Neposredni dostop do osnovnega menija (pritisnite Enter)
Dostop do vsebine strani (pritisnite "Vstopi")
Neposredni dostop do seznama drugih spletnih mest (pritisnite Enter)

Novice

Sporočila za javnost

 
 
 
 

Opening: Schulz warns against attempts to disrupt Northern Ireland peace process

Plenary Session Institutions20-10-2014 - 19:02
EP Presidnet Martin Schulz walk in the plenary chamber to open October Plenary session  

All sides in the Northern Ireland peace process should refrain from “dangerous mutual provocation” urged European Parliament President Martin Schulz in his opening address at its October session. (Read more: Opening: Schulz warns against attempts to disrupt Northern Ireland peace process )

 
 

Debate on EU countries' economic policy performance

Plenary Session Economic and monetary affairs20-10-2014 - 18:23

Parliament will hold a debate on Tuesday morning with the Italian Undersecretary of State at the Ministry of Finance, Mr Della Vedova and Commissioner Katainen on EU countries' progress in implementing the 2014 priorities for economic policy coordination under the European Semester. MEPs are expected to criticise member states for their poor implementation of recommendations they themselves endorsed and to suggest improvements. (Read more: Debate on EU countries' economic policy performance )

 
 
Data protection hearing  

Petru Hustinxu, evropskemu nadzorniku za varstvo podatkov, se je iztekel petletni mandat. V odboru za državljanske svoboščine se bo v torek predstavilo pet kandidatov, ki želijo Hustinxa naslediti. Odbor bo poleg novega nadzornika sicer izbral še njegovega pomočnika. To delo je doslej opravljal Giovanni Buttarelli. Zaslišanje se bo začelo ob 19. uri in bo trajalo do 22.30. (Preberite več: Poslanci bodo preverili kandidate za evropskega nadzornika za varstvo podatkov )

 
 
A file handout picture taken and released on August 7, 2014 by the Spanish Defense Ministry shows Roman Catholic priest Miguel Pajares, who contracted the deadly Ebola virus, being transported from Madrid's Torrejon air base to the Carlos III hospital upon his arrival in Spain. The Carlos III hospital announced on August 12, 2014 that the evacuated Spanish priest Miguel Pajares has died. ©BELGA/AFP PHOTO/SPANISH DEFENSE MINISTRY/INAKI GOMEZ  

Medtem ko virus ebola nadaljuje svoj pohod po državah zahodne Afrike, se množijo pozivi k bolj učinkovitemu ukrepanju razvitih držav za zajezitev epidemije. Poslanci bodo na plenarnem zasedanju 20. oktobra razpravljali o odzivu EU na izbruh virusa. Nedavno smo o tem govorili tudi s predsednikoma odborov za zdravje in razvoj. (Preberite več: Ebola: tveganje okužbe v EU majhno, vendar virusa ne gre podcenjevati )

 
 

Proračun EU 2015: Parlament je pripravljen na trda pogajanja z državami EU

Plenarno zasedanje Proračun20-10-2014 - 12:09
MEP Gardiazabal on Budget 2015_  

Poslanci bodo v sredo predvidoma glasovali proti predlogom držav članic EU, ki so v proračunu Evropske unije za leto 2015 zahtevale reze na področjih, kot so humanitarna pomoč ter raziskave in razvoj. Položaj je po besedah poročevalke, španske poslanke Eider Gardiazábal Rubial (S&D) shizofren:« Svet EU pravi 'to so naše prednostne naloge', potem pa ne zagotovi denarja.« (Preberite več: Proračun EU 2015: Parlament je pripravljen na trda pogajanja z državami EU )

 
 

#EPhearings2014: danes zaslišanji Bulčeve in Šefčoviča

Ostalo Institucije20-10-2014 - 11:17
day20_sl.jpg  

Zaslišanja kandidatov za evropske komisarje se bodo v Parlamentu nadaljevala danes. Poslanci bodo ob 19. uri izprašali kandidatko za komisarko za promet iz Slovenije Violeto Bulc in Slovaka Maroša Šefčoviča, ki naj bi prevzel mesto podpredsednika Evropske komisije, odgovornega za energijsko unijo. Poslanci bodo predvidoma v sredo glasovali o celotni Komisiji. Brez njihovega soglasja ta ne more začeti z delom. (Preberite več: #EPhearings2014: danes zaslišanji Bulčeve in Šefčoviča )

 
 

#EPhearings2014: 20. oktobra novi zaslišanji v odborih Parlamenta

Ostalo Institucije17-10-2014 - 14:57
Juncker team 2.0  

Zaslišanja kandidatov za evropske komisarje se bodo v Parlamentu nadaljevala v ponedeljek, 20. oktobra, v Strasbourgu. Poslanci bodo ob 19. uri izprašali kandidatko za komisarko za promet iz Slovenije Violeto Bulc in Slovaka Maroša Šefčoviča, ki naj bi prevzel mesto podpredsednika Evropske komisije, odgovornega za energijsko unijo. Poslanci bodo predvidoma v sredo glasovali o celotni Komisiji. Brez njihovega soglasja ta ne more začeti z delom. (Preberite več: #EPhearings2014: 20. oktobra novi zaslišanji v odborih Parlamenta )

 
 
 

Šefi vlad in držav Evropske unije se večkrat letno srečajo v okviru Evropskega sveta. Tam potekajo pogajanja na najvišji ravni, katerih rezultati so zapisani v sklepih teh srečanj. Odločitve voditeljev EU je treba nato udejanjiti tudi v praksi, torej s sprejetjem ustrezne zakonodaje. Kako se to zgodi? (Preberite več: Od želja do zakonov: kako se udejanjijo (ali ne) sklepi Evropskega sveta )

 
 

MEPs to debate counter-terrorism policies with UN’s Jean-Paul Laborde

AFET External relations16-10-2014 - 09:31
©BELGA_AFP_FABRICE COFFRINI  

The external and internal aspects of policies for combatting terrorism, radicalisation and the rising phenomenon of “foreign fighters” will be the focus of a debate between Foreign Affairs and Civil Liberties, Justice and Home Affairs committees and Jean-Paul Laborde, Executive Director of the UN Counter-Terrorism Executive Directorate (CTED) on Thursday at 11:30. (Read more: MEPs to debate counter-terrorism policies with UN’s Jean-Paul Laborde )

 
 
 

Kot običajno bo tudi letošnja jesen v Parlamentu v znamenju evropskega filma. Decembra bo namreč razglašen dobitnik filmske nagrade Parlamenta LUX, do takrat pa si lahko tri filme, ki so se uvrstili v finalni izbor, ogledate tudi v kinu blizu vas. V okviru filmskih dni LUX bo namreč v 28 državah EU organiziranih 165 projekcij, ki jih bodo spremljale razprave, delavnice in okrogle mize. Za nagrado LUX se poteguje tudi Razredni sovražnik slovenskega režiserja Roka Bička. (Preberite več: Jesen v znamenju evropskega filma: filmski dnevi LUX v kinu blizu vas )