Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Evropska konferenca mladih EYE 2016: prijavite se!

Ostalo Mladi09-10-2015 - 12:02
 

Prihodnost Evrope: to je bila tema, o kateri so leta 2014 v Strasbourgu, neposredno pred volitvami v Evropski parlament maja istega leta, razpravljali mladi Evropejci. Sedaj se Evropska konferenca mladih (EYE) vrača. Potekala bo 20.-21. maja naslednje leto v Strasbourgu. Prijave so odprte, prav tako je na voljo prvi osnutek programa konference. (Preberite več: Evropska konferenca mladih EYE 2016: prijavite se! )

 

Oktobrsko plenarno zasedanje: Hollande in Merkel, Volkswagen, Kunduz

Plenarno zasedanje Institucije09-10-2015 - 09:54
 

Poslance sta na plenarnem zasedanju, ki je potekalo med 5. in 8. oktobrom v Strasbourgu, nagovorila francoski predsednik Francois Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel. Posvetila sta se predvsem begunski krizi. Poslanci so v luči škandala Volskwagen govorili tudi o zaostrovanju preizkusov za izpuste iz osebnih avtomobilov. (Preberite več: Oktobrsko plenarno zasedanje: Hollande in Merkel, Volkswagen, Kunduz )

 

Poslanci zahtevajo zavezujoče ukrepe za odpravo razlik v plačilu med spoloma

Plenarno zasedanje Pravice žensk/enake možnosti08-10-2015 - 13:06

Čeprav je EU leta 2006 sprejela direktivo o enakosti med spoloma na trgu dela, pa razlike v plačilu med moškimi in ženskami še vedno obstajajo, ter se še povečujejo, ugotavlja resolucija, ki jo je Parlament sprejel v četrtek. Poslanci tudi poudarjajo, da države niso izkoristile priložnosti za posodobitev svoje zakonodaje na področju enakih možnosti in pozivajo Komisijo, naj pripravi predloge z učinkovitejšimi sredstvi za nadziranje izvajanja in izvrševanja. (Preberite več: Poslanci zahtevajo zavezujoče ukrepe za odpravo razlik v plačilu med spoloma )

 

Human rights: Saudi Arabia, Nigeria, Central African Republic and Thailand

Plenary Session Development and cooperation / External relations08-10-2015 - 12:30

MEPs passed four resolutions on Thursday: urging Saudi Arabia to halt the execution of Ali Mohammed al-Nimr and calling for a moratorium on the death penalty; demanding measures to starve Boko Haram in Nigeria of its sources of illegal income; expressing fears of civil war in Central African Republic; and deploring human rights abuses in Thailand following the coup of May 2014. (Read more: Human rights: Saudi Arabia, Nigeria, Central African Republic and Thailand )

 

Večja varnost in nižji stroški elektronskih plačil

Plenarno zasedanje Gospodarske in denarne zadeve08-10-2015 - 12:20
© AP Images/ European Union-EP  

Posodobitev direktive o plačilnih storitvah, ki jo je Parlament sprejel v četrtek, naj bi med drugim omogočila vstop novih ponudnikov na trg za plačila z mobilnimi in spletnimi orodji, kar naj bi posledično znižalo stroške plačevanja na spletu. Določa tudi pravila za varstvo podatkov potrošnikov in odgovornost ponudnikov storitev. (Preberite več: Večja varnost in nižji stroški elektronskih plačil )

 

Španski kralj Filip o beguncih: pokažimo velikodušnost, solidarnost, odgovornost

Plenarno zasedanje Institucije07-10-2015 - 15:53
Felipe VI of Spain address to the European Parliament_  

Evropska unija bi se morala na begunsko krizo odzvati z velikodušnostjo, solidarnostjo in odgovornostjo, je v govoru poslancem na plenarnem zasedanju v Strasbourgu 7. oktobra dejal španski kralj Filip VI. "Želim si, da bi Španija v prihodnjih letih s strastjo in idejami prispevala k uspehu Evrope," pa je v dobrodošlici dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz. (Preberite več: Španski kralj Filip o beguncih: pokažimo velikodušnost, solidarnost, odgovornost )

 

François Hollande in Angela Merkel pred evropskimi poslanci

Plenarno zasedanje Institucije07-10-2015 - 15:00
 

Aktualne razmere v Evropski uniji in izzivi, s katerimi se je treba soočiti skupaj, predvsem begunci, so bile teme popoldanske razprave francoskega predsednika Hollanda in nemške kanclerke Merklove z vodji političnih skupin v Evropskem parlamentu. (Preberite več: François Hollande in Angela Merkel pred evropskimi poslanci )

 

Poslanci potrdili zakonodajo za lažje čezmejne izterjave malih dolgov

Plenarno zasedanje Pravosodno sodelovanje07-10-2015 - 14:53

S spremembami zakonodaje, ki jih je Parlament potrdil v sredo, bo lahko več državljanov in podjetij uporabljalo evropski poenostavljeni postopek v sporih majhne vrednosti. Spremembe uredbe, ki jih morajo potrditi še pristojni ministri, med drugim zvišujejo zgornjo meja zahtevka s sedanjih 2000 na 5000 evrov. (Preberite več: Poslanci potrdili zakonodajo za lažje čezmejne izterjave malih dolgov )

 

Capping emissions from medium-sized combustion plants

Plenary Session Public health07-10-2015 - 13:12
Air pollution illustatio photo ©AP Images/ European Union-EP  

Proposed EU sulphur dioxide and nitrogen oxide emission limits for medium-sized combustion plants, such as electricity generators or heating systems for domestic, residential or industrial use, were backed by MEPs on Wednesday. They had already been informally agreed with EU ministers. In areas where these emissions breach EU air quality standards, EU countries would be required to assess whether to introduce stricter limits. (Read more: Capping emissions from medium-sized combustion plants )

 

Syria, Turkey, Kunduz bombing and Libya: MEPs call for greater EU engagement

Plenary Session External relations07-10-2015 - 12:39

The EU must do more to spur stability and security in Libya, MEPs said on Tuesday. On Wednesday, they demanded a full and independent investigation into the airstrikes against the hospital in Kunduz, called for more EU diplomatic efforts to end the Syrian conflict and warned against compromising human rights in cooperating with Turkey over the refugee crisis. (Read more: Syria, Turkey, Kunduz bombing and Libya: MEPs call for greater EU engagement )