Пряк достъп до главното меню (натиснете ''Enter'')
Достъп до съдържанието на страницата (натиснете „Enter“)
Пряк достъп до списък с други сайтове (натиснете ''Enter'')

Новини

Съобщения за пресата

 
 
 
 
Френска Полинезия  

На остров Рапа Ити няма летище - за да го достигнеш, са нужни 50 часа с товарен кораб от Таити. Този крайно изолиран остров в южната част на Тихия океан е изграден предимно от базалтови скали, а над мрачния и див морски бряг са надвиснали укрепленията на 12 древни клана, издигнати на върха на вулканичен хълм. Времето е сурово и повлияно от антарктически въздушни маси, а във водите наоколо плуват гърбати китове. Оттук Европа изглежда много далече, но в същото време тя е и доста близко. (Продължение: Рапа Ити: докъде се простира ЕС отвъд географските граници на Европа )

 
 
 

Слънцето меко гали склоновете край селцето Нуоргам във Финландия, най-северната точка на ЕС. През снега се подават едва покарали брезови дръвчета, напомнящи за приближаващата пролет. Режещият вятър все още не е изчезнал. Тук живеят саамите, коренното население на северни райони във Финландия, Норвегия, Русия и Швеция. Животът не винаги е бил лесен за тях, но благодарение на ЕС те преоткриват езика и традициите си. Публикуваме отново материала по повод Деня на коренното население на 9 август. (Продължение: Далечният север и културното разнообразие на Европа )

 
 

Темите на 2014 г. – най-популярните материали на нашата страница

Други Институции / Информация20-08-2014 - 15:01
Снимки от подбрани статии  

Качеството на живота в Европа днес, събитията в Украйна, условията на фотоконкурс, съставът на новия Парламент и поевтиняването на телефонните разговори в чужбина са темите на петте най-четени материала на нашата уебстраница през първата половина на годината. Прегледайте линковете към тях и си припомнете какво се случи досега през 2014 г. (Продължение: Темите на 2014 г. – най-популярните материали на нашата страница )

 
 

Открийте нови скрити съкровища в Европа с нашия списък във Foursquare

Други Институции / Информация / Туризъм20-08-2014 - 13:12
Страницата на ЕП във Foursquare  

Изоставен релсов път, пясъчен замък, таен бункер от съветско време – всички тези места имат своя загадъчен чар за онези, които имат желание и любопитство да ги опознаят. Преди една година Европейският парламент Ви предложи списък с 28 скрити съкровища в Европа, по едно от всяка страна. Сега ние превръщаме идеята в традиция и Ви каним да научите още повече за нашия континент чрез новия ни списък от интересни места във Foursquare. (Продължение: Открийте нови скрити съкровища в Европа с нашия списък във Foursquare )

 
 
Ванеса, на 20 г. от Германия, със значка: "Аз съм гласоподавател"  

Гръцката студентка Алики, ирландската предприемачка Триш и датските модни дизайнери Йенс и Седсел бяха някои от лицата на информационната кампания на ЕП преди европейските избори през май. Те споделиха с нас и с цяла Европа защо ЕС има значение и защо е важно да се гласува. Припомнете си техните истории. (Продължение: Този път беше различно – лицата на кампанията за европейските избори )

 
 
Архивна снимка: Австрийският престолонаследник Франц-Фердинанд инспектира войските по време на военни маневри край Сараево на 27 юни 1914 г. На следващия ден той ще бъде убит от сръбски националист, а месец по-късно Австро-Унгария ще обяви война на Сърбия  

На 28 юли 1914 г. Австро-Унгария обявява война на Сърбия и дава началото на един опустошителен сблъсък между нациите, който бързо обхваща цяла Европа и света. „Да помним този урок е най-добрият начин да почетем онези, които се сражаваха и умряха“, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц по повод на тъжната годишнина. (Продължение: Уроците на историята: сто години от началото на Първата световна война )

 
 

Програмата „Еразъм“ за обмен на студенти става все по-популярна

Други Институции / Образование / Младежи19-08-2014 - 15:48
Студенти учат заедно навън  

Програмата за студентски обмен „Еразъм“ отбеляза нови успехи през учебната 2012/2013 г. – рекорден брой от 270 000 студенти се включиха в нея и осъществиха обучение или стаж в чужбина. В бъдеще се очаква още по-голям брой младежи да се възползват от възможностите, предлагани от инициативата на ЕС, тъй като Европейският парламент одобри разрастването й в нов формат под името „Еразъм +“ от септември. Кои студенти са най-активни и кои са най-популярните дестинации? Прочетете по-долу. (Продължение: Програмата „Еразъм“ за обмен на студенти става все по-популярна )

 
 
Бежански лагер в северен Ирак ©BELGAIMAGE/ZUMAPRESS/D.Honl  

Работата на доброволците рядко получава дължимото внимание, но техните усилия помагат на милиони жертви на природни бедствия и обществени катаклизми. На 19 август в рамките на Световния хуманитарен ден ние почитаме хората, които посвещават живота си за облекчаването на страданията на другите. Прочетете какво прави в тяхна подкрепа Европа, най-големият донор на хуманитарна помощ в света. (Продължение: Световен хуманитарен ден: да почетем хората, които помагат в беда )

 
 
 

В основата на европейската зависимост от външни енергийни доставчици като Русия стои фактът, че Европейският съюз внася повече от половината от енергийните ресурси, които консумира. Преди лятната ваканция Парламентът започна обсъждане на плановете на Комисията за постепенно намаляване на зависимостта и за укрепване на енергийната сигурност. Научете повече за енергийния внос в Европа и вижте на нашата интерактивна карта как той варира в различните страни. (Продължение: Зависимостта на ЕС в енергийната област – какви са фактите )

 
 
Украса на сградата на Съвета по повод на италианското председателство  

На 1 юли Италия пое председателството на Съвета на ЕС от Гърция. В изказване пред Парламента италианският премиер Матео Ренци заяви, че Европа трябва да действа с решимост и увереност, за да запази лидерството си по глобални въпроси. Попитахме водещи италиански депутати от различните групи в ЕП за техните очаквания относно политическата посока на Европа през следващите шест месеца. (Продължение: Италианското председателство на Съвета: депутати в ЕП споделят очакванията си )