Hoofdnavigatie (Druk op Enter)
Direct naar de inhoud van de pagina (druk op "Enter")
Lijst van andere websites (Druk op Enter)

Laatste nieuws

Persbericht

 
 
 
 

Terugblik op de plenaire vergadering van 24-27 november 2014

overig Instellingen28-11-2014 - 11:14
 

De plenaire vergadering van november stond in het teken van twee voorname bezoeken. Op dinsdag sprak paus Franciscus de leden toe en op woensdag kreeg Dr Denis Mukwege de Sacharovprijs uitgereikt. Dr Mukwege kreeg de prijs voor zijn hulp aan slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden. Het investeringsplan van de Europese Commissie van € 315 miljard om de economie in de EU aan te slingeren en besprekingen in aanloop naar de VN-Klimaattop, stonden ook op de agenda. (Lees meer: Terugblik op de plenaire vergadering van 24-27 november 2014 )

 
 

Seksueel geweld moet nu worden gestopt

Plenaire vergadering Rechten van de vrouw/Gelijke kansen27-11-2014 - 16:00
Een vrouw inelkaar gedoken tegen een muur ©BELGAIMAGE_Illustra_Rafael Ben-Ari_65164360  

Op 25 november, de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, was het Parlement toneel van een plenair debat over dit onderwerp. Begin 2014 vroeg het EP in een resolutie de Commissie een wetgevingsvoorstel in te dienenvoor de bestrijding van geweld tegen vrouwen. Tijdens het debat stelden de leden vragen aan de Commissaris voor gendergelijkheid, Věra Jourová, over de maatregelen die de Commissie al heeft genomen en nog wil nemen. (Lees meer: Seksueel geweld moet nu worden gestopt )

 
 

Giovanni Buttarelli named new data protection watchdog

Others Citizens' rights27-11-2014 - 13:34

The next European Data Protection Supervisor (EDPS) will be Giovanni Buttarelli, Parliament's President Martin Schulz announced in plenary on Thursday. His Assistant Supervisor will be Wojciech Rafał Wiewiórowski. (Read more: Giovanni Buttarelli named new data protection watchdog )

 
 

EP wil strengere regels zoekmachines, aandacht voor de cloud

Plenaire vergadering Vrij verkeer van diensten / Informatiemaatschappij27-11-2014 - 12:52

Het Parlement heeft donderdag in een resolutie EU lidstaten en de Europese Commissie opgeroepen om de weg vrij te maken voor een gemeenschappelijke digitale markt. Parlementariërs willen daarnaast dat de mededingingsregels strenger worden toegepast om te voorkomen dat online bedrijven hun dominante posities misbruiken. Zo moeten online zoekmachines losgekoppeld worden van andere commerciële activiteiten. (Lees meer: EP wil strengere regels zoekmachines, aandacht voor de cloud )

 
 

Human rights: blasphemy in Pakistan; kidnapping in Iraq; war crimes in Serbia

Plenary Session Development and cooperation / External relations27-11-2014 - 12:26

Parliament passed three resolutions on Thursday, calling on the Pakistani government to review its blasphemy laws; condemning atrocities by the so-called Islamic State in Iraq; and calling for action against the "wartime rhetoric" and hate speech of provisionally released Serbian war crimes suspect Vojislav Šešelj. (Read more: Human rights: blasphemy in Pakistan; kidnapping in Iraq; war crimes in Serbia )

 
 

Motie van afkeuring tegen Commissie Juncker haalt het bij lange na niet

Plenaire vergadering Instellingen27-11-2014 - 12:22
Motion of censure against the Commission rejected by a large majority  

Het Europees Parlement heeft de motie van afkeuring tegen de Juncker Commissie donderdag met een ruime meerderheid verworpen. 461 leden stemden tegen, 101 voor en 88 onthielden zich. De motie was ingediend door 76 EP-leden, waarvan een deel afkomstig van de EFDD-fractie van Nigel Farrage en een deel niet is aangesloten bij een fractie. (Lees meer: Motie van afkeuring tegen Commissie Juncker haalt het bij lange na niet )

 
 

Deal secured to boost infrastructure investment in the EU

ECON Economic and monetary affairs27-11-2014 - 09:46

A negotiating team led by Alain Lamassoure (EPP, FR) struck a political deal with the Council and the Commission on European Long Term Investment Funds (ELTIFs) on Wednesday evening. These funds should boost non-bank financing for projects that deliver infrastructure, intellectual property or research results which benefit the real economy and society. (Read more: Deal secured to boost infrastructure investment in the EU )

 
 

Debat: moet Palestina als staat worden erkend?

overig Externe betrekkingen26-11-2014 - 18:55
ulvio Martusciello en Martina Anderson 
©EuropeanParliament  

Zweden werd onlangs het eerste EU-land in West-Europa dat Palestina als staat erkende. Op 27 november wordt er over een resolutie gestemd met betrekking tot de erkenning van Palestina als staat. Zou een dergelijke stap het geweld in de regio helpen bezweren? We spraken met Martina Anderson (GUE/NGL), voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met de Palestijnse Wetgevende Raad, en met christendemocraat Fulvio Martusciello, voorzitter van de delegatie voor de betrekkingen met Israël. (Lees meer: Debat: moet Palestina als staat worden erkend? )

 
 

Investeringsplan van €315 miljard moet economie een slinger geven

Plenaire vergadering Economische en monetaire zaken26-11-2014 - 17:07
PR_Investment. package _  

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker kondigde woensdag een nieuw strategisch investeringsfonds aan waarmee de komende drie jaar €315 miljard in de economie gepompt moet worden. Zijn aankondiging kon op steun van de meeste politieke fracties in het EP rekenen, al werd wel om haast gevraagd. (Lees meer: Investeringsplan van €315 miljard moet economie een slinger geven )

 
 

Leden bespreken plannen om zoekmachines van commerciële activiteiten te scheiden

Plenaire vergadering Burgerrechten / Informatiemaatschappij26-11-2014 - 16:36
Streaming foto  

Een niet-bindende resolutie over consumentenrechten waarin een beroep op de EU wordt gedaan om "voorstellen te overwegen met als doel de ontvlechting van zoekmachines van commerciële diensten" wordt vandaag, 26 november besproken in de plenaire vergadering. De stemming staat voor morgen gepland. Het doel is om gelijke kansen te creëren voor online bedrijven en om de voordelen op lange termijn voor internetgebruikers veilig te stellen. (Lees meer: Leden bespreken plannen om zoekmachines van commerciële activiteiten te scheiden )