Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Burna razprava o britanski odločitvi za izstop in njenih posledicah

Plenarno zasedanje Ustava / Institucije / Pogodbe28-06-2016 - 19:37
Evropski parlament, Bruselj, 28/06/2016  

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je v uvodnem nagovoru ob otvoritvi izrednega zasedanja v Bruslju povedal, da gre za prvi primer sklica seje v tako kratkem času, vendar pa je tudi odločitev Velike Britanije o izstopu brez primere. Pozdravil je britanskega komisarja v odstopu Jonathana Hilla, se mu zahvalil za njegovo delo in izrazil priznanje njegovi odločitvi za odstop, ker je sam zagovarjal obstanek v EU. Poslanci in komisarji so Hillu izrazili spoštovanje s stoječimi ovacijami. (Preberite več: Burna razprava o britanski odločitvi za izstop in njenih posledicah )

 

Schulz o Brexitu: Daljša negotovost ne bi bila v nikogaršnjem interesu

Ostalo Prihodnost unije/Evropska integracija / Institucije28-06-2016 - 17:55
Press conference of the European Parliament President Martin Schulz  

Izbira, ki so jo na referendumu o članstvu v Evropski uniji potrdili britanski volivci, "mora biti uresničena, kakor hitro je to mogoče" in sicer s polno vključitvijo Parlamenta, je danes šefom vlad in držav unije na srečanju v Bruslju dejal predsednik Martin Schulz. "Obdobje daljše negotovosti ne bi bilo v nikogaršnjem interesu," je opozoril in dodal, da mora EU jasno pokazati, da se zaveda potrebe po reformah. (Preberite več: Schulz o Brexitu: Daljša negotovost ne bi bila v nikogaršnjem interesu )

 

Poslanci za čimprejšnji izstop Britanije, končanje negotovosti in reforme EU

Plenarno zasedanje Ustava / Institucije / Pogodbe28-06-2016 - 12:53

Združeno kraljestvo naj čim prej v celoti upošteva željo večine svojih državljanov in začne postopek izstopa iz Evropske unije, nato pa se bodo začela urejati medsebojna razmerja, poudarja resolucija, ki jo je v torek na izrednem zasedanju sprejel Evropski parlament. Poslanci so še dodali, da mora Unija izvesti nujne reforme, da bi izpolnila pričakovanja svojih državljanov. (Preberite več: Poslanci za čimprejšnji izstop Britanije, končanje negotovosti in reforme EU )

 
Fensterfront des Europaparlaments in Brüssel  

Po britanskem referendumu o članstvu v Evropski uniji se bodo poslanci v torek srečali na izrednem plenarnem zasedanju Parlamenta, na katerem bodo razpravljali o njegovem rezultatu in sprejeli resolucijo. V četrtek bodo potekala zasedanja odborov za proračun, državljanske svoboščine, zunanje zadeve in razvoj: govora bo o finančnih stroških begunske krize in priseljevanja. (Preberite več: Ta teden v Parlamentu: britanski referendum, proračun EU in begunci )

 

EP President Martin Schulz, European Council President Donald Tusk and Dutch Prime Minister Mark Rutte met Friday morning in Brussels at the invitation of EU Commission President Jean-Claude Juncker. They discussed the outcome of the United Kingdom referendum and made the following joint statement: (Read more: Joint statement by Schulz, Tusk, Rutte and Juncker on UK referendum outcome )

 

Izredna seja Parlamenta v torek, 28. junija

Ostalo Prihodnost unije/Evropska integracija24-06-2016 - 12:50

Konferenca predsednikov Evropskega parlamenta (predsednik Parlamenta in voditelji političnih skupin), ki se je sestala v petek dopoldne po objavi izidov britanskega referenduma o članstvu v EU, je sprejela odločitev o sklicu izrednega plenarnega zasedanja, ki bo v torek, 28. junija ob 10. uri. Poslanci bodo po razpravi glasovali o resoluciji glede nadaljnjih korakov po odločitvi britanskih volivcev za izstop iz Unije. (Preberite več: Izredna seja Parlamenta v torek, 28. junija )

 

President Schulz and political leaders' statements on UK referendum outcome

Others Future of Europe/European integration24-06-2016 - 12:48

European Parliament President Martin Schulz and EP political group leaders made statements to the press on 24 June following an extraordinary meeting of Parliament's Conference of Presidents (EP President and political group leaders) on the outcome of the UK's EU membership referendum on 23 June. (Read more: President Schulz and political leaders' statements on UK referendum outcome )

 

European travel document: MEPs and ministers strike informal deal

LIBE Justice and home affairs23-06-2016 - 17:09

A new standard European travel document to speed the return of non-EU nationals staying "irregularly" in EU member states without valid passports or identity cards was informally agreed by MEPs and EU ministers on Thursday evening. A key goal during the talks has been to increase third countries’ acceptance of the document through improved technical details. To enter into force, this informal deal needs to be formally endorsed by the full Parliament and the Council of Ministers. (Read more: European travel document: MEPs and ministers strike informal deal )

 

Palestinski predsednik Abas pred evropskimi poslanci

Plenarno zasedanje Zunanji odnosi23-06-2016 - 16:11
Mahmud Abas,.predsednik palestinske nacionalne oblasti, Evropski parlament, Bruselj, 23/06/2016  

"Skrajni čas je, da naše ljudstvo zaživi v svobodi, brez zidov in nadzornih točk," je v četrtek v svojem govoru v Parlamentu pozval predsednik palestinske nacionalne oblasti Mahmud Abas. Izrazil je tudi zahvalo poslancem za priznanje Palestine in bil kritičen do Izrael, ker še naprej okupira palestinska ozemlja. (Preberite več: Palestinski predsednik Abas pred evropskimi poslanci )

 
Solar panels  

The EU's renewable energy target - 20% of total consumption by 2020 - has already been hit by many EU member states. But others lag behind and must do more, MEPs urge in a resolution, voted on Thursday, on the EU Commission's “renewables progress report." To achieve the EU's energy efficiency target - a 20% gain by 2020 – member states need to implement EU legislation faster, and in full, says a second resolution, also voted on Thursday. (Read more: MEPs call for more ambitious and consumer-focused energy targets beyond 2020 )