Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Nyitóülés: Schulz az újabb földközi-tengeri áldozatokról

Plenáris ülés Intézmények15-09-2014 - 18:34
EP President Martin Schulz speech at the opening of September plenary session  

Az Uniónak mindent meg kell tennie azért, hogy ne haljon meg még több bevándorló a Földközi-tengeren. Humanitárius katasztrófáról beszélünk - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke arra a friss hírre reagálva, hogy hajójuk elsüllyedése miatt kétszáz menekült vesztette életét Líbia partjainál. A múlt héten Máltánál több mint ötszáz menekült fulladt tengerbe. (Tovább: Nyitóülés: Schulz az újabb földközi-tengeri áldozatokról )

 
 

Társulási szerződés Ukrajnával és EU-orosz kapcsolatok a plenárison

Plenáris ülés Külkapcsolatok15-09-2014 - 18:10
The silhouette of a Ukrainian soldier is seen against a Ukrainian flag  

A képviselők kedd délelőtt vitatják meg a legújabb ukrajnai fejleményeket és az Unió és Oroszország kapcsolatát. A Parlament ezt követően délben szavaz az EU és Ukrajna közötti, szabadkereskedelmi megállapodást is tartalmazó társulási szerződésről. Az ukrán parlament a tervek szerint ugyanebben az időben szavaz a szerződésről. (Tovább: Társulási szerződés Ukrajnával és EU-orosz kapcsolatok a plenárison )

 
 

Vita az uniós agrártermékek oroszországi tilalmáról

Egyéb Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem15-09-2014 - 17:40
 

Az uniós agrártermékek behozatalának orosz tilalmáról és annak hatásáról vitáznak hétfő délután a képviselők, akik arra is megpróbálnak megoldást találni, hogy miként lehetne segíteni az uniós gazdáknak. Azt követően, hogy az ukrán válság kiéleződése miatt az EU szankciókat foganatosított Oroszországgal kapcsolatban, Moszkva augusztus 7-én úgy döntött, hogy betiltja a különböző agrártermékek behozatalát az EU-ból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából és Kanadából. (Tovább: Vita az uniós agrártermékek oroszországi tilalmáról )

 
 

Az európai biztosjelöltek meghallgatásának menetrendje

Egyéb Intézmények15-09-2014 - 16:06
 

Szeptember 29-től hallgatják meg az európai biztosjelölteket az EP szakbizottságai. Hivatalba lépésük előtt az európai biztosoknak ugyanis a portfóliójukkal foglalkozó szakbizottságok előtt kell bizonyítaniuk rátermettségüket és szakmai felkészültségüket. Az EP plenárisa ezt követően szavaz az Európai Bizottság egészéről. (Tovább: Az európai biztosjelöltek meghallgatásának menetrendje )

 
 

Infografika: uniós alap segít a munkanélkülieknek újra elhelyezkedni

Egyéb Intézmények / Szociálpolitika12-09-2014 - 17:15
 

2007–2013 között az EU több mint 400 millió eurót szánt arra, hogy segítsen átképezni, új munkát találni vagy éppen vállalkozást indítani azoknak a munkavállalóknak, akik a globalizáció vagy a gazdasági válság miatt vesztették el állásukat. Szeptember 11-én az EP költségvetési szakbizottsága jóváhagyta, hogy négy ország részesüljön ismét a segélyből. (Tovább: Infografika: uniós alap segít a munkanélkülieknek újra elhelyezkedni )

 
 
“What happens in Ukraine concerns all Europeans, because we cannot stand by and watch idly while the founding principles of the international community are being violated,”  Martin Schulz - European Parliament President said after visiting Maidan in Kiev  

„Nem nézhetjük tétlenül, ahogy a nemzetközi közösség alapelveit megsértik. Vannak bizonyos szabályok, amelyeket az államoknak be kell tartaniuk, amikor egymással érintkeznek”, mondta Martin Schulz, az EP elnöke pénteki kijevi látogatásakor. A kétnapos látogatás során Schulz találkozott Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel és Petro Porosenko elnökkel. (Tovább: Az EP elnöke Kijevben: „Ami Ukrajnában történik, minden európait érint” )

 
 
Anointed as Commission President, Jean-Claude Juncker lays out the EU's priorities and commitments for the coming years with a focus on energy, welfare and prosperity.  

The candidate commissioners, as presented by incoming Commission President Jean-Claude Juncker, will need to appear in hearings before parliamentary committees from 29 September to 7 October. (Read more: Candidate commissioners to appear before EP committees from 29 September )

 
 

Bemutatjuk az Európai Parlament frakcióit

Egyéb Intézmények12-09-2014 - 10:59
European Parliament political group leaders  

Az Európai Parlamentben a legkülönfélébb politikai nézetek ütköznek, legyen szó a kereskedelmi kapcsolatokról vagy például adatvédelmi kérdésekről. Az eltérő véleményeket a képviselőcsoportok jelenítik meg. (Tovább: Bemutatjuk az Európai Parlament frakcióit )

 
 

Orosz importtilalom: hogyan segítsen az EU az érintett vállalatoknak?

Egyéb Külkereskedelem/Nemzetközi kereskedelem11-09-2014 - 17:30
Apples are packed in a Polish fruit factory Rajpol in Wola Leczyszycka on September 3, 2014. ©BELGA_AFP_J.SKARZYNSKI  

Az európai vállalatok lassan megérzik az augusztus 7-én bejelentett orosz gazdasági embargó hatásait. Az intézkedés, amely a lengyel almától kezdve a belga sertéshúst is érinti, Oroszország válasza azokra a szankciókra, amelyeket az ukrán válság miatt foganatosított az EU. Bern Langét (szocialista, német), a nemzetközi kereskedelmi és Czesław Siekierskit (néppárti, lengyel), a mezőgazdasági szakbizottság elnökét kérdeztük az EU előtt álló lehetőségekről. (Tovább: Orosz importtilalom: hogyan segítsen az EU az érintett vállalatoknak? )

 
 

Parliament’s President Martin Schulz this morning informed the Conference of Presidents, made up of the leaders of the political groups, that His Holiness Pope Francis has accepted his official invitation to the European Parliament. This invitation was extended by President Schulz during his official visit to the Vatican on 11 October 2013. (Read more: His Holiness Pope Francis on official visit to European Parliament in November )