Direktlänk till huvudmenyn (tryck på returtangenten)
Gå till innehållet på sidan (tryck på "Välkommen")
Direktlänk till lista över andra webbplatser (tryck på returtangenten)

Nyhetsrummet

Pressmeddelanden

 
 
 
 

Internationella kvinnodagen: “Utbildning är en mänsklig rättighet”, García Pérez

Övrigt Institutioner / Kvinnors rättigheter/Lika möjligheter06-03-2015 - 16:07
Garcia Perez i kammaren  

Internationella kvinnodagen firas varje år den 8 mars. I år riktar Europaparlamentet strålkastaren på utbildning som en väg att stärka kvinnor och flickor. Parlamentets Facebook-följare bjöds in att ställa frågor till jämställdhetsutskottets ordförande Iratxe García Pérez. Så här svarade hon. (Läs mer: Internationella kvinnodagen: “Utbildning är en mänsklig rättighet”, García Pérez )

 

Ebola-krisen: “ Vi måste lära oss vår läxa”

Övrigt Folkhälsa05-03-2015 - 17:07
Sjukvårdare i skyddsdräkt tar emot patient  

Ebola-utbrottet nyligen är det dödligaste sedan sjukdomen upptäcktes 1976. Den 4 mars arrangerade Europaparlamentets panel för bedömning av vetenskapliga och tekniska alternativ (STOA) en utfrågning med experter för att diskutera forskningen om ebola, utmaningarna och framtidsutsikterna, men också vad vi kan läsa från erfarenheterna för att förhindra framtida kriser. (Läs mer: Ebola-krisen: “ Vi måste lära oss vår läxa” )

 
Ellen Johnson Sirleaf intervjuas  

Europaparlamentets talman Martin Schulz välkomnade och sammanträdde på onsdagen med Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. Samma dag deltog den liberianska presidenten även i ett möte inom ramen för den gemensamma parlamentariska AVS-EU-församlingen. Vi mötte Johnson Sirleaf, som gav oss sin syn på aktuella frågor som ebola och Internationella kvinnodagen. (Läs mer: Liberias president: “Om 10 år vill vi att 50 procent av presidenter är kvinnor” )

 

Utforska, läs och upptäck: 100 böcker om Europa

Övrigt Kultur04-03-2015 - 18:15
Schulz i talarstolen, framför deltagare  

Europaparlamentet presenterar ett urval av böcker, studier och vetenskapliga verk som handlar om de idéer som europeisk integration och politisk filosofi bygger på. På en särskild webbplats kan läsare upptäcka böcker på flera olika språk, från författare från hela Europa. Syftet med projektet är att presentera idéerna och människorna bakom den europeiska integrationen, vilka också kan hjälpa oss hitta lösningar på de utmaningar Europa nu står inför. (Läs mer: Utforska, läs och upptäck: 100 böcker om Europa )

 

Möt Europaparlamentets tvärpolitiska grupper

Övrigt Institutioner04-03-2015 - 18:14
Ledamöter under ett möte  

De är inga officiella Europaparlamentsorgan och de kan därför inte uttala sig som representanter för EU-institutionen. Men de sammanför ledamöter från olika politiska grupper för att hantera ämnen, från mänskliga rättigheter till ekonomiska och sociala frågor. (Läs mer: Möt Europaparlamentets tvärpolitiska grupper )

 

Privata sektorn och internationell utveckling: Hur ska det gå till?

Övrigt Institutioner / Information04-03-2015 - 18:00
Skärmdump från LinkedIn  

Den konservative brittiske ledamoten Nirj Deva arbetar med ett betänkande som handlar om vilken roll den privata sektorn kan ha för att främja utveckling i världen. Nu är han intresserad av att höra din åsikt. Från och med idag arrangerar vi en öppen diskussion i Europaparlamentets grupp på LinkedIn. Du är välkommen att delta och diskutera med Deva, och ge synpunkter till hans betänkande. (Läs mer: Privata sektorn och internationell utveckling: Hur ska det gå till? )

 

Tävla & bli vår gästfotograf: Europaåret för utvecklingssamarbete i fokus

Övrigt Institutioner / Kultur04-03-2015 - 15:33
Ett improviserat klassrum för flyktingbarn i Harmanli, Bulgarien ©Hristo Rusev/www.hristorusevphotography.blogspot.com  

Klara, färdiga.. plåta. Under året välkomnar vi dig att delta I vår fototävling, inspirerad av Europaåret för utvecklingssamarbete 2015. Varje månad till och med september kommer vi att presentera ett nytt, utvecklingsrelaterat ämne. Skicka din bild, inspirerat av månadens tema, tillsammans med anmälningsblanketten, och du kan bli inbjuden till Strasbourg för att göra ett fotoreportage. (Läs mer: Tävla & bli vår gästfotograf: Europaåret för utvecklingssamarbete i fokus )

 

”En tidsinställd bomb” – UNRWA-chefen om Gaza-krisen

Övrigt Asylpolitik03-03-2015 - 18:31
Krähenbühl intervjuas  

Chefen för FN-organet UNRWA som ansvarar för att ge hjälp till fem miljoner palestinska flyktingar i Jordanien, Libanon, Syrien och de palestinska områdena mötte på måndagen den 2 mars parlamentets utrikesutskott. Under sitt besök berättade organisationens generalkommissionär Pierre Krähenbühl om hur situationen i Gaza och i Syrien påverkar UNRWA:s verksamhet. Mellan åren 2007 och 2013 finanserade EU och dess medlemsländer 57 procent av FN-organets ordinarie budget. (Läs mer: ”En tidsinställd bomb” – UNRWA-chefen om Gaza-krisen )

 

Italiens president Sergio Mattarella besöker parlamentet

Övrigt Institutioner03-03-2015 - 16:48
Mattarella undertecknar parlamentets gästbok, Schulz bakom  

Europaparlamentets talman Martin Schulz kunde idag den 3 mars välkomna Italiens nye president Sergio Mattarella till Europaparlamentet i Bryssel. (Läs mer: Italiens president Sergio Mattarella besöker parlamentet )

 
Lamassoure intervjuas  

EU-kommissionen har startat en serie utredningar om skattebeslut i de 28 medlemsländerna som potentiellt gagnar multinationella företag. Nu har Europaparlamentet också upprättat ett särskilt utskott som ska titta närmare på dessa påstådda skattelättnader. Franske ledamoten Alain Lamassoure (EPP) som leder utskottet, ger sin syn. (Läs mer: Lamassoure leder nya utskottet om skattebeslut: Vi måste undvika ”skattekrig” )