Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Nyitóülés: emlékezés Srebrenicára

Plenáris ülés Intézmények06-07-2015 - 19:03
Plenary opening July 2015_  

A húsz évvel ezelőtt Srebrenica bosnyák városban lemészárolt mintegy nyolcezer férfira és fiúgyermekre emlékezett az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz a nyári szünet előtti utolsó ülésszak megnyitásakor. A Parlament egy perces néma csenddel tisztelgett az áldozatok előtt. (Tovább: Nyitóülés: emlékezés Srebrenicára )

 

Dióhéjban a kibocsátáskereskedelmi-rendszer reformjáról

Egyéb Környezetvédelem06-07-2015 - 16:29
The EP’s environmental committee backs the reform of the EU’s Emission Trading Scheme (ETS). © BELGA_AGEFOTOSTOCK  

Az EP-képviselők július 7-én vitáznak és 8-án szavaznak az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) reformja kapcsán. Az ETS célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a klímaváltozás megfékezése. A jogszabály a kibocsátási kvóták felborult kereslet-kínálati egyensúlyához nyúlna hozzá, ez ugyanis most akadályozza a zöld beruházásokat. (Tovább: Dióhéjban a kibocsátáskereskedelmi-rendszer reformjáról )

 

Körkörös gazdaság: több mint újrahasznosítás

Plenáris ülés Gazdasági és monetáris ügyek06-07-2015 - 11:53
 

Átlagosan fejenként 5 tonna hulladékot termelünk az EU-ban évente. Tekintve, hogy a Föld természetes erőforrásai csökkennek, ez az adat aggasztó. A Parlament állásfoglalásában arra kéri az Európai Bizottságot, hogy álljon elő egy ambiciózus javaslattal, hogyan lehetne előrelépni az úgynevezett körkörös gazdaság irányába, ahol a termékek nem csak egyszeri felhasználásra készülnek. Az EP-képviselők hétfőn vitáznak és szerdán szavaznak az állásfoglalásról. (Tovább: Körkörös gazdaság: több mint újrahasznosítás )

 

Mi a panorámaszabadság és kell-e uniós szinten szabályozni?

Plenáris ülés Igazságügyi együttműködés02-07-2015 - 19:59
Paris panorama by night. View on La Defense from Eiffel Tower. ©BELGA_EASYFOTOSTOCK  

Meg kellene engedni, hogy bárki szabadon készíthessen és közzétehessen képeket középületekről külön engedély nélkül? Ez az úgynevezett panorámaszabadság, amely már számos uniós országban engedélyezett. A július 9-i plenáris ülésen az EP-képviselők arról vitáznak, szükséges-e uniós szinten szabályozni, illetve hogyan érinti a szerzői jogok területét. Két, ellentétes véleményen lévő EP-képviselőt kérdeztünk a témáról. (Tovább: Mi a panorámaszabadság és kell-e uniós szinten szabályozni? )

 

Nyári fotópályázatunk témája: Gyerekek és fiatalok

Egyéb Fejlesztés és együttműködés / Ifjúság02-07-2015 - 17:36
Guest Photographer June topic "sustainable green growth, decent jobs and businesses" jury winner is "framework" by Nati Esmel ©Nati Esmel  

A fejlesztés és nemzetközi segélyezés európai éve alkalmából 2015-ben ismét fotópályázatot hirdet az Európai Parlament. Szeptemberig különböző, a fejlesztéspolitikához kapcsolódó téma kapcsán várjuk a fotókat. A legjobb pályaművek beküldői Strasbourgban, az EP plenáris ülésén készíthetnek majd képsorozatot. (Tovább: Nyári fotópályázatunk témája: Gyerekek és fiatalok )

 

Civil liberties MEPs to debate concerns over French surveillance law

LIBE Justice and home affairs02-07-2015 - 10:36

The civil liberties committee debates France's controversial new law on surveillance powers on Thursday, 2 July. MEPs will raise concerns about the compatibility of some of the law's provisions with the European treaties with the Commission's director for criminal justice, Francisco Morillo. (Read more: Civil liberties MEPs to debate concerns over French surveillance law )

 

Mit várnak az EP-képviselők a luxemburgi elnökségtől?

Egyéb Európai Tanács / Intézmények01-07-2015 - 14:08
LOGO_PRESIDENCE_2015_EN  © eu2015lu.eu  

Július 1-jétől Luxemburg, az egyik legkisebb és legrégebbi uniós tagállam tölti be az EU Tanács elnöki posztját. Az országnak számos kihívással kell szembenéznie a következő hat hónapban, úgymint a görög válság, a menekültügy problémája, vagy a decemberi párizsi klímakonferencia előkészítése. Luxemburgi EP-képviselőket kérdeztünk arról, hogy mit várnak az elnökségtől. (Tovább: Mit várnak az EP-képviselők a luxemburgi elnökségtől? )

 

Martin Schulz: „Kinyújtjuk a kezünket a görögök felé"

Egyéb Intézmények30-06-2015 - 15:17
 

„Az európai intézmények arra kérik a görögöket, hogy igennel szavazzanak az intézmények javaslatára" - mondta hétfőn Martin Schulz. Az EP elnöke azt követően beszélt, hogy a görögök bejelentették, népszavazást tartanak az országban az EU és az IMF által ajánlott reformjavaslatokról. „Kinyújtjuk a kezünket a görögök felé" - mondta Martin Schulz, majd hozzátette, a népszavazás kulcsfontosságú az eurózóna szempontjából. (Tovább: Martin Schulz: „Kinyújtjuk a kezünket a görögök felé" )

 

Frissíteni kellene a repülésbiztonsági szabályokat az EU-ban?

Egyéb Közlekedés30-06-2015 - 12:53
Transport Committee MEPs discusses aviation safety with the European Aviation Safety Agency (EASA) Executive Director Patrick Ky and the European Commission on Monday afternoon, after the Germanwings air crash in the French Alps in March.  

A márciusi Germanwings repülőgép-szerencsétlenség számos repülésbiztonsági kérdést vetett fel, amelyekről hétfőn a közlekedési szakbizottságban vitáztak az EP-képviselők. Az ülésen az Európai Bizottság képviselői és Partick Ky, az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) ügyvezető igazgatója is részt vett. Az Európai Bizottság most azt vizsgálja, hogy szükség van-e a repülésbiztonsági szabályok frissítésére. (Tovább: Frissíteni kellene a repülésbiztonsági szabályokat az EU-ban? )

 

Cheaper mobile calls and open internet: MEPs and ministers strike informal deal

ITRE Free movement of services30-06-2015 - 12:42

An informal deal to ban surcharges ("roaming fees") for making mobile phone calls, sending text messages or using the internet while abroad in another EU country from 15 June 2017 was struck by MEPs and EU ministers in the small hours of Tuesday morning. MEPs also inserted guarantees that all internet traffic is treated equally, without discrimination. To enter into force, this informal deal needs to be formally endorsed by the full Parliament and the Council of Ministers. (Read more: Cheaper mobile calls and open internet: MEPs and ministers strike informal deal )