Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 

Opening: Schulz warns against attempts to disrupt Northern Ireland peace process

Plenary Session Institutions20-10-2014 - 19:02
EP Presidnet Martin Schulz walk in the plenary chamber to open October Plenary session  

All sides in the Northern Ireland peace process should refrain from “dangerous mutual provocation” urged European Parliament President Martin Schulz in his opening address at its October session. (Read more: Opening: Schulz warns against attempts to disrupt Northern Ireland peace process )

 
 

Debate on EU countries' economic policy performance

Plenary Session Economic and monetary affairs20-10-2014 - 18:23

Parliament will hold a debate on Tuesday morning with the Italian Undersecretary of State at the Ministry of Finance, Mr Della Vedova and Commissioner Katainen on EU countries' progress in implementing the 2014 priorities for economic policy coordination under the European Semester. MEPs are expected to criticise member states for their poor implementation of recommendations they themselves endorsed and to suggest improvements. (Read more: Debate on EU countries' economic policy performance )

 
 
Изслушванията днес  

Две допълнителни изслушвания ще се проведат на 20 октомври в Страсбург: новата словенска кандидатка за комисар по транспорта Виолета Булц ще се яви пред парламентарната комисия по транспорт, а Марош Шефчович ще бъде изслушан от комисиите по околна среда и енергетика за поста заместник-председател на Комисията, отговарящ за енергийния съюз. Проследете заседанията на живо на нашата страница и се включете в дискусията на страниците на Парламента в социалните медии. (Продължение: Гледайте изслушванията днес: Виолета Булц и Марош Шефчович )

 
 
Data protection hearing  

Европейският парламент има ключова роля в определянето на ръководството на Европейския надзорен орган за защита на данните, чиято задача е да следи дали в своята работа институциите на ЕС зачитат неприкосновеността на личната информация на хората. На 20 октомври парламентарната комисия по граждански свободи ще изслуша кандидатите, а на 21 октомври ще гласува позицията си. (Продължение: ЕП ще изслуша кандидатите да оглавят европейския надзорен орган за личните данни )

 
 
Католическият свещеник Мигел Пахарес бе транспортиран през август в испанска болница след заразяването си от ебола. По-късно през август той почина.  

Епидемията от ебола в Западна Африка вече е взела живота на над 4 500 души. В резолюция от септември Парламентът определи кризата като предизвикателство за глобалната сигурност и призова Европейската комисия да засили мерките за овладяването й. На 6 октомври се появи информация и за първи случай на заразяване на европейска територия. Преди новия пленарен дебат на 20 октомври разговаряхме за европейския отговор с председателите на парламентарните комисии по развитие и обществено здраве. (Продължение: Битката с ебола: „Ако действаме бързо и координирано, можем да спрем вируса“ )

 
 
Ейдер Гардиасабал  

Депутатите ще приемат позицията си относно бюджета на ЕС за 2015 г. на 22 октомври. Бюджетната комисия препоръчва Парламентът да се противопостави на предлаганите от Съвета съкращения, което би означавало, че двете институции ще трябва да потърсят компромис в следващите седмици. Докладчикът по общия бюджет на ЕС г-жа Ейдер Гардиасабал (С&Д, Испания) обясни в интервю, че Парламентът ще се бори, за да защити своето виждане за финансите за следващата година. (Продължение: Докладчикът за бюджета на ЕС за 2015 г: Ще се борим твърдо за нашата позиция )

 
 
Новите еврокомисари  

Съставът на новата Европейска комисия се очаква да бъде подложен на гласуване от Европейския парламент на 22 октомври по време на предстоящото пленарно заседание в Страсбург. Преди това, в понеделник вечер, депутатите ще проведат изслушвания на кандидатите за комисари Виолета Булц и Марош Шефчович. Г-жа Булц е новата словенска кандидатка след оттеглянето на Аленка Братушек и ще поеме политиката за транспорта, а г-н Шефчович ще отговаря като заместник-председател на Комисията за енергийния съюз. (Продължение: Европейският парламент решава за новата Комисия следващата седмица )

 
 
 

Новите законодателни инициативи в ЕС често се основават на споразумения между ръководителите на страните–членки за посоката на развитие, целите и нужните стъпки. Превеждането на направените обещания на срещи на върха в практически мерки с обвързващ характер не винаги се оказва лесно и зависи както от същността на въпроса, така и от политическата среда. За да следи как се изпълняват обявените намерения на най-високо ниво, Парламентът изготви доклад за напредъка, който ще се актуализира постоянно. (Продължение: От намерение до законодателство: какво се случва с решенията на срещите на върха )

 
 

MEPs to debate counter-terrorism policies with UN’s Jean-Paul Laborde

AFET External relations16-10-2014 - 09:31
©BELGA_AFP_FABRICE COFFRINI  

The external and internal aspects of policies for combatting terrorism, radicalisation and the rising phenomenon of “foreign fighters” will be the focus of a debate between Foreign Affairs and Civil Liberties, Justice and Home Affairs committees and Jean-Paul Laborde, Executive Director of the UN Counter-Terrorism Executive Directorate (CTED) on Thursday at 11:30. (Read more: MEPs to debate counter-terrorism policies with UN’s Jean-Paul Laborde )

 
 
 

Ако обичате европейското кино, не пропускайте Филмовите дни на наградата LUX – те Ви дават възможност да гледате трите филма, състезаващи се за отличието за 2014 г. Наградата се присъжда всяка година от Европейския парламент, но преди депутатите да гласуват, любителите на киното ще могат да изберат своя фаворит. В рамките на инициативата се планират 165 прожекции във всички 28 страни от ЕС, включително на филмови фестивали и специални събития с презентации и дебати. (Продължение: Кино есен: гледайте прожекциите на филмите финалисти за наградата LUX )