris ülés Gazdasági és monetáris ügyek28-01-2015 - 11:16
Euro illustration  

Tegye a Parlament lehetővé, hogy a stratégiai befektetéseket célzó Juncker-terv júniusra elindulhasson: ezt kérte szerdán a plenáris ülésen a Bizottság növekedésért és befektetésekért felelős alelnöke, Jyrki Katainen. A biztos a terv három alappilléreként a befektetési alapot, a projektek sorát és az egységes belső piac kiépítését jelölte meg. (Tovább: A legtöbb képviselőcsoport üdvözölte a Juncker-tervet )

 
 

A holokauszt nemzetközi emléknapja: 70 éve szabadult fel Auschwitz

Egyéb Intézmények27-01-2015 - 17:33
Ceremony inside the European Parliament to celebrate the 70 years anniversary of the holocaust remembrance day  

Január 27-én Prágában emlékezett meg Martin Schulz, az EP elnöke az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadításának hetvenedik évfordulójáról. „Túl sokan hagyták, hogy teret nyerjen a gyűlölet, túl sokan néztek félre, túl sokan maradtak csendben. Nem engedhetjük, hogy ilyen még egyszer megtörténjen.” Brüsszelben eközben a képviselők és a belga zsidó közösség tagjai emlékeztek a holokauszt áldozataira. (Tovább: A holokauszt nemzetközi emléknapja: 70 éve szabadult fel Auschwitz )