Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Still much to be done, CAR president tells foreign affairs committee

AFET External relations27-05-2015 - 11:47

"The Central African Republic is doing much better. There is a clear improvement even if it is still very fragile," CAR's interim president, Catherine Samba-Panza, told foreign affairs MEPs on Tuesday. CAR still needs the EU's "multi-dimensional aid", she stressed, calling on member states to redouble their efforts to help the CAR meet its electoral, budgetary and security challenges. (Read more: Still much to be done, CAR president tells foreign affairs committee )

 

Nagovor generalnega sekretarja Združenih narodov in razprava o vrhu G7

Plenarno zasedanje Zunanji odnosi27-05-2015 - 10:46
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun v Evropskem parlamentu; Strasbourg, 19/10/2010  

Ban Ki Mun, generalni sekretar Združenih narodov, bo ob 15:15 nagovoril poslance Evropskega parlamenta na slavnostnem delu seje. Po napovedih naj bi v govoru največ pozornosti namenil tragedijam beguncev v Sredozemlju in podprl agendo EU za migracije. (Preberite več: Nagovor generalnega sekretarja Združenih narodov in razprava o vrhu G7 )

 

TTIP: za kaj gre pri gospodarskem sporazumu med EU in ZDA?

Ostalo Zunanja/mednarodna trgovina27-05-2015 - 10:44
 

Čezatlantsko partnerstvo za trgovino in vlaganja oz. sporazum TTIP, o katerem potejkajo pogajanja med EU in ZDA, naj bi spodbudil gospodarsko rast in zaposlovanje na obeh straneh Atlantika. O sporazumu so svoje mnenje povedali odbori Parlamenta, v četrtek pa bo o priporočilih pogajalcem EU glasoval še pristojni odbor, odbor za trgovino. Več o tem, kakšen je postopek potrjevanja mednarodnih sporazumov na ravni EU pa v prispevku EuroparlTV. (Preberite več: TTIP: za kaj gre pri gospodarskem sporazumu med EU in ZDA? )

 

A reform of the EU Emissions Trading Scheme (ETS), informally agreed with the Latvian Presidency of the Council of Ministers, was backed by the Environment Committee on Tuesday. The reform aims to reduce the surplus of carbon credits available for trading in order to support the price of the emission rights. The scheme would start operating in 2019. (Read more: CO2 market fix: Environment Committee MEPs back deal with Council )

 

Da bi otroci jedli več sadje in zelenjave, poslanci pripravljajo ukrepe

Plenarno zasedanje Kmetijstvo26-05-2015 - 16:08
Happy children and healthy food ©BELGA_AGEFOTOSTOCK_D.Cervo  

Raziskave kažejo, da otroci in mladostniki ne uživajo dovolj sadja in zelenjave. V Evropski uniji želijo zato vrtcem in šolam olajšati oskrbo s temi za zdrav razvoj zelo pomembnimi živili. Poslanci bodo na plenarnem zasedanju 27. maja glasovali o zakonodaji, ki bo vzpostavila skupen evropski program za oskrbo izobraževalnih institucij s sadjem in zelenjavo, pa tudi mlekom in bananami. (Preberite več: Da bi otroci jedli več sadje in zelenjave, poslanci pripravljajo ukrepe )

 
EP this week  

Poslanci bodo v odboru v trgovino v četrtek opravili ključno glasovanje o sporazumu med EU in ZDA o trgovini in vlaganjih (TTIP). Dan pred tem bo na plenarnem zasedanju v Bruslju poslance nagovoril generalni sekretar OZN Ban Ki Moon. V odborih bodo poslanci ta teden govorili še o zmanjševanju izpustov CO2, krepitvi bančnega sistema EU in kibernetski varnosti. (Preberite več: Ta teden v Parlamentu: TTIP, Ban Ki Moon in krepitev bančnega sistema )

 

Insolventnost: kako podjetjem omogočiti drugo priložnost?

Plenarno zasedanje Pravosodje in notranje zadeve / Gospodarske in denarne zadeve22-05-2015 - 10:29
Insolvency proceedings  

Zaradi insolventnosti podjetij, torej njihove nezmožnosti v daljšem roku poravnavati svoje obveznosti, v Evropski uniji vsako leto delo izgubi 1,7 milijona ljudi. Insolventnost se lahko konča v stečajnem postopku, kjer je imetje podjetja prodano na dražbah, z denarjem pa se nato poravnavajo obveznosti. Poslanci so 20. maja podprli zakonodajo, ki bi podjetjem pomagala preživeti insolvenčno krizo. (Preberite več: Insolventnost: kako podjetjem omogočiti drugo priložnost? )

 

Majsko plenarno zasedanje: priseljevanje, materinski dopust, digitalni trg

Plenarno zasedanje Institucije22-05-2015 - 09:00
 

Na plenarnem zasedanju, ki je v Strasbourgu potekalo med 18. in 21. majem, so poslanci od držav članic zahtevali, naj pospešijo sprejemanje zakonodaje o skupnih pravilih za materinski dopust v EU. Razpravljali so o tudi ukrepih za soočanje z valom beguncev, ki želijo priti v unijo, posvetili so se še preprečevanju financiranja oboroženih skupin z minerali in boju proti pranju denarja. (Preberite več: Majsko plenarno zasedanje: priseljevanje, materinski dopust, digitalni trg )

 

Parliament urges EU member states to gear up for new security challenges now

Plenary Session External relations21-05-2015 - 12:56

Today’s unprecedented level of instability at EU borders demands that the EU and its member states shoulder more responsibility for their security and defence now, say MEPs in a resolution voted on Thursday. They urge member states to use Common Security and Defence Policy tools more effectively, improve the fit between external and internal security measures, and pool and share resources, so as to counter terrorism, fight organised crime, strengthen cyber-defence and cope with migration. (Read more: Parliament urges EU member states to gear up for new security challenges now )

 

Human rights: Zimbabwe; Thailand; Swaziland

Plenary Session Humanitarian aid / Development and cooperation21-05-2015 - 12:20

Parliament passed three resolutions on Thursday, calling for Zimbabwean human rights activist Itai Dzarana to be found immediately; the release of all political prisoners in Swaziland; protection for Rohingya asylum seekers and action against human trafficking in Thailand. (Read more: Human rights: Zimbabwe; Thailand; Swaziland )