Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Hatékony fellépést sürgetnek a képviselők a nők elleni erőszakkal szemben

Plenáris ülés A nők jogai/Esélyegyenlőség27-11-2014 - 16:35
Woman sitting on the floor, man standning with a clenched fist in fornt of her, threatening to hit her.
©BELGAIMAGE_Illustra_Rafael Ben-Ari_65164360  

A nemi erőszakról vitázott az EP november 25-én, a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján. Egy idén februárban elfogadott állásfoglalásban az Európai Parlament arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be jogszabályjavaslatot a nők elleni erőszak felszámolása érdekében. A plenáris vitán többek között erről is kérdezték a képviselők Věra Jourová nemek közti egyenlőségért is felelős európai biztost. (Tovább: Hatékony fellépést sürgetnek a képviselők a nők elleni erőszakkal szemben )

 
 

Giovanni Buttarelli named new data protection watchdog

Others Citizens' rights27-11-2014 - 13:34

The next European Data Protection Supervisor (EDPS) will be Giovanni Buttarelli, Parliament's President Martin Schulz announced in plenary on Thursday. His Assistant Supervisor will be Wojciech Rafał Wiewiórowski. (Read more: Giovanni Buttarelli named new data protection watchdog )

 
 

A képviselők figyelme az internetes keresőkre és felhőkre irányul

Plenáris ülés A szolgáltatások szabad mozgása / Információs társadalom27-11-2014 - 12:56

Az Európai Parlament egy csütörtökön megszavazott állásfoglalásban felszólította a tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy szüntesse meg azokat az akadályokat, amelyek az uniós digitális egységes piac növekedésének útjában állnak. A képviselők az uniós versenyjogi szabályok betartatásával szeretnék megakadályozni azt is, hogy egyes internetes cégek visszaéljenek erőfölényükkel, emellett elkülönítenék egymástól a keresőmotorokat és az egyéb kereskedelmi szolgáltatásokat. (Tovább: A képviselők figyelme az internetes keresőkre és felhőkre irányul )

 
 

Human rights: blasphemy in Pakistan; kidnapping in Iraq; war crimes in Serbia

Plenary Session Development and cooperation / External relations27-11-2014 - 12:26

Parliament passed three resolutions on Thursday, calling on the Pakistani government to review its blasphemy laws; condemning atrocities by the so-called Islamic State in Iraq; and calling for action against the "wartime rhetoric" and hate speech of provisionally released Serbian war crimes suspect Vojislav Šešelj. (Read more: Human rights: blasphemy in Pakistan; kidnapping in Iraq; war crimes in Serbia )

 
 

Elutasították a Bizottsággal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt

Plenáris ülés Intézmények27-11-2014 - 12:14
Motion of censure against the Commission rejected by a large majority  

Az Európai Parlament csütörtökön 461 szavazattal, 101 ellenszavazat és 88 tartózkodás mellett elutasította a Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel és biztoscsapatával szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt. A hétfőn megvitatott indítványt 76, a Szabadág és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoportba tartozó illetve független képviselő nyújtotta be a Bizottság elnökével november 12-én lezajlott Lux-leaks vitát követően. (Tovább: Elutasították a Bizottsággal szemben benyújtott bizalmatlansági indítványt )

 
 

Deal secured to boost infrastructure investment in the EU

ECON Economic and monetary affairs27-11-2014 - 09:46

A negotiating team led by Alain Lamassoure (EPP, FR) struck a political deal with the Council and the Commission on European Long Term Investment Funds (ELTIFs) on Wednesday evening. These funds should boost non-bank financing for projects that deliver infrastructure, intellectual property or research results which benefit the real economy and society. (Read more: Deal secured to boost infrastructure investment in the EU )

 
 
Picture of Fulvio Martusciello, EPP, and Martina Anderson, GUE/NGL, who on the 26th of November debate whether Palestine should be recognized as a state.  ©EuropeanParliament_Pietro_Naj-Oleari
©EuropeanParliament_Pietro_Naj-Oleari  

Svédország nemrégiben első nyugat-európai uniós országként elismerte független államként Palesztinát. Ma 15 órától az EP plenárisa vitázik a palesztin államiságról. A vita előtt Martina Andersont (baloldali, brit), a Palesztin Törvényhozó Tanáccsal való kapcsolatokért felelős küldöttség, valamint Fulvio Martusciellót (néppárti, olasz), az Izraellel való kapcsolatokért felelős küldöttség vezetőjét kérdeztük. (Tovább: Vita a palesztin államiságról – az EP delegációvezetőit kérdeztük )

 
 

Digitális egységes piac: vita az online keresőkről

Plenáris ülés A polgárok jogai / Információs társadalom26-11-2014 - 16:42
Streaming photo - Live from the EP  

Ma délután vitázik, holnap pedig szavaz az EP arról a nem kötelező érvényű javaslatról, amely azt szorgalmazza, hogy az online keresőszolgáltatásokat válasszák el az egyéb kereskedelmi szolgáltatásoktól. A javaslat szerint így lehetne esélyegyenlőséget teremteni az online piacon, és lehetne biztosítani, hogy hosszú távon az internetezők is jól járjanak. (Tovább: Digitális egységes piac: vita az online keresőkről )

 
 

Plenáris vita: huszonöt éves az ENSZ gyermekjogi egyezménye

Egyéb Intézmények / Ifjúság26-11-2014 - 15:56
Girl blowing out candles on a birthday cake. ©BELGAIMAGE_AGEFOTOSTOCK_67509911  

Huszonöt évvel ezelőtt fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét. A gyermekek jogairól és helyzetéről november 25-én délután az EP plenárisa is vitázik. A vita előtt Mairead McGuinnesst, az EP alelnökét kérdeztük az egyezmény jelentőségéről. (Tovább: Plenáris vita: huszonöt éves az ENSZ gyermekjogi egyezménye )

 
 

300 milliárd eurós gázfröccs az európai gazdaságnak

Plenáris ülés Gazdasági és monetáris ügyek26-11-2014 - 14:17
PR_Investment. package _  

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker egy új uniós stratégiai befektetési alap létrehozását jelentette be szerdán. Az alap a következő három évben legalább 315 milliárd eurós befektetést generálva kapcsolná magasabb fokozatra az európai gazdaságot. A plenáris ülésen bemutatott programot a legtöbb képviselőcsoport támogatásáról biztosította, de a képviselők figyelmeztettek: gyors lépéseket várnak az uniós növekedés beindítására. (Tovább: 300 milliárd eurós gázfröccs az európai gazdaságnak )