Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Kaj delajo ustanove EU?

Ostalo Institucije30-10-2014 - 12:09
Abc_sl  

Kaj so naloge Evropskega parlamenta in Evropske komisije? Kaj dela Evropski svet in v čem se njegove naloge razlikujejo od Sveta Evropske unije? Vse bo bolj jasno potem, ko si boste ogledali infografiko o evropskih ustanovah. (Preberite več: Kaj delajo ustanove EU? )

 
 

Kdo bo dobil filmsko nagrado LUX 2014: Sciamma, Pawlikowski ali Biček?

Ostalo Institucije / Kultura29-10-2014 - 17:25
¨(L-R) Céline Sciamma, director of Girlhood; Pawel Pawlikowski, director of Ida; Rok Biček, director of Class Enemy  

Ali obstaja nekaj takega kot evropski film? Pogovarjali smo se s tremi režiserji, katerih filmi so se uvrstili v finalni izbor za filmsko nagrado Evropskega parlamenta LUX. Zmagovalec bo znan 17. decembra, do takrat pa lahko preverite, kaj o oblikovanju identitete, zgodovinskih pretresih in težavah filma v majhnih evropskih državah menijo Céline Sciamma, Pawel Pawlikowski in Rok Biček. (Preberite več: Kdo bo dobil filmsko nagrado LUX 2014: Sciamma, Pawlikowski ali Biček? )

 
 

Ukrajina: po volitvah potrebno hitro sestaviti vlado in začeti z reformami

Ostalo Institucije / Delegacije29-10-2014 - 10:41
"European Parliament was one of the first to support my intention to hold early Ukrainian Parliament election", reminded Ukraine's president Pavlo Poroshenko whom MEPs saw the morning after elections  

Nedeljske volitve v Ukrajini so pokazale, da največjo podporo volivcev v državi uživajo stranke, ki zagovarjajo tesnejše sodelovanje z Evropsko unijo. Na volitvah so bili prisotni opazovalci Parlamenta, ki so se po volitvah srečali z ukrajinskima predsednikom in premierjem, Petrom Porošenkom in Arsenijem Jacenjukom. Obljubili so, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da se začne izvajati nedavno ratificirani pridružitveni sporazum EU-Ukrajina. (Preberite več: Ukrajina: po volitvah potrebno hitro sestaviti vlado in začeti z reformami )

 
 

Michael Gahler (EPP, DE), head of the European Parliament delegation observing the parliamentary elections in Tunisia, on Tuesday welcomed the "remarkable success of the Independent High Authority for the Elections, which organised a transparent, professional poll in a very short space of time." (Read more: Tunisia: head of EP election observers hails transparent and professional poll )

 
 

Stronger democracy and a "strategic choice for peace and Europe" was the Ukrainian people's message in Sunday's elections to the Verkhovna Rada, said Andrej Plenkovic (EPP, HR), head of the EP delegation at the international election monitors' press conference in Kiev on Monday. "Our assessment is very positive. The elections were conducted in line with international standards," he said. (Read more: Ukrainians have voted for peace and Europe, says EP chief observer Plenkovic )

 
 
EP this week  

Poslanci bodo ta teden delali v svojih volilnih okrajih ali delegacijah. Opazovalci volitev, ki so bili konec tedna v Ukrajini in Tuniziji, bodo v ponedeljek in torek podali svoje ocene o poteku volitev. Odbori ta teden ne bodo zasedali. (Preberite več: Ta teden v Parlamentu: opazovalci na ukrajinskih in tunizijskih volitvah )

 
 

European Parliament delegations elect their bureaus

Others Delegations24-10-2014 - 12:36

The European Parliament’s delegations, the official bodies which maintain and develop its contacts with third countries, have elected their chairs and vice-chairs. The delegations’ compositions reflect the political composition of the House. The delegations are also bound to represent the views expressed by the Parliament as a whole. (Read more: European Parliament delegations elect their bureaus )

 
 
EP President Martin Schulz during the European Summit press conference on 23/10/2014 © European Union 2014 - European Council  

Evropa potrebuje paket vlaganj, ki bodo spodbudila gospodarsko rast in v času visoke brezposelnosti ustvarila nova delovna mesta, je voditeljem EU, ki so se 23. oktobra srečali na Evropskem svetu v Bruslju, dejal predsednik Parlamenta Martin Schulz. Raven vlaganj je še vedno pod tisto, ki je bila dosežena pred krizo, je posvaril: »Naše gospodarstvo se upočasnjuje, moramo se odzvati.« (Preberite več: Schulz: »Potrebna so vlaganja v gospodarstvo za prihodnost naših otrok.« )

 
 

Oktobrsko plenarno zasedanje: nova Komisija, nagrada Saharova, proračun EU 2015

Plenarno zasedanje Institucije24-10-2014 - 08:00
 

Poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ki je potekalo med 20. in 23. oktobrom, izvolili novo Evropsko komisijo pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja. Svoj petletni mandat bo začela 1. novembra. Nagrado Saharova za svobodo misli bo dobil ginekolog iz Demokratične republike Kongo Denis Mukwege, so odločile politične skupine. Parlament je tudi zavrnil reze v proračun EU za leto 2015, ki so jih predlagale države članice. (Preberite več: Oktobrsko plenarno zasedanje: nova Komisija, nagrada Saharova, proračun EU 2015 )

 
 

Poslanci podaljšali brezcarinski dostop na trg EU za ukrajinsko blago

Plenarno zasedanje Zunanja/mednarodna trgovina23-10-2014 - 12:30

Evropski parlament je v četrtek podprl predlog za podaljšanje veljavnosti uredbe o znižanju ali odpravi carinskih dajatev na uvoz blaga s poreklom iz Ukrajine v EU do konca leta 2015. (Preberite več: Poslanci podaljšali brezcarinski dostop na trg EU za ukrajinsko blago )