Άμεση πρόσβαση στην κύρια πλοήγηση (πιέσατε 'Enter')
Πρόσβαση στο περιεχόμενο της σελίδας (πατήστε "Enter")
Άμεση πρόσβαση στη λίστα άλλων ιστότοπων (πιέσατε 'Enter')

Ειδήσεις

Δελτία Τύπου

 
 
 
 
 

Ένας Ευρωπαίος χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο, 200 πλαστικές σακούλες το χρόνο, οι περισσότερες εκ των οποίων καταλήγουν στα σκουπίδια μετά τη χρήση τους. Οι πλαστικές σακούλες είναι καταστροφικές για το περιβάλλον, καθώς τα μικροσκοπικά σωματίδια από τα οποία είναι κατασκευασμένες, μπορούν να εισχωρήσουν στο νερό αλλά και στον κύκλο των τροφίμων. Για αυτό η ΕΕ είναι αποφασισμένη να περιορίσει την χρήση τους και στις 31 Μαρτίου η επιτροπή Περιβάλλοντος ψηφίζει τους νέους κανόνες. (Διαβάστε τη συνέχεια: Περιορισμός χρήσης πλαστικών σακουλών για την προστασία του περιβάλλοντος )

 

Economic affairs MEPs target conflicts of interest in benchmark setting

ECON Economic and monetary affairs31-03-2015 - 12:10

A draft EU law to make the benchmarks used to price EU citizens’ mortgages, loans and bonds more trustworthy was backed by the Economic and Monetary Affairs Committee on Tuesday. The text (lead MEP Cora van Nieuwenhuizen, ALDE, NL) aims to clean up the benchmark-setting process, by curbing conflicts of interest like those that led to the London Interbank Offered Rate (LIBOR) rigging scandals of recent years. (Read more: Economic affairs MEPs target conflicts of interest in benchmark setting )

 

Fair trials: MEPs beef up draft EU law on presumption of innocence

LIBE Judicial cooperation31-03-2015 - 10:46
. ©BELGA_DPA  

Draft EU rules to ensure that the right to be presumed innocent until proven guilty is fully respected in member states were approved by the Civil Liberties Committee on Tuesday. MEPs inserted amendments to prevent statements by public authorities that might suggest a suspect is guilty before a final conviction, ensure that the burden of proof stays with the prosecution and guarantee the rights to remain silent, not to incriminate oneself and to be present at trial. (Read more: Fair trials: MEPs beef up draft EU law on presumption of innocence )

 

Νέοι κανονισμοί για τους δείκτες αναφοράς

Αλλα θέματα Οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις30-03-2015 - 17:17
Δείκτες αναφοράς  

Οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι δείκτες, όπως οιη LIBOR και η EURIBOR, που επιτρέπουν την παρακολούθηση της αγοράς, μπορούν να χειραγωγηθούν. Έτσι, η επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ, ψηφίζει στις 31 Μαρτίου νέους κανόνες για τη "διασφάλιση της πλήρους διαφάνειας για τους χρήστες όλων των δεικτών στην ΕΕ", μας δήλωσε η εισηγήτρια, Cora van Nieuwenhuizen (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία). Η ψηφοφορία αναμεταδίδεται ζωντανά την Τρίτη, 31 Μαρτίου στις 11.30 (ώρα Ελλάδος). (Διαβάστε τη συνέχεια: Νέοι κανονισμοί για τους δείκτες αναφοράς )

 

Συζήτηση με τον Giles de Kerchove, συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ

Αλλα θέματα Δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις30-03-2015 - 15:15
Ο Giles de Kerchove, συντονιστής της αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ  

Με την απειλή της τρομοκρατίας να μεγαλώνει κάθε μέρα, τα καθήκοντα του Giles de Kerchove, του Συντονιστής Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ, γίνονται όλο και πιο σημαντικά. Δουλειά του είναι να συντονίζει το έργο των κυβερνήσεων της ΕΕ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, να αναγνωρίζει τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν και να κάνει συστάσεις. Μιλήσαμε μαζί του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας αλλά και τον ρόλο που θα μπορούσα να παίξει το ΕΚ σε αυτό. (Διαβάστε τη συνέχεια: Συζήτηση με τον Giles de Kerchove, συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ )

