Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Vége a tejkvótáknak, lendületet kaphat az uniós export

Egyéb Mezőgazdaság01-04-2015 - 15:56
A cow is prepared to be hooked up to an automatic milker at an GAEC farm near Bains-sur-Oust in Brittany, western France, on March 26, 2015. ©BELGA_AFP  

Április 1-jével megszűnnek a tejkvóták az Európai Unióban. A kvótákat 1984-ben vezették be, hogy így fogják vissza az akkor jelentős túltermelést. Most először azonban, három évtized elteltével, a piac határozza meg, hogy mennyit termeljenek az EU-ban. A termelők ázsiai és afrikai piacokon értékesíthetik majd a tejet. Sokan viszont attól tartanak, hogy az intézkedés az árak ingadozásához vezethet. (Tovább: Vége a tejkvótáknak, lendületet kaphat az uniós export )

 
March Guest photographer laureate for the topic "women and girls" is "Primavera" (Spring) by the photographer Enzo Crispino ©Enzo Crispino/Primavera/www.enzocrispino.com  

A fejlesztés és nemzetközi segélyezés európai éve alkalmából 2015-ben ismét fotópályázatot hirdet az Európai Parlament. Szeptemberig minden hónapban egy-egy, a fejlesztéspolitikához kapcsolódó téma kapcsán várjuk a fotókat. A legjobb pályaművek beküldői Strasbourgban, az EP plenáris ülésén készíthetnek majd képsorozatot. (Tovább: Kattints és pályázz! Fotópályázatunk áprilisi témája az egészség )

 

Párizsi klímakonferencia: fontos lesz a célok megfelelő finanszírozása

Egyéb Környezetvédelem01-04-2015 - 11:56
Symbolic photo of the euro symble made with flowers © BELGA_Agefotostock_C.Ohde  

Az éghajlatváltozás elleni harc pénzügyi hátterének biztosítása volt a kiemelt témája a március 30-i meghallgatásnak, ahol tagállami országgyűlési képviselők és EP-képviselők vitatták meg a decemberi párizsi klímakonferenciát előkészítő lépéseket. A nemzeti parlamentek képviselői egyetértettek abban, hogy most kell megkezdeniük a munkát annak érdekében, hogy kormányaik megfelelő javaslatokkal érkezzenek majd Párizsba. (Tovább: Párizsi klímakonferencia: fontos lesz a célok megfelelő finanszírozása )

 

Megszabadulna a műanyag szatyroktól az EU

Egyéb Környezetvédelem01-04-2015 - 11:55
 

Az európaiak átlagosan évente mintegy 200 műanyag szatyrot használnak, amelyek többsége egyszeri használat után a kukában landol. A nejlonszatyrok ártalmasak a környezetre, mivel apró részecskéik a természetes vizekbe, végső soron pedig az élelmiszerláncba kerülnek. Az EU ezért visszaszorítaná használatukat. Az EP-képviselők és a Tanács már megállapodtak a részletekről, amelyeket az áprilisi plenáris ülés előtt március 31-én a környezetvédelmi szakbizottságnak is jóvá kell hagynia. (Tovább: Megszabadulna a műanyag szatyroktól az EU )

 

EU–USA szabadkereskedelmi megállapodás: tizenöt szakbizottság mond véleményt

Egyéb Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem01-04-2015 - 11:47
Flags of The United States and EU on banknotes  

Az Európai Parlament most dolgozza ki álláspontját az EU–USA szabadkereskedelmi megállapodásról (TTIP), amelyről jelenleg is zajlanak a tárgyalások. Az EP álláspontjának kidolgozásáért a nemzetközi kereskedelmi szakbizottság a felelős, de további 14 szakbizottság is véleményt mond róla. Az EP álláspontjáról még a nyári szünet előtt szavazhatnak a képviselők. (Tovább: EU–USA szabadkereskedelmi megállapodás: tizenöt szakbizottság mond véleményt )

 

Around 2,500 redundant workers of the former French road haulage company Mory-Ducros, which closed in 2014, should get EU aid worth €6 million to help them back into work, said Budgets Committee MEPs in a vote on Wednesday. The European Globalisation Adjustment Fund aid still needs to be approved by Parliament as a whole and the Council of Ministers. (Read more: EU job-search aid for redundant workers at French trucking firm Mory-Ducros )

 

Economic affairs MEPs target conflicts of interest in benchmark setting

ECON Economic and monetary affairs31-03-2015 - 12:10

A draft EU law to make the benchmarks used to price EU citizens’ mortgages, loans and bonds more trustworthy was backed by the Economic and Monetary Affairs Committee on Tuesday. The text (lead MEP Cora van Nieuwenhuizen, ALDE, NL) aims to clean up the benchmark-setting process, by curbing conflicts of interest like those that led to the London Interbank Offered Rate (LIBOR) rigging scandals of recent years. (Read more: Economic affairs MEPs target conflicts of interest in benchmark setting )

 

Fair trials: MEPs beef up draft EU law on presumption of innocence

LIBE Judicial cooperation31-03-2015 - 10:46
. ©BELGA_DPA  

Draft EU rules to ensure that the right to be presumed innocent until proven guilty is fully respected in member states were approved by the Civil Liberties Committee on Tuesday. MEPs inserted amendments to prevent statements by public authorities that might suggest a suspect is guilty before a final conviction, ensure that the burden of proof stays with the prosecution and guarantee the rights to remain silent, not to incriminate oneself and to be present at trial. (Read more: Fair trials: MEPs beef up draft EU law on presumption of innocence )

 

Szigorúbb szabályok a pénzügyi szektor iránti bizalom helyreállításához

Egyéb Gazdasági és monetáris ügyek30-03-2015 - 17:41
House mortgage concept image © BELGA_EASYFOTOSTOCK  

Az elmúlt évek pénzügyi botrányai során például a LIBOR és az EUROBIOR bankközi kamatlábakat, és egyéb pénzügyi referenciártékeket is manipuláltak. Az EP gazdasági szakbizottsága március 31-én szavaz az új szabályokról, amelyek ezt védenék ki a jövőben. „Ez fontos lépés, hogy a jövőben megbízhatóak és pontosak legyenek az ilyen mutatók” – magyarázta Cora van Nieuwenhuizen (libeárlis, Hollandia) jelentéstevő szerkesztőségünknek. A szavazást 10:30-tól honlapunkon élőben közvetítjük. (Tovább: Szigorúbb szabályok a pénzügyi szektor iránti bizalom helyreállításához )

 
Gilles de Kerchove  

Az egyre növekvő terrorfenyegetettség miatt Gilles de Kerchove, az EU terrorizmus elleni koordinátorának szerepe is egyre fontosabbá válik. Az ő feladata, hogy összehangolja a tagállamok kormányainak munkáját a terrorizmus elleni küzdelemben, feltérképezze az EU rendelkezésére álló összes lehetséges eszközt, valamint szakpolitikai ajánlásokat tegyen a témakörben. A terrorizmus elleni harcról beszélgettünk vele, illetve arról, milyen szerepet tölt be az EP ezen a területen. (Tovább: Az EU terrorizmus elleni koordinátora: „a börtön a radikalizálódás melegágya” )