Fő navigációs oldal közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)
Az oldal tartalmának elérése (kattintson a „Belépés” ikonra)
Egyéb honlapok listájának közvetlen elérése (Nyomja le az Enter billentyűt)

Sajtószoba

Sajtóközlemények

 
 
 
 

Plenáris vita: Hollande és Merkel felszólal az EP-ben

Plenáris ülés Intézmények07-10-2015 - 09:51
Next week in plenary: Chancellor Merkel and President Hollande to address MEPs  

François Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár is felszólal a Parlament plenáris ülésén október 7-én Strasbourgban. 1989 óta ez az első eset, hogy a két ország vezetője közösen tart beszédet. Legutóbb Mitterrand elnök és Kohl kancellár vitázott az EP-képviselőkkel a hidegháború végéről. Merkel és Hollande érinteni fogja a migráció és a görög válság kérdését is. A vitát élőben lehet követni honlapunkon. (Tovább: Plenáris vita: Hollande és Merkel felszólal az EP-ben )

 

A Volkswagen-csalás az egész ágazat hírnevét veszélyezteti, mondták a képviselők

Plenáris ülés Ipar / Közlekedés / Fogyasztók / Környezetvédelem06-10-2015 - 17:15
Volkswagen exhaust emissions scandal  

A Volkswagen kibocsátás-csalásáról vitázott a Parlament kedden egy Elżbieta Bieńkowska biztoshoz intézett kérdés kapcsán. A kérdezők azt firtatták, hogy vajon az Egyesült Államok mellett Európában is manipulálták-e a kibocsátási adatokat. Többek szerint a botrány az egész autóipar hitelességét megkérdőjelezi. A képviselők felszólították a Bizottságot, hogy gyorsítsa fel az olyan tesztek bevezetését, amelyek tényleges használat során mérik a kibocsátott anyagokat. (Tovább: A Volkswagen-csalás az egész ágazat hírnevét veszélyezteti, mondták a képviselők )

 

Germany, Italy and Belgium will get €14.6 million in EU aid to help redundant car and airline workers to find new jobs, and Bulgaria and Greece a total of €16.3 million to repair flood damage, after Parliament approved their applications on Tuesday. (Read more: Job search aid for Germany, Italy, Belgium, disaster relief for Bulgaria, Greece )

 

Greece: Parliament backs urgent frontloading of €35 billion in EU funding

Plenary Session Regional policy06-10-2015 - 13:18

Parliament on Tuesday backed a set of one-off measures aimed at boosting the effective spending of €35 billion earmarked for Greece in the EU 2014-2020 budget. This includes €20 billion from the European structural and investment funds and €15 billion from agricultural funds. (Read more: Greece: Parliament backs urgent frontloading of €35 billion in EU funding )

 

Az EP a hagyományos módon előállított helyi termékek fokozottabb védelmét kéri

Plenáris ülés Igazságügyi együttműködés06-10-2015 - 13:07

A földrajzi árujelzések európai uniós oltalmát a mezőgazdasági árukról a helyben, hagyományos módon előállított termékekre és kézműves alkotásokra is ki kellene terjeszteni: ezt kérték a képviselők kedden egy nem törvényerejű állásfoglalásban. A lépés támogatná a helyi gazdaság fejlődését, fokozná a turizmust, hozzájárulna a fogyasztói bizalom növekedéséhez, és segítene megőrizni a helyi kulturális örökséget és a hagyományos technikai tudást. (Tovább: Az EP a hagyományos módon előállított helyi termékek fokozottabb védelmét kéri )

 

EP: A tagállamoknak sürgősen lépniük kell a menekültválság megoldása érdekében

Plenáris ülés Bevándorlás / Menekültpolitika / Humanitárius segély06-10-2015 - 12:58
EP plenary debate on EU summit & refugee crisis with EC Presidnet Juncker and CE President Tusk  

További konkrét és sürgős lépéseket vár a Parlament az Európai Bizottságtól és a tagállamoktól a menekültválság megoldása érdekében. A keddi plenáris ülésen az EP-képviselők a szeptember 23-i uniós csúcstalálkozó eredményeit vitatták meg, ahol az Unió állam- és kormányfői növelték az EU hozzájárulását a külső határok megerősítéséhez és döntöttek további források folyósításáról a szomszédos országok és a menekültkérdéssel foglalkozó ügynökségek számára. (Tovább: EP: A tagállamoknak sürgősen lépniük kell a menekültválság megoldása érdekében )

 

Ülésnyitó: az afgán kórház elleni támadás is felkerült a napirendre

Plenáris ülés Intézmények05-10-2015 - 18:30
Opening: air strikes against Afghan hospital added to debate with Mogherini  

Felkerült a napirendre az Orvosok Határok Nélkül szervezet 12 tagját és tíz beteget, köztük három gyermeket a kunduzi (Afganisztán) kórházban megölő október 3-i légicsapás, jelentette be az Európai Parlament októberi első ülésszakát megnyitó Mairead McGuinness alelnök. A vitára szerdán 8:30 órai kezdettel kerül sor, azt az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini felszólalása nyitja. (Tovább: Ülésnyitó: az afgán kórház elleni támadás is felkerült a napirendre )

 
Streaming photo - Live from the EP  

Az élelmiszerek mellett egyéb termékekre is kiterjesztené a földrajzi jelzés feltüntetését az EP. A jogi szakbizottság szeptember közepén fogadta el erről szóló jelentését, a Parlament ma vitázik és holnap szavaz róla. Az EP-képviselők szerint a változás segítené a fogyasztók megfelelő tájékoztatását, a kulturális örökség védelmét és a helyi vállalkozások fellendítését. A vitát élőben lehet követni honlapunkon. (Tovább: A nem élelmiszeripari termékeket is védenék földrajzi jelzéssel az EP-képviselők )

 

A német újraegyesítés 25. évfordulója: mi volt a Parlament szerepe?

Egyéb Európa jövője/Európai integráció / Intézmények02-10-2015 - 14:29
Illustration photo of the German reunification ©AP Images/European Parliament  

A berlini fal 1989-es leomlását követően Európa számára egyértelmű volt a következő lépés: Németország újraegyesítése. Az Európai Parlament különbizottságot állított fel, amely az NSZK és az NDK újraegyesítésének módjával és következményeivel foglalkozott. „Ez tulajdonképpen az EU egyfajta nem hivatalos bővítése volt" - véli Elmar Brok (néppárti, német), a külügyi szakbizottság elnöke. Ő és három, az NDK csatlakozásán dolgozó EP-képviselő osztotta meg velünk emlékeit a történelmi eseményről. (Tovább: A német újraegyesítés 25. évfordulója: mi volt a Parlament szerepe? )

 

Fotópályázat: szavazz a kedvencedre és segíts kiválasztani a nyertest

Egyéb Intézmények / Bevándorlás01-10-2015 - 16:51
September guest photographer contest topic: "Demography and migration" winner is  Éva Szabó with the photo "Cím nélkül" (without title) © Éva Szabó/ cím nélkül  

Az Európai Parlament 2015-ös fotópályázata a végéhez közeledik. Idén a fejlesztés és nemzetközi segélyezés európai éve alkalmából szeptemberig különböző, a fejlesztéspolitikához kapcsolódó téma kapcsán vártuk a fotókat. A legjobb tíz pályamű közül a zsűri választja ki az egyik győztest, a másikat pedig közönségszavazás alapján díjazzuk. A nyertes képek beküldői Strasbourgban, az EP novemberi plenáris ülésén készíthetnek majd képsorozatot. (Tovább: Fotópályázat: szavazz a kedvencedre és segíts kiválasztani a nyertest )