 

13 επιτροπές συζητούν για την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

Αλλα θέματα Εξωτερικό/διεθνές εμπόριο30-03-2015 - 15:06
Οι σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ  

Οι εργασίες του ΕΚ για την διαμόρφωση της τελικής του θέσης στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, συνεχίζεται. Η επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου είναι η αρμόδια για την σύνταξη της τελικής θέσης του ΕΚ, που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί πριν από το καλοκαίρι. Ωστόσο, 14 ακόμα επιτροπές θα συνεισφέρουν στην τελικό κείμενο με τις προτάσεις τους. (Διαβάστε τη συνέχεια: 13 επιτροπές συζητούν για την Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ )

 

Η εβδομάδα στο ΕΚ

Αλλα θέματα Θεσμικά όργανα30-03-2015 - 12:23
Η εβδομάδα στο ΕΚ.  

Αυτή την εβδομάδα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γιανς Στόλτενμπεργκ και ο Συντονιστής της Αντιτρομοκρατικής Δράσης της ΕΕ Gilles de Kerchove, επισκέπτονται το ΕΚ προκειμένου να συζητήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην γειτονιά της και την ετοιμότητά της στις τρομοκρατικές απειλές. Επίσης, το ΕΚ ψηφίζει της αύξηση της διαφάνειας στον καθορισμό των βασικών επιτοκίων, ενώ η ειδική επιτροπή για τις φορολογικές αποφάσεις συζητά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. (Διαβάστε τη συνέχεια: Η εβδομάδα στο ΕΚ )

 
 

Η Ευρώπη αλλάζει σήμερα ώρα, όμως ποιά είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της μετάβασης στη θερινή ώρα; Το συζήτησαν ευρωβουλευτές και ειδικοί, την Τετάρτη 24 Μαρτίου, στο ΕΚ. " Πρέπει να ανανεώσουμε την ισχύουσα οδηγία για τη θερινή ώρα . Μία ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιταχύνει το όλο θέμα¨, σημειώνει ο Πάβελ Σβόμποντα (ΕΛΚ, Τσεχία), πρόεδρος της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Καλοκαιρινή ώρα: όσα πρέπει να ξέρεις για να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου )

 

Mukwege: Η κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί

Αλλα θέματα Θεσμικά όργανα27-03-2015 - 11:09
 

Ο βραβευμένος με Ζαχάρωφ, Κονγκολέζος γυναικολόγος Denis Mukwege, επισκέφτηκε το ΕΚ, την Πέμπτη 26 Μαρτίου. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Mukwege και οι ευρωβουλευτές συζήτησαν για τη βία εναντίων των γυναικών, για τις επερχόμενες εκλογές στο Κονγκό αλλά και για το μέλλον της χώρας. Μετά τη συνάντηση μιλήσαμε μαζί του. (Διαβάστε τη συνέχεια: Mukwege: Η κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί )

 

Ο Gabrielius Landsbergis για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Σύνοδος Ολομέλειας Εξωτερικές σχέσεις26-03-2015 - 18:27
Ο ευρωβουλευτής Gabrielius Landsbergis  

Η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε οικονομική βοήθεια ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων, την μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ σε μη κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ουκρανία, την Τετάρτη 25 Μαρτίου. Πριν την ψηφοφορία μιλήσαμε με τον εισηγητή του ΕΚ Gabrielius Landsbergis (ΕΛΚ, Λιθουανία), για το πώς θα διανεμηθούν αυτά τα χρήματα, την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων στη Ρωσία αλλά και τον ρόλο του ΕΚ. (Διαβάστε τη συνέχεια: Ο Gabrielius Landsbergis για την οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία )