Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Nominees for Sakharov Prize 2014 announced

AFET DEVE DROI External relations19-09-2014 - 11:58

Seven nominees for the European Parliament’s 2014 Sakharov Prize for freedom of thought, chosen by political groups and groups of MEPs, will be presented at a meeting of the Foreign Affairs and Development committees and the Human Rights Subcommittee on 23 September, at 16:15. (Read more: Nominees for Sakharov Prize 2014 announced )

 
 

Strasbourgban történt: Ukrajna, Oroszország, ebola

Plenáris ülés Intézmények19-09-2014 - 11:02
 

Történelmi szavazáson, kedden egy időben hagyta jóvá az EU–Ukrajna társulási megállapodást az európai és az ukrán parlament. A héten az EP az orosz mezőgazdasági embargó által érintett termelők bőkezűbb támogatására tett javaslatot, és azt szeretné, ha az EU minden eszközzel szembeszállna az Iszlám Állammal. A képviselők figyelmeztettek arra is, hogy a fiatalok munkahelyteremtésére elkülönített 6 milliárd eurót jobban kellene felhasználni. Összefoglaló a szeptember 15–18-i plenáris ülésről. (Tovább: Strasbourgban történt: Ukrajna, Oroszország, ebola )

 
 

Kronológia az ukrajnai eseményekről

Plenáris ülés Bővítés / Külkapcsolatok19-09-2014 - 11:01
 

2014. szeptember 16-án az EP és az ukrán parlament egyszerre szavazta meg az EU–Ukrajna társulási megállapodást - a válság azonban ezzel nem ért véget az országban. (Tovább: Kronológia az ukrajnai eseményekről )

 
 

The candidate commissioners as presented by incoming Commission President Jean-Claude Juncker, will be scrutinised by the European Parliament committees from 29 September to 7 October. Members will evaluate candidates' suitability before the full house votes on the proposed Commission. The leaders of the political groups have agreed on Thursday on the format and programme for the public hearings. (Read more: Public hearings of commissioners-candidate: format and schedule )

 
 

Libya: EU must step up efforts to support stability and democracy, MEPs say

Plenary Session External relations18-09-2014 - 12:54

The EU must step up its involvement in supporting Libya’s stability and transition to democracy, said the European Parliament in a vote on Thursday. MEPs condemned the growing use of violence there, especially against civilians, and called for a ceasefire between the fighting factions. They also said humanitarian assistance, the safety of civilians and the security of humanitarian personnel must be ensured by all parties in the conflict. (Read more: Libya: EU must step up efforts to support stability and democracy, MEPs say )

 
 

EP: van remény Ukrajnában, határozott választ Oroszországnak

Plenáris ülés Külkapcsolatok18-09-2014 - 12:53
The silhouette of a Ukrainian soldier is seen against a Ukrainian flag  

Az Európai Parlament üdvözli, hogy feltűnt a remény az ukrán helyzet békés rendezésére és hogy megszületett az Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés. Ugyanakkor az ukrán területen zajló, hadüzenet nélküli „hibrid háborúˮ kapcsán aggodalmát fejezte ki a valós orosz szándékot illetően. A képviselők a csütörtökön megszavazott állásfoglalásban felszólítják a tagállamokat, hogy halasszák el az Oroszországgal tervezett energetikai megállapodásaikat, beleértve a Déli Áramlat vezetéket. (Tovább: EP: van remény Ukrajnában, határozott választ Oroszországnak )

 
 

Human rights: Azerbaijan; the case of Mbonimpa in Burundi; Bangladesh

Plenary Session Development and cooperation / External relations18-09-2014 - 12:45

The European Parliament called on Azerbaijan to proceed with human rights reforms, Burundi to release human rights campaigner Pierre Claver Mbonimpa, and Bangladesh to apply international labour standards, in three resolutions voted on Thursday. (Read more: Human rights: Azerbaijan; the case of Mbonimpa in Burundi; Bangladesh )

 
 

Iszlám Állam: határozottabb fellépést a gyilkolás ellen, kéri az EP

Plenáris ülés Külkapcsolatok18-09-2014 - 12:23
Kurdish Peshmerga fighter holds a position at a frontline where heavy clashes against Islamic States (IS) fighters take place  

Az EP súlyosan elítéli, hogy az Iszlám Állam (IS) nevű szervezet meggyilkolta James Foley és Steven Sotloff újságírókat és David Hainest, egy segélyszervezet munkatársát. A csütörtöki állásfoglalás szerint az Uniónak minden lehetőséget fel kell használnia az iraki állami és helyi hatóságok IS-ellenes harcának támogatására, beleértve a katonai segítséget is. Az EP sürgeti, hogy a nemzetközi közösség vágja el az IS-hez vezető pénzcsatornákat, és találjon politikai megoldást a szíriai válságra. (Tovább: Iszlám Állam: határozottabb fellépést a gyilkolás ellen, kéri az EP )

 
 

A nyugat-afrikai ebola járvány globális biztonsági kérdés, mondja a Parlament

Plenáris ülés Közegészségügy18-09-2014 - 12:20
Health care worker in front of an hospital in Liberia  

A nyugat-afrikai ebola vírus okozta járványra nem jelentősségének megfelelő figyelmet fordított a nemzetközi közösség, mostanra pedig már a világszerte fenyegetést jelent a biztonságra, fogalmaztak a képviselők egy csütörtökön elfogadott állásfoglalásban. A járvány sújtotta országok társadalmi és gazdasági összeomlás felé haladnak, ezért meg kell fontolni katonai egységek bevetését az ENSZ égisze alatt és fel kell gyorsítani az elérhető gyógyszerekhez való hozzáférést, tették hozzá. (Tovább: A nyugat-afrikai ebola járvány globális biztonsági kérdés, mondja a Parlament )

 
 

Infografika: uniós alap segít a munkanélkülieknek újra elhelyezkedni

Egyéb Intézmények / Szociálpolitika17-09-2014 - 15:16
 

2007–2013 között az EU több mint 400 millió eurót szánt arra, hogy segítsen átképezni, új munkát találni vagy éppen vállalkozást indítani azoknak a munkavállalóknak, akik a globalizáció vagy a gazdasági válság miatt vesztették el állásukat. Szeptember 17-én az EP jóváhagyta, hogy négy ország részesüljön ismét a segélyből. (Tovább: Infografika: uniós alap segít a munkanélkülieknek újra elhelyezkedni )