Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 

Гледайте на живо: дебат в Парламента за кризите в близост до ЕС

Други Външни отношения / Сигурност и отбрана01-09-2014 - 18:01
Гледайте на живо  

Много страни-съседки на ЕС са изправени пред сериозни проблеми. На 2 септември сутринта комисията по външни работи ще дискутира конфликтите в Сирия, Ирак, Либия, Газа и Украйна, както и политиката на ЕС за разширяване. Сред поканените да говорят пред депутатите е и италианският външен министър Федерика Могерини, която бе номинирана през уикенда за Върховен представител на ЕС за външната политика. Гледайте заседанието на живо на нашата Интернет страница. (Продължение: Гледайте на живо: дебат в Парламента за кризите в близост до ЕС )

 
 
Председателят на ЕП Мартин Шулц говори пред журналисти при пристигането си на срещата на върха на  30 август  

„При пряка военна конфронтация между Украйна и Русия положението може да ескалира напълно извън контрол. Страните в конфликта и международната общност трябва да направят всичко по силите си, за да избегнат това“, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц пред ръководителите на страните в ЕС на срещата на върха на 30 август в Брюксел. Г-н Шулц призова за „допълнителни санкции (спрямо Русия), от една страна, и за още по-решителни дипломатически и политически действия, от друга“. (Продължение: На срещата на върха: Мартин Шулц иска политическо решение на кризата в Украйна )

 
 
Инфографика: Председателите на комисиите в ЕП  

След края на лятната почивка на преден план в ЕП излиза работата в парламентарните комисии. Те имат важно значение в процеса на изготвяне на европейското законодателство и са форум, където се сблъскват позициите на различните парламентарни групи. Научете повече за това как работят комисиите и се запознайте чрез нашата инфографика с хората, които ги оглавяват. (Продължение: В центъра на европейската политика: парламентарните комисии заседават )

 
 
EP this week  

Депутатите подновяват работата си след лятната почивка със седмица на заседания на парламентарни комисии. Кризите в Близкия Изток, Африка и Украйна ще са в центъра на много дискусии, а италиански министри ще представят приоритетите на новото председателство на Съвета. Председателят на групата на финансовите министри от еврозоната Йерун Дейселблум ще говори в ЕП за икономическите перспективи пред Европа. В същото време различни комисии ще определят позициите си за бюджета на ЕС за 2015 г. (Продължение: Темите в ЕП тази седмица: външна политика, икономически безпокойства, бюджет )

 
 
EP provides - illustration  

От септември започва новият парламентарен сезон, който обещава да бъде изпълнен със събития покрай избора на новата Европейска комисия. Ако работите по онлайн проект, поддържате Интернет страница или блог и искате да запознаете своята публика с фактологична информация за всичко около Европейския парламент, нашият широк набор от продукти може да Ви свърши добра работа. Научете повече за нашите инфографики, видеоклипове, снимкови галерии и интервюта, които можете да ползвате свободно! (Продължение: Инфографики, видеоклипове, снимки… Открийте и използвайте нашите продукти )

 
 

Ремонт на части от уебсайта на 29 август

Други Институции28-08-2014 - 18:05
Знак за ремонтни работи  

В цяла Европа лятото е времето за освежаване на улици и сгради. Нашият уебсайт също ще получи осъвременяване в петък сутрин, което ще доведе до временна липса на достъп до разделите „За Парламента“, „Членове на ЕП“, „Пленарни заседания“, „Комисии“, „Делегации“, "Think Tank" и "100 книги". Актуализираното съдържание ще бъде отново достъпно следобед на същия ден. (Продължение: Ремонт на части от уебсайта на 29 август )

 
 

Elmar Brok (EPP, DE), Chair of the Foreign Affairs Committee, called today for a strong EU foreign and security policy lead by a strong personality. “Bringing peace, stability and prosperity to the broader EU neighbourhood must be the first and utmost priority,” he said following a meeting of the Committee’s Enlarged Bureau with Commissioner Georgieva and the EEAS’s Executive Secretary General Pierre Vimont. (Read more: Elmar Brok: Strong EU foreign policy vital to end crises in the neighbourhood )

 
 
Инфографика за младите хора  

Кризата изправи младите хора в Европа пред тежки проблеми – над 5,3 млн. европейци на възраст под 25 г. не успяват да намерят работа. За ЕС младежката заетост е приоритет. Прочетете за предприетите стъпки за борба с проблема и научете от нашата инфографика за трудностите пред младото поколение. (Продължение: Трудностите пред младите хора и как ЕС се опитва да помогне )

 
 
Календарът на ЕП  

Лятната почивка за Европейския парламент скоро приключва - от 1 септември работата започва на пълни обороти. За да се ориентирате какво се случва в Брюксел или Страсбург във всеки един момент от годината, Ви представяме кратък справочник за цветовите кодове в календара на ЕП. Научете какво означават различните цветове за дейността на депутатите през съответната седмица. (Продължение: Календарът на ЕП: какво означават различните цветове )

 
 
Пилос, Гърция  

Съществуването на атомите бе доказано едва в модерни времена, но теориите за тях са формулирани преди повече от две хиляди години в Древна Елада. Сега Гърция е отново на преден план в научните изследвания с международния проект „Нестор“ , който се осъществява в град Пилос в югозападната част на полуостров Пелопонес. Учените изграждат подводен телескоп на дъното на Средиземно море, който ще улавя елементарните частици неутрино в опит да бъдат разкрити най-големите тайни на Вселената. (Продължение: Проектът „Нестор“: опит за разкриване на тайните на Вселената от морското дъно